Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

USKOČKI PREDMET U lipnju počinje suđenje benkovačkoj sutkinji za primanje mita

03.04.2019. 06:30
USKOČKI PREDMET U lipnju  počinje  suđenje  benkovačkoj  sutkinji za  primanje mita


Na splitskom Županijskom sudu u lipnju počinje suđenje  benkovačkoj sutkinji A.B. (38) i vlasnici agencije za nekretnine G.A. (53)  protiv kojih je Uskok lani u travnju podigao optužnicu sumnjičeći ih za  primanje, odnosno davanje mita. Kako doznajemo od glasnogovornika  tog suda, suca Damira Romca, spis je nedavno dodijeljen sutkinji Višnji  Strinić koja planira glavnu raspravu održati za dva mjeseca. 
Pola godine nakon podizanja optužnice Optužno vijeće splitskog  Županijskog suda potvrdilo je Uskokovu optužnicu iz travnja 2018., kojom se vlasnica agencije za nekretnine sumnjiči  da je sutkinji Općinskog  suda u Zadru, Stalna služba u Benkovcu, davala mito, ukupno 30.700 kuna i 200 eura, kako bi pogodovala njezinim klijentima i tako je poticala  na zlouporabu položaja i ovlasti.
Optužnicom se prvookrivljenoj, kao sutkinji, na teret stavlja da se od  početka veljače 2016. godine pa do 3. studenoga 2016., u Benkovcu i  Obrovcu, s drugookivljenom, inače vlasnicom agencije za nekretnine,  dogovorila da će u predmetima njezinih stranaka poduzimati sve radnje  potrebne za rješavanje statusa nekretnina sukladno njihovim interesima  za određenu novčanu nagradu. Prema optužnici sutkinja je, nakon što  joj je vlasnica agencije predavala dokumentaciju svojih stranka, kao i dokumentaciju potrebnu za pokretanje sudskog postupka koju je pribavljala po uputi sutkinje, u najmanje 17 predmeta sačinjavala tužbe radi  utvrđenja prava vlasništva, znajući da će ti predmeti njoj biti dodijeljeni  u rad i da će u njima kao uređujući sudac donositi odluke.
– Nakon što su joj tako formirani predmeti dodijeljeni u rad, ona je posredstvom drugookrivljene davala upute za stranke i svjedoke o tome što  će ih pitati i kako će iskazivati, kako bi mogla donijeti presudu u skladu s  interesima stranaka drugookrivljene. Zatim je, sukladno dogovoru, zakazivala rasprave i donosila odluke za što je od vlasnice agencije primila  ukupno najmanje 30.700 kuna i 200 eura, navedeno je u optužnici Uskoka.
Sutkinja i vlasnica agencije za prodaju nekretnina nakon uhićenja po  nalogu Uskoka neko su vrijeme provele u istražnom zatvoru, a potom su  puštene da na slobodi čekaju suđenje. Odmah nakon uhićenja Državno  sudbeno vijeće sutkinju je udaljilo s posla na rok od tri mjeseca koji joj se  otada produljuje. Ukoliko bude osuđena za djelo koje joj se stavlja na teret, neće više moći obnašati sudačku dužnost.