NAJEMITIRANIJI DOKUMENTARAC U POVIJESTI TELEVIZIJE KAO TAKVE

Slika korisnika mkvanja
TV SVEKRVA
Ilustracija
Dokumentarac »Berač kamena« uistinu je vrhunsko djelo

Dokumentarac »Berač kamena« uistinu je vrhunsko djelo (Branko Ištvančić koliko se sjećam). Prikazuje jednog našeg župljanina (misli se na županiju zadarsku, a ne na crkvenu župu), koji se bavi proizvodnjom kamena, ali ne s nekim strojem, nego samo s motikom ili kako se već tove ta strana mi sprava. Snimljeno je to jako dobro, upravo majstorski i svaka čast autorima. Prikazano je sve što je trebalo prikazati pa čak i lijepo narodno kolo koje tamošnji mještani plešu, a koje naravno nema nikakvu melodiju, koreografiju ili nešto drugo što bi imalo veze s umjetnošću.
Čovjek počinje s poslom u zoru, teško radi i pri tome se naravno i pojačano znoji. Znojio bi se manje da na glavi nema kapu koja mu je još nepotrebna jer sunce tek što se pojavilo, ali dobro... Nećemo sada gledati svaku sitnicu. Malo umjetničke slobode nije na odmet. Što se efekta filma kao takvog tiče, on će kod jednih vjerojatno izazvati oduševljenje, a kod drugih neki osjećaj nelagode (nije ugodno gledati drugoga kako se ubija od posla po takvoj vrućini), ali mene muči nešto drugo. Dokle, ali dokle će se ovaj film prikazivati ovako učestalo. Pa svako malo ga emitiraju. Ne bi ja imao ništa protiv kada ne bi znao da Hrvatska televizija nema u svojim arhivima još gomilu odličnih uradaka koje bi mogli koji put, za promjenu i prikazati, kao recimo onaj o željezničkoj stanici u selu Prkosu. Zato poruka urednicima: »Majstore! Šaraj malo!«

FILM ZA KOJEGA SAM MISLIO DA NE POSTOJI

Kada sam onomad, prije mnogo godina kratko radio u video klubu, imao sam prilike upoznati krasne bolesnike, ovisnike o raznim perverzijama i žanrovima, a najsmješniji su mi uvijek bili ljubitelji borilačkih vještina. Bilo je tu manijaka koji su tražili točno određene filmove, one za koje se ni njihovi autori više ne sjećaju da su ih snimili, ali i onih stručnjaka koji bi se bunili da taj i taj film nije originalan jer da oni točno znaju kako je taj i taj glumac lijevom rukom izvodio udarac »micobuši haši« i na kojoj visini mora biti noga dok se udara »maj geri«.
Ipak, najsmješniji je bio jedan koji je uporno tražio da nabavimo film slikovitog naziva »Zmija u sjeni orla«. Vrlo smo se veselili njegovim dolascima i tražili da nam ispriča nove i nove detalje iz tog filma, što je on redovito i s puno mašte i radio, tako da smo saznali vrlo zanimljivu priču. Neki momak radi u školi kung-fua, tamo ga svi nešto zafrkavaju, on se ljuti, onda ga mudri stari učitelj poduči nekim drevnim, borilačkim vještinama nakon čega on postane opasan i pravedan... Zvuči glupo? I jeste. A prije neki dan, gledajući tv-program, na kanalu na kojem često vidim iznimno glupe filmove, pročitam da cijelo popodne možete uživati u filmu »Zmija u sjeni orla«. Dakle, taj film ipak postoji, a i sadržaj mu je identičan onome od prije dvadeset godina. Filmski ukus je u međuvremenu očigledno jako napredovao.

MENADŽERI KOJI ZNAJU »PRONAĆI NOVAC«

Upravo je zapanjujuće kako se u pojedinim tv - redakcijama nalaze novinari koji kao da su pali s Marsa, koji kao da su proteklih dvadesetak godina živjeli u nekoj hibernaciji pa nisu naučili kakva pravila vrijede po pitanju ekonomskih običaja u Hrvatskoj. U jednoj informativnoj emisiji, u prilogu o »pretvorbi« jednog brodogradilišta, mogli smo čuti sljedeći biser -«treba nam menadžment koji zna pronaći novac.« Pa, ako nečega imamo u izobilju, to su onda menadžeri koji znaju »pronaći novac«, ali, zanimljivo, taj novac žele za sebe i to po cijenu koju će platiti drugi. Da se iz tog brodogradilišta moglo što izvući, već bi ga preuzeo neki spretni menadžer (onaj što »zna pronaći novac«), koji bi u par mjeseci upropastio sva poslovanja, radnike poslao na ulicu, dokove i dizalice prodao, a teren uz more (logično, gdje će biti brodogradilište nego uz more) prenamijenio u nešto isplatljivije, npr. u hotel ili apartmansko nasilje (ups. trebao sam napisati naselje, ali i ovako je dobro). Tako to rade »spretni menadžeri«... Kada im se dopusti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (7 glasova)