Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Beroš bijesan: ” Čujem da se mladi u Zadru, Šibeniku i Splitu i dalje okupljaju u kafićima sa zatamnjenim staklima i druže, ugrožavaju zdravlje nacije!”

02.04.2020. 13:46


Ministar Vili Beroš izrazio je nezadovoljstvo vijestima koje dobiva od kolega i prijatelja iz Zadra, Splita i Šibenika. Tamo se, kaže, mladi i dalje okupljaju u kafićima sa zatamnjenim staklima i druže se, piju i zabavljaju se.
“To nije prihvatljivo ponašanje. Na taj način ugrožavaju sebe, svoje obitelji i zdravlje nacije. Poručio bih svima da budemo strpljivi i pričekamo da ova epidemija završi, bit će vremena za druženje i opuštanje. Dotad moramo biti disciplinirani i krajnje oprezni”, naglasio je Beroš.
Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je kako se broj bolesnika na respiratoru ne povećava značajno, a kako je riječ o teškim bolesnicima na respiratoru ostaju 2-3 tjedna.
Upozorila je ponovno da je koronavirus teška bolest koja može završiti kobno i pozvala ljude na jugu zemlje da se pridržavaju mjera. “Sigurna sam da Split može biti u svemu prvi, ali da ne želi biti prvi po koroni… Molimo sugrađane na jugu pokažite da ste bolji od drugih i ne dajte koroni da se širi”, rekla je Markotić.
I ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kritizirao je događaje u Splitu i Zadru te upozorio da će se posljedice takvog ponašanja uskoro vidjeti.
Uskoro će se vidjeti rezultati neodgovornog ponašanja
“Danas je upola manje novozaraženih nego jučer, što je izuzetno povoljna situacija i želimo da se taj trend nastavi. Međutim, ovo ne zvuči dobro i kroz nekoliko dana ćemo vidjeti rezultate takvog ponašanja”.
Capak je rekao kako je u Zagrebu danas zabilježeno 10 novih slučajeva, u gradu nema nikakvih žarišta koronavirusa, osim većeg broja oboljelih u nekim zdravstvenim ustanovama, ali sve je pod kontrolom.
U ovom trenutku među zdravstvenim djelatnicima zaraženo je 57 liječnika, 10 stomatologa, 53 medicinskih sestara i tehničara, šest ljekarnika i 8 administrativnih radnika.
Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović ističe kako bez nužne potrebe nitko ne bi trebao putovati, a to se odnosi i na putovanja unutar zemlje.
”Poruke epidemiologa, ali i stožera civilne zaštite su jasne. Bez nužne potrebe nitko ne treba putovati, a to se odnosi i na putovanja unutar zemlje. Ministarstvo uprave je stavilo u funkciju izdavanje e-propusnica koje omogućavaju međugradsku komunikaciju, a do četvrtak u podne izdano je njih 12.736″‘, kazao je.
Božinović je precizirao da je od poslodavaca izdano 8740 e-propusnica, od stožera civilne zaštite 3578, od liječnika primarne zdravstvene zaštite 215, a od tijela državne uprave 193 e-propusnica.
”Zbog velikog broja zahtjeva za e-propusnicama došlo je do poteškoća koje nadležni rješavaju u hodu i vjeruju da će sustav raditi bez pritiska. Važno je shvatiti da su e-propusnice namijenjene za aktivnosti koje su nužno potrebne i neodgodive situacije i poslove i ne treba ih zloupotrebljavati”, rekao je Božinović.
Dodao je da zbog eventualnih poteškoća pri izdavanju e-propusnica nema prostora za nikakvu zabrinutost jer svi koji nemaju pristup tim uslugama i dalje mogu podnijeti zahtjev putem e-mail adrese stožera ili liječnika primarne zdravstvene zaštite, kako bi ih dobili do 6. travnja.
Policija je dosad zaprimila 3665 dojava o kršenju samoizolacije te je utvrđeno kršenje u 1024 slučajeva.
Što se tiče druženja u Splitu i Zadru, Božinović kaže kako nije namjera uvoditi nikakvu strogu policijsku kontrolu jer se većina građana pridržava mjera, a svako neodgovorno ponašanje će se sankcionirati prema zakonu.
Neka se mladi ugledaju na one koji volontiraju
“Nisam znao za okupljanje mladih u kafićima, ali me ne čudi. Mladi najčešće nisu svjesni toga i kad ne vide i ne osjećaju da postoji neprijatelj s kojim se mi svi skupa borimo misle da nije tu”.
Policija i lokalni stožeri dobit će dodatne upute za kontrolu ugostiteljskih objekata. Pozvao je sve da se ugledaju na brojne mlade ljude koji ovih dana volontiraju pomažući starijima. “Rade sjajan, neprocjenjiv posao, a sve druge upućujem da se ugledaju na njih. Bit će bolji ljudi u životu”, rekao je Božinović.
Trenutno je devet oboljelih policajaca, a 93 u samoizolaciji, iz koje je dosad izišlo njih 91. Tu su i tri oboljela vatrogasca i jedan pripadnik HGSS-a, jedan službenik MORH-a i osam pozitivnih vojnika, među kojima četiri u Litvi, a četiri u Hrvatskoj. Svi su dobro, nisu hospitalizirani jer imaju blaži oblik bolesti.
U samoizolaciji je i pet djelatnika Hrvatskog Crvenog križa, 13 iz HGSS-a, te 100 pripadnika Hrvatske vojske.