Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sudionici poručili – nema nemogućeg!

02.04.2019. 14:05
Sudionici poručili  – nema  nemogućeg!


U subotu 30. ožujka 2019. godine održalo se 4. Otvoreno regionalno prvenstvo Hrvatske za osobe s invaliditetom u organizaciji PK  Zadar. Natjecalo se čak 108 plivača iz 15 klubova iz Hrvatske i susjednih  zemalja. Snage su odmjerili u 13 disciplina: 50m slobodno, 100m slobodno, 200m slobodno, 400m slobodno, 50m leđno, 100m leđno, 50m prsno, 100m prsno, 50m delfin, 100m delfin, 100m mješovito, 150m  mješovito i 200m mješovito. Sve discipline plivali se u muškoj i ženskoj  konkurenciji. Gostovali su PK Barok, PK Cibalae, PK Cipal, PK Delfin, PK  Jadera, PK Marsonia, PK Natator, PK Plavalček, PK Riba, PK Sisak, PK  Spid, PK Velenje i PK Vidra. Program natjecanja sastojao se od dva dijela.  Prvi dio započeo je u subotu 30.03. u 11:00 sati, dok je službeno svečano  otvorenje i drugi dio u popodnevnom terminu s početkom u 16:45 sati.
U nedjelju, 31. ožujka 2019. godine održalo se 7. i 8. kolo lige Šibenik –  Zadar u organizaciji PK Šibenik, PK Jadera i PK Zadar. Na natjecanju su  nastupile kategorije početnika, ml. kadeta, kadeta, ml. juniora, juniora i  seniora.
Među brojnim natjecateljima bili su i članovi PK-a Spid iz Sarajeva.  Oni, su, naime, drugu godinu uz mnoge druge klubove i pojedince sudionici ovog natjecanja i nije im bilo teško „potegnuti“ iz Sarajeva.
– Ma kakvi, mi rado sudjelujemo na ovakvim natjecanjima – kaže  Amel Kapo, kineziolog na doktorskom studiju, osnivač kluba, jedinoga  takve vrste u BiH, te jedan od nekolicine trenera u klubu.
PK Spid, ukratko, već nekoliko godina okuplja oko 90 članica i članova,  osoba s različitim oblicima i stupnjevima invaliditeta, ne samo iz Sarajeva.
– Recimo, naš Ismail Zulfić, osmogodišnjak, je iz Zenice. On triput tjedno dolazi na treninge u Sarajevo, a tako iz drugi iz bliže ili dalje sarajevske okolice. Provodimo i druge aktivnosti, ne samo plivanje, pa naši članovi skijaju, bave se jahanjem idu u kino, govori Amel Kapo, nadalje, kako su sve aktivnosti osmišljene i provode se da bi se osobe s invaliditetom uključile u društvo i u svemu bile ravnopravne, kako bi se iskazale u  svoj svojoj punini.
– Plivanje je jedan od medija za ostvarenje ciljeva. Naši članovi doista  se integriraju na pravi način, ostvaruju značajna sportska postignuća i  ujedno kao pojedinci funkcioniraju što je najbolje moguće, rekao je Kapo.
Osmogodišnji Ismail, dijete bistra pogleda i vesele naravi, trčkarao je  po bazenu, jedva je čekao početak zagrijavanja. Čim je navukao kapu i  stavio naočale, eto ga uz pomoć jedne trenerice kod startnoga bloka.  Njegov skok u bazen imao je elemente gracioznosti, a u prugi je na 25  metara bio, doslovce, kao riba u vodi. I još: na 50 leđno pomeo je konkurenciju došavši na cilj s uvjerljivom prednošću…
– Volim plivat’, veselim se svakom natjecanju! – kazao je kratko Ismail.
I Ismail i svi drugi sudionici subotnjega natjecanja u Višnjiku samo su  još jednom potvrdili – nema nemogućega!
(PK Zadar/ŠC Višnjik)