Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Policija u srijedu provodi akciju 24-satnog nadzora brzine

02.04.2019. 07:28
Policija u srijedu  provodi akciju  24-satnog  nadzora brzine


I ove godine, temeljem Plana organizacije TISPOL- mreže  prometnih policija država Europe održat će se 24-satni nadzor brzine na  području cijele Republike Hrvatske i u preko 20 država članica TISPOL- a.
Budući da brzina i dalje ostaje vodeći uzrok najtežih prometnih nesreća i smrtnog stradavanja, ova akcija ima za cilj pridonijeti smanjenju  stradavanja i povećanju svijesti vozača o nepotrebnom i opasnom prekoračenju zakonskih ograničenja te brzini neprilagođenoj uvjetima na  cestama. Prema statističkim pokazateljima za 2018. godinu, od ukupno  317 poginulih osoba u prometnim nesrećama njih 158, odnosno 49,8  posto poginulo je zbog nepropisne i neprilagođene brzine.
Stoga će se u srijedu, 3. travnja od 00 do 24 sata na području svih policijskih uprava provoditi kontinuirani nadzor brzine kretanja vozila. Akcija je već najavljena na web stranicama svih policijskih uprava, a  građanima je ponuđena mogućnost da predlože lokacije za mjerenje brzine. Osim toga, građani i predstavnici medija mogu prisustvovati provođenju nadzora, za što se trebaju unaprijed javiti policijskoj upravi na  svom području.
Akcija će se provesti na velikom broju lokacija, u naseljenim mjestima,  izvan naselja i na autocestama. Svaka policijska uprava će odabrati one  najpogodnije, od predloženih lokacija za vršenje nadzora. Koristit će se  svi raspoloživi uređaji, a u provedbu će biti uključen maksimalno mogući broj policijskih službenika. Zbog obuhvaćanja što većeg broja, lokacije nadzora mijenjat će se svaka dva do tri sata.
Suradnjom s medijima i građanima nastoji se podići svijesti građana o  njihovom doprinosu povećanju sigurnosti cestovnog prometa, odnosno  smanjenju stradavanja u prometnim nesrećama zbog nepropisne i neprilagođene brzine.
Prvi rezultati akcije bit će objavljeni u četvrtak, 4. travnja na web stranici MUP-a i svih policijskih uprava, a konačni, koji uključuju sve države  članice koje sudjeluju u akciji bit će objavljeni naknadno, nakon što ih  TISPOL prikupi. (ZL)