Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Učenici Strukovne škole Vice Vlatkovića u Irskoj i Finskoj

02.04.2019. 13:06
Učenici Strukovne škole  Vice Vlatkovića u Irskoj i Finskoj


U sklopu Erasmus+ projekta pod nazivom – Rad i  učenje u Finskoj i Irskoj, nekolicina učenika Strukovne škole Vice  Vlatkovića koji se obrazuju za zanimanje – automehatroničar, elektroinstalater i tehničar za računalstvo, sa svojim su profesorima boravili u Dublinu u Irskoj te Espoou u Finskoj. Tamo su učenici obavljali stručnu praksu kod obrtnika. No, osim toga naravno, upoznali  su ljepote i kulturu Finske i Irske.


Putovanje za pamćenje  
– Nisam se nikada nadao da ću biti izabran za ovakvu priliku.  Pamtit ću je cijeli svoj život. Put u Irsku mi je donio puno novih iskustava i znanja. Prvi put sam letio avionom i to je bio najveći  avion kojeg sam ikad vidio. Imao sam veliku sreću i priliku sjediti  do prozora i promatrati nebeske ljepote. Gledajući kroz prozor zapazio sam pistu dugu oko 1000 metara i osjetio sam naglo ubrzavanje. Nakon tri sekunde, avion je postigao brzinu oko 300 km/h. Tog  trenutka sam mislio "gotovo je". Nakon slijetanja i izlaska iz aviona,  vidio sam i najveći avion ikad u povijesti. Turbina mu je bila veća  od cijelog aviona kojim smo se vozili. Hodajući Dublinom opazio  sam kako su ljudi vrlo uljudni i susretljivi. U svakom trenutku su  voljni pomoći. Dublin je prelijep i jako velik. Promet se odvija lijevom stranom trake što je za nas bilo nešto novo i neobično. Posao  je bio naporan. Popravljali smo sve dijelove hardwera na laptopima  i zamjenjivali stakla s mobitela. Sprijateljio sam se s trojicom  vršnjaka koji su bili iz različitih zemalja. Imao sam i trojicu šefova  od kojih su dvojica bili blizanci. Sretan sam što sam imao mogućnost raditi s njima. Ovo putovanje ću uvijek pamtiti. Iskustvo  koje sam stekao je neprocjenjivo. Ako vam se stvori prilika iskoristite je, jer bogatstvo življenja je u upoznavanju novog i drugačijeg –  ispričao je svoje dojmove Žan Zuanović dok je Karlo Grgas sažeo  svoje dojmove o Finskoj.


Koktel prirode, kulture, poslovnog i znanstvenog života
– Put u Finsku mi je bio veoma zanimljiv i uzbudljiv. Proširili smo  svoja praktična znanja, teorijski naučeni dio mogli smo primijeniti  u praksi. Život u Finskoj se razlikuje od našeg načina života. Ljudi  su drugačiji kao i njihova kultura. Espoo je drugi grad po veličini u  Finskoj. Smješten je na obali finskog zaljeva. Espoo se smatra najbogatijim gradom u zemlji u smislu vlastitog proračuna i prihoda  svojih stanovnika. U smislu turističke rekreacije koktel je prirode,  kulture, poslovnog i znanstvenog života. Jedno divno, zanimljivo i  edukativno putovanje, zaključio je Karlo.
Osim što su se obogatili samim putovanjem, tehničari za  računalstvo koji su svoju praksu odradili u jednom poduzeću, zaradili su i solidan džeparac.