Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

KLASTER HOP OPG Denisa Barića s Iža već je donirao zalihu sapuna zadarskoj Općoj bolnici

02.04.2020. 10:43


Teško je vrijeme i za nas otočane i našu otočnu proizvodnju, osobito će biti teško ako doista, od ove turističke sezone ne bude ništa. Nadam se da će država i nama »uskočiti« i pomoći barem nekim dotacijama ili sufinanciranjem jednog dijela proizvodnje. No, i mi sami okupljeni u udrugu – Poslovni klaster Hrvatski otočni proizvod – uputili smo javni poziv svim zainteresiranim trgovačkim lancima da nam se jave kako bismo ostvarili suradnju i da oni u svojim trgovinama ponude naše, domaće otočne proizvode označene – oznakom HOP. Također, i ovim putem opet pozivamo i sve ljubitelje originalnih, tradicionalnih proizvoda da kupuju proizvode s oznakom HOP i na taj način podrže domaću proizvodnju i na našim otocima, poručila je Julijana Radović Longin voditeljica udruge Poslovni klaster Hrvatski otočni proizvod.


Kupujmo domaće!
Dodala je kako se popis i kontakti otočnih proizvođača mogu naći na mrežnoj stranici Klastera, a na pitanje – mogu li otočni proizvođači zadovoljiti potrebe tržišta odnosno, velikih trgovina i trgovačkih lanaca s obzirom na to da je ipak, riječ o svojevrsnom ekskluzivitetu i manjim serijama, Radović Longin je odgovorila kako vjeruje da ima proizvođača i proizvoda koji mogu proizvoditi i veće količine.
– Mogu navesti primjer našeg kolege iz Orebića koji upravo priprema uskrsne pogače. Imamo u našoj županiji otočane koji se bave primjerice, proizvodnjom eteričnih ulja, krema, sapuna, pa sada i dezificijensa koji su nam svima jako potrebni. Imamo puno biljnih čajeva… Mislim da bi naši otočani mogli zadovoljiti potrebe ako im se pruži prilika, dodala je voditeljica Klastera HOP-a Radović Longin iz mjesta Tkon na otoku Pašmanu.
I ona je mišljenja kao i nekolicina vlasnika Obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava Zadarske županije s kojima smo pričali proteklih dana, kako bi svi zajedno trebali pokušati iz ove loše i zabrinjavajuće situacije izvući barem nešto dobro, a to je da se okrenemo sebi i svojoj proizvodnji i da svi što je moguće više, počnemo kupovati domaće.
– Kao što i ruralni dio naše županije ima svoju domaću proizvodnju, tako i mi otočani imamo svoju. Ovo je situacija kad se trebamo okrenuti jedni drugima, biti solidarni i pomoći. Stoga smo i apelirali na naše otočane da dio svojih proizvoda i doniraju, kontaktirajući svoje lokalne stožere civilne zaštite na otocima, naglasila je Radović Longin.


Zadarska županija broji 80-ak proizvoda s oznakom HOP
Jedan od onih koji je to već učinio je Denis Barić poznatiji kao predsjednik Otočnog sabora, ali i vlasnik OPG-a na otoku Ižu koji se bavi uzgojem maslina i proizvodnjom ekstra djevičanskog maslinovog ulja visoke kakvoće, dobiveno isključivo mehaničkim postupkom od plodova uzgojenih na otoku. On je dobitnik prestižne oznake HOP za svoje ekstra djevičansko malinovo ulje, čaj od maslinovog lista, svijećnjak od maslinovog drva i iški sapun od maslinovog ulja. I svu je svoju zalihu sapuna donirao zadarskoj Općoj bolnici.
Inače, Udruga Poslovni Klaster HOP Zadarske županije broji 30-ak proizvođača, ponosnih vlasnika oko 80 proizvoda s oznakom HOP koja jamči kvalitetu i izvornost, prepoznatljivi je brend, oznaka koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.
Lani je u Zadru bio održan i 2. po redu Sajam otočnih proizvoda koji je okupio zavidan broj otočnih proizvođača, a trajao je od 23. do 25. kolovoza. Sajam je pokrenut s ciljem poticanja razvoja otočne proizvodnje i ostanka stanovništva na otocima te brendiranja otočnih proizvoda prestižnom oznakom HOP koja se dodjeljuje svake godine.
Nadamo se da će se Sajam održati i ovoga ljeta.