Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

MATEMATIČKI GENIJALCI Namik, Noel i Marin državni prvaci

02.04.2019. 13:56
MATEMATIČKI GENIJALCI Namik, Noel i Marin državni prvaci


Gotovo da već smatramo normalnim vijest kako je Namik Agić prvak. Bilo da se radi o županijskom ili državnom natjecanju iz matematike Namik samo niže uspjehe. Tako se i s ovogodišnjeg državnog vratio s prvim mjestom i stopostotnim uspjehom.
– Svaka nagrada je poticaj u daljnjem radu, te dokaz da sam na pravom putu, ističe Namik, učenik osmog razreda Osnovne škole Krune Krstića iz zadarskih Arbanasa. Pred njim je upis u srednju školu, a još uvijek nije definitivno odlučio koju će upisati. U svemu ima veliku podršku roditelja, a svakako je uvijek nanovo zanimljivo istaknuti kako mu je mentor njegov otac, Emir Agić. Iako mu više neće predavati u srednjoj školi kaže kako će ga definitivno uvijek pratiti. Namikova majka je profesorica biologije, tako da su sve predispozicije tu. No, kako sam ističe, kontinuirani rad je najvažniji. A pred njim je uskoro i državno natjecanje iz fizike, a potom i izlučno natjecanje za matematičku olimpijadu koja će se ove godine održati na Cipru.
– Važna je dobra priprema, imati koncentraciju i smirenost. Tu je rad u kontinuitetu, po dva, dva i pol sata dnevno kad su u tijeku pripreme. No, matematikom se zapravo bavim stalno, pa i u slobodno vrijeme, ističe Namik. A otac mu je upravo naredio slobodno vrijeme, bar malo. A onda slijedi prebacivanje s matematike na fiziku, te se nadamo novoj medalji, zaključuje mladi matematičar.
Prošli vikend, međutim, nije bio uspješan samo za njega, već su se još dvojica Zadrana kućama vratili s osvojenim medaljama. Riječ je, dakako, o učenicima Gimnazije Franje Petrića, popularno zvanog kao MIOC, Noelu Lakiću i Marinu Varivodu. Njih dvoje također su prvaci u matematici. I oni su sudjelovali na državnom natjecanju održanom prošlog vikenda u Poreču gdje su osvojili prva mjesta u kategorijama u kojima su se natjecali.
Naime, Lakić i Varivoda odmjerili su znanje u kategoriji A, što podrazumijeva sudjelovanje učenika prirodoslovno-matematičkih gimnazija. Marin Varivoda je među maturantima imao najbolji rezultat s osvojenih 46 od mogućih 50 bodova, a Lakić je među učenicima trećih razreda test riješio 100 posto.