Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

SESTRE ODLAZE “Već u svibnju medicinskih sestara neće biti na birou i nastat će kolaps”

02.04.2019. 17:15
SESTRE ODLAZE “Već u svibnju medicinskih sestara neće biti na birou i nastat će kolaps”


Medicinska sestra svojim izborom za to zvanje svjesno odabire težak i veoma odgovoran posao. Osim što izabire humanost i brigu o zdravlju ljudi isto tako, mora biti vješta i spretna u izvršavanju svojih zadataka koji zahtijevaju neprestanu naobrazbu te niz socijalnih znanja i vještina, a za sve to treba puno strpljenja, ljubavi, vjere i tolerancije. Međutim, od svega toga nažalost, ne može se živjeti. Jedino se može živjeti od pošteno zarađene i primjerene plaće, istaknula je medicinska sestra Dajana Subić.
Ona je i članica Predsjedništva Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara te među ostalim i predsjednica Županijske podružnice ovog sindikata. Jedna je od najupućenijih u situaciju na zadarskom području kad je u pitanju kronični i sve veći nedostatak medicinskih djelatnika. No, prema riječima Dajane Subić, trenutačno u Zadarskoj županiji situacija još uvijek nije alarmantna.


Na zadarskom Zavodu samo 34 nezaposlene sestre
– U Zadru za sada, još uvijek, ne nedostaje medicinskih sestara i tehničara. No, prema mojim saznanjima to neće trajati još dugo, možda do ljeta. Naime, na Zavodu za zapošljavanje ima svega nekoliko desetaka sestara koje nisu zaposlene, a riječ je o sveukupno 34 nezaposlene sestre. Ali, ako uzmemo u obzir da samo u zadarskoj Općoj bolnici ove godine u mirovinu odlaze 23 sestre, potom i činjenicu da se potrebe u Hitnoj medicinskoj pomoći tijekom turističke sezone povećavaju i po nekoliko puta, a tu je još i ostalih pet zdravstvenih ustanova i popriličan broj privatne prakse, onda je sasvim jasno kako već u svibnju medicinskih sestara i tehničara više neće biti na birou i nastat će kolaps, mišljenja je Dajana Subić. 
Dodala je kako trenutačno na razini države nedostaje oko 12 tisuća njezinih kolegica i kolega, a primjerice, neke bolnice kao što su Rijeka, Pula, Gospić, Dubrovnik, odavno imaju velikih problema jer se na natječaje nitko ne javlja, a jedan od razloga leži i u lošoj organizaciji rada u tim bolnicama. Na kraju naravno, najveći danak tako lošoj situaciji plaćaju – pacijenti.


Čak i starije sestre i tehničari odlaze vani
– Što to znaći u praksi? To znači da će one zaposlene sestre povući dupli posao. Osim toga, važno je napomenuti i proceduru zapošljavanja koja je iznimno komplicirana jer primjerice, na jednom odjelu radi osam sestara i četiri se razbole, a da bi se dobila zamjena to treba ići na Upravno vijeće koje to treba zatražiti od resornog ministarstva jer ministarstvo mora odobriti zamjenu. Dok oni to odobre, može proći i više od mjesec dana i za to vrijeme one sestre koje su ostale, rade bez slobodnih dana, dupli posao. To je tužno i to su uvjeti rada koje nitko ne percipira, objašnjava Subić dodajući kako doista nije ništa čudno što sve više medicinskih sestara i tehničara odlazi vani, pa čak i onih koji su starije životne dobi.
– Stalno se postavlja pitanje zašto odlaze? Razlog je vrlo jednostavan – primjerena, veća plaća, bolja organizacija rada, pa samim tim i olakšan svakodnevni posao, manja odgovornost i na kraju – mirovina. Medicinska sestra u Hrvatskoj za 30 godina rada dobije 2.700 kuna mirovine, dok u Velikoj Britaniji nakon deset godina rada, ako stekne starosne uvijete, medicinska sestra ima 5.000 kuna mirovine i stoga zaista ne treba nikoga čuditi da i starije sestre idu vani, zaključila je Subić.




Pregovori o Granskom kolektivnom ugovoru
Ključ rješenja cijele ove priče prema njezinim je riječima vrlo jednostavan, a to je hitno pobljašanje uvjeta rada i veće plaće. Navela je primjer Rumunjske koja je nedavno povećala plaće medicinskim sestrama i tehničarima za 25 posto, upravo kako bi spriječila njihov odlazak u inozemstvo.
– Naša je Vlada s druge strane, odobrila uvoz 200 medicinskih sestara. Mislim da to nije dobro. Globalizacija mi je jasna, ali postavlja se pitanje bi li možda neka medicinska sestra ili tehničar iz Irske ili Njemačke došao raditi u Hrvatsku? Ja još nisam čula za takav slučaj. Upravo zbog svega ovoga u tijeku su  pregovori s Vladom o Granskom kolektivnom ugovoru. Pozicija koju branimo sa strane našeg sindikata, jest traženje većeg koeficijenta i boljih uvjeta rada te priznavanje diploma – prvostupnica, diplomiranih sestara te magistara sestrinstva. Svojim postojanjem i radom sindikat je uspio zajmačiti plaće te dodatke na plaće ovisno o radnom mjestu, a Kolektivni ugovor za javne službe kojim i mi pripadamo te Granski kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva, trebao bi nas bolje zaštititi, pobljšati uvjete rada i osigurati veću plaću, rekla je Subić.
Na kraju, Subić je naglasila i činjenicu da su hrvatske medicinske sestre i tehničari u svojim zanimanjima, jedni od najobrazovanijih na svijetu te da rade bolje i kvalitetnije od bilo kojih drugih u Europi. To je ta ista Europa prepoznala i zna i zato ih prima, širom otvorenih vrata…