Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U Zadru 10 novooboljelih od koronavirusa, među njima liječnica sa Zaraznog odjela i tri sestre s pulmologije OB Zadar

02.04.2020. 09:00


Imamo 10 novooboljelih pacijenata od koronavirusa u Zadarskoj županiji. Samim time brojka oboljelih se od jučer povećala na 47 plus dvoje iz Ličko-senjske županije.
Šef epidemiološke službe, dr. Alan Medić, istaknuo je kako je u skladu s očekivanjima virus već u dobroj mjeri zašao u populaciju.
– Dakle imamo 10 novooboljelih pacijenata u našoj županiji. Ono što je važno znati jest da je to nekako i očekivano, s obzirom na cjelokupnu situaciju u Hrvatskoj taj broj raste. Dio njih koji ima asimptomatske, blage kliničke slike, prenose virus na one koji razviju kliničku sliku. Što se tiče trenutnog aktivnog nadzora, u našoj županiji imamo 749 ljudi, a njih 1006 je izašlo iz samoizolacije. Od jučer smo pod ove mjere stavili 76 novih osoba. Među ovih 10 novooboljelih, njih 6 su obiteljski i prijateljski kontakti oboljelih iz Ortopedske bolnice. I da pojasnim zbog ljudi zašto Biograd nismo stavili u karantenu. Naime, napravili smo presječnu situaciju i ustanovili da mjesto prebivališta svih dosadašnjih oboljelih samo njih pet ima u Biogradu, dok od ostalih njih 13 su u Zadru, 4 u Benkovcu te po drugim mjestima naše županije. To vam govori da je ovaj virus već dobro zašao u populaciju i da ne govorimo o lokalnoj transmisiji već govorimo o transmisiji unutar cijele zemlje, istaknuo je Medić.
Prema njegovim riječima od danas poslijepodne s prvim testiranjima na koronavirus trebala bi startati ambulanta COVID-2 Ravnice.
– U ovom trenutku smo namijenili da na to testiranje prvo idu zdravstveni djelatnici, oni koji se vraćaju iz samoizolacije, prvenstveno ovi iz Ortopedske bolnice kako bismo mogli staviti u funkciju i našu Ortopedsku bolnicu Biograd. Znači, već sutra mislim da ćemo tamo prebaciti prve pacijente iz COVID-1 odjela OB Zadar. Radi se o lakšim pacijentima, koji su pokretni, ali su još uvijek pozitivni i kako se ne bi vraćali u kućnu izolaciju, osobito oni koji nemaju te mogućnosti, onda ćemo njih prebaciti u Biograd, kazao je Medić.
Ravnatelj OB Zadar, dr. Željko Čulina istaknuo je kako su među novooboljelima i 4 zdravstvena djelatnika OB Zadar.
– S jučerašnjim danom imamo 10 pozitivnih pacijenata na koronavirus. Moram napomenuti da je od tih 10, jedan liječnik i tri medicinske sestre iz bolnice. Ukupno sada imamo 47 pozitivnih na koronavirus. Trenjutno na COVID-1 odjelu leži 19 pacijenata i jedna pacijentica je na respiratoru, ona je i dalje u teškom stanju.  Što se tiče zadarske bolnice, 3 liječnika su pozitivna trenutno i 3 medicinske sestre. U samoizolaciji imamo 28 liječnika, 33 medicinske sestre i jednog nezdravstvenog djelatnika. Nakon današnjeg izvida od strane epidemiologa taj broj će se i povećati, istaknuo je Čulina
Kako je istaknuto na konferenciji Stožera novozaražena liječnica je radila na zaraznom odjelu gdje je uzimala uzorke, dok su medicinske sestre radile na pulmologiji.


Uskoro opširnije ….