Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Završila kalvarija hrvatskih građana koji su zaglavili u Švedskoj: “Presretan sam, napokon idemo kući”

02.04.2020. 07:25


Nakon jučerašnje objave u Novom listu o 30-ak hrvatskih građana koji su zbog krize uzrokovane koronavirusom bili u nemogućnosti vratiti se u Hrvatsku javljeno nam je da u subotu imaju direktan let avionom za Zagreb.
Sretnu vijest javio nam je naš sugovornik Dario Bunjevac koji je u Švedsku, u grad Uppsalu, otišao ove godine u siječnju.
Kriza uzrokovana koronavirusom poremetila mu je poslovne planove, kao nažalost i brojnim drugim našim sunarodnjacima koji su u Švedsku otišli »trbuhom za kruhom«.
Ostali su bez posla i stana, s obzirom da je stanarina u Švedskoj izrazito skupa. Cijele obitelji našle su se doslovno bez krova nad glavom. Bez posla, bez stana i nezadovoljni mjerama zaštite od koronavirusa u toj zemlji na sjeveru odlučili su se vratiti u Hrvatsku.
U međuvremenu avionski letovi počeli su se otkazivati. Ujedinili su se i potražili pomoć od Veleposlanstva RH u Kraljevini Švedskoj. Nakon našeg članka u kojem je pomno objašnjena sva problematika i nemila situacija u kojoj su se našli, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH predvođeno ministrom Gordanom Grlićem Radmanom u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Kraljevini Švedskoj omogućilo im je direktan let za Zagreb ove subote.
Dario Bunjevac kojeg u Sisku čekaju supruga, koja je u Domovinskom ratu prošla kalvariju tijekom okupacije Vukovara i bila primorana s obitelji otići u progonstvo, i koja ima astmu što joj dodatno komplicira život u ovo vrijeme koronavirusa jer sama skrbi o dvoje male djece, kazao je jučer za naš list:
“Osjećam se fenomenalno! Presretno. Ujutro me nazvao gospodin i rekao mi da će kroz sat vremena ići mail s uputama za put kući.
U mailu piše da nam je omogućen direktan let bez presjedanja. Napokon je završilo. Hvala vam!”