MATEMATIČKI GENIJALCI Namik, Noel i Marin državni prvaci

Slika korisnika mkvanja
Veliki uspjeh zadarskih matematičara
Autor: 
Svaka nagrada je poticaj u daljnjem radu, te dokaz da sam na pravom putu, ističe Namik, učenik osmog razreda Osnovne škole Krune Krstića iz zadarskih Arbanasa
Zvonko KUCELIN
Namik Agić

Gotovo da već smatramo normalnim vijest kako je Namik Agić prvak. Bilo da se radi o županijskom ili državnom natjecanju iz matematike Namik samo niže uspjehe. Tako se i s ovogodišnjeg državnog vratio s prvim mjestom i stopostotnim uspjehom.

- Svaka nagrada je poticaj u daljnjem radu, te dokaz da sam na pravom putu, ističe Namik, učenik osmog razreda Osnovne škole Krune Krstića iz zadarskih Arbanasa. Pred njim je upis u srednju školu, a još uvijek nije definitivno odlučio koju će upisati. U svemu ima veliku podršku roditelja, a svakako je uvijek nanovo zanimljivo istaknuti kako mu je mentor njegov otac, Emir Agić. Iako mu više neće predavati u srednjoj školi kaže kako će ga definitivno uvijek pratiti. Namikova majka je profesorica biologije, tako da su sve predispozicije tu. No, kako sam ističe, kontinuirani rad je najvažniji. A pred njim je uskoro i državno natjecanje iz fizike, a potom i izlučno natjecanje za matematičku olimpijadu koja će se ove godine održati na Cipru.

- Važna je dobra priprema, imati koncentraciju i smirenost. Tu je rad u kontinuitetu, po dva, dva i pol sata dnevno kad su u tijeku pripreme. No, matematikom se zapravo bavim stalno, pa i u slobodno vrijeme, ističe Namik. A otac mu je upravo naredio slobodno vrijeme, bar malo. A onda slijedi prebacivanje s matematike na fiziku, te se nadamo novoj medalji, zaključuje mladi matematičar.

Prošli vikend, međutim, nije bio uspješan samo za njega, već su se još dvojica Zadrana kućama vratili s osvojenim medaljama. Riječ je, dakako, o učenicima Gimnazije Franje Petrića, popularno zvanog kao MIOC, Noelu Lakiću i Marinu Varivodu. Njih dvoje također su prvaci u matematici. I oni su sudjelovali na državnom natjecanju održanom prošlog vikenda u Poreču gdje su osvojili prva mjesta u kategorijama u kojima su se natjecali.

Naime, Lakić i Varivoda odmjerili su znanje u kategoriji A, što podrazumijeva sudjelovanje učenika prirodoslovno-matematičkih gimnazija. Marin Varivoda je među maturantima imao najbolji rezultat s osvojenih 46 od mogućih 50 bodova, a Lakić je među učenicima trećih razreda test riješio 100 posto.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno