Armanini: Pandemija će jednoga dana proći, a za nas lockdown nikad ne prestaje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježit će se 3. travnja na Narodnom trgu
Osobe s poremećajem autističkog spektra (PAS) ne podnose dodire, ne vole gužve, užasavaju se buke. Cijeli svoj život žive ne način kako je danas određeno naredbama, uputama i preporukama stožera i epidemiologa. Obitelji s autizmom žive uvelike drugačije od opće populacije
Zadarski list
Ante Armanini, predsjednik Udruge za autizam Zadar

Ovogodišnji Svjetski dan svjesnosti o autizmu Savez udruga za autizam Hrvatske obilježava pod motom »Vaš lockdown će proći, a kad će naš?« Udruga za autizam Zadar obilježiti će ga sutra 3. travnja na Narodnom trgu u Zadru.
- Točno u podne pustit ćemo u zrak plave balone, uz pridržavanje mjera zaštite.
Moto ovogodišnjeg obilježavanja jasno govori o načinu i stilu života većine obitelji koje žive s autizmom, a trenutačna epidemiološka situacija dovela je cijeli svijet u našu svakodnevnicu. Osobe s poremećajem autističkog spektra (PAS) ne podnose dodire, ne vole gužve, užasavaju se buke. Cijeli svoj život žive ne način kako je danas određeno naredbama, uputama i preporukama stožera i epidemiologa. Obitelji s autizmom žive uvelike drugačije od opće populacije. Nama nisu dostupne mnoge društvene usluge i mjesta zbog sadržaja i uvjeta neprilagođena djeci i odraslim osobama s poremećajem iz spektra autizma. Park koji nije ograđen i u blizini je prometnice (takva je većina dječjih igrališta), red u trgovini, terasa kafića, frizerski salon, mnoge liječničke i dentalne usluge, samo su primjeri sadržaja i usluga koji su jako stresni za osobe s autizmom, navodi Ante Armanini, predsjednik Udruge za autizam Zadar upozoravajući kako je, dokidanjem prilagođenih sadržaja, kao što su odgojno - obrazovni programi koje djeca s autizmom pohađaju u vrtićima i školama, njihova privatna rehabilitacija, sportski sadržaji, likovne radionice, kod mnogo djece dovelo do regresije u razvoju.

OŠ Voštarnica vodeća u Hrvatskoj

- Pandemija će jednoga dana proći, a naše obitelji će i dalje živjeti na isti način, a za nas lockdown nikad ne prestaje. Roditelji iz Zadra i šire okolice koji sumnjaju da im dijete odstupa u razvoju mogu se obratiti u Ranu intervenciju, koja od prošle godine radi u adekvatnijem prostoru na Ravnicama, kroz koju na godinu prođe od 120 do 150 djece od 0 do 3 godine života. U Zadru imamo dječji vrtić Latica koji radi s djecom s poteškoćama. Trenutno imaju više od 100 djece od kojih je oko 30% iz spektra autizma. Imamo i nekoliko privatnih kabineta kod kojih se može dobiti pomoć i koji rade terapije s djecom s PAS-om. U OŠ Voštarnici od ukupno 112 upisane djece, 45 ih je s PAS-om. Zadnjih godina zbog porasta broja djece s PAS-om, OŠ Voštarnica dosta ulaže u edukaciju i obuku svojih stručnjaka, te su uvode nove metode rada, navodi Armanini dodajući kako je trenutačno 9 djelatnika na edukaciji ABA metode, a na jesen će svi ostali koji rade s djecom iz spektra.
- ABA metoda prevladava u radu s djecom u SAD-u, Kanadi i Velikoj Britaniji, a u Hrvatskoj trenutno ima samo 6 licenciranih stručnjaka. Sljedeće godine OŠ Voštarnica će postati vodeća u Hrvatskoj po primjeni ABA metode. Latica i Voštarnica su u posljednjoj fazi nabava i montaže opreme u svoje nove prostore u novi Centar Mocire, tako da prvi put mogu sa sigurnošću reći da će škola i vrtić u novu školsku godinu 2021/22 useliti u novu zgradu te da će napokon Zadar što se tiče najranjivijih skupina društva, u velikom stilu zakoračiti u 21. stoljeće, ističe Armanini dodajući kako se Centar Mocire planira otvoriti svoja vrata na jesen što nakon više od desetljeća čekanja sve udruge iz Zadra koje skrbe o najranjivijim skupinama društva, jako veseli.

Glas svoje djece

- Neobilježavanjem lanjskog Svjetskog dana svjesnosti o autizmu u Zadru izgubili smo i podizanje svijesti na temu autizma. To je bio znatan gubitak za nas kao jednu od najosjetljivijih skupina društva. Kada se o nama ne govori, postajemo još nevidljiviji, skupa s našim potrebama. Mi roditelji smo glas našoj djeci, koja se ne mogu sama zauzeti za svoje želje i potrebe, stoga nam je ove godine osobito drago da ćemo moći obilježiti svoj dan na Narodnom trgu uz promociju prigodnih suvenira s logom Udruge i međunarodnim simbolima autizma. Udruga će svakom donatoru pokloniti masku ili majicu s logom autizma i natpisom udruge. Rad naše udruge ovisi o donacijama jer tako prikupimo gotovo polovicu sredstava za rad i djelovanje, kaže Armanini.

Doprinos zdravstvenoj skrbi za osobe s poremećajem iz spektra autizma

Na Svjetski dan svjesnosti o autizmu 2. travnja 2021. godine Savez udruga za autizam Hrvatske poziva Ministarstvo zdravstva na otvoreni dijalog i kvalitetnu suradnju oko izrade protokola za prijem i zdravstvenu obradu osoba s poremećajem iz spektra autizma, koji bi se posljedično primjenjivao u cijelom zdravstvenom sustavu RH.

Prvi koraci su već napravljeni te će predstavnici Saveza sljedeći tjedan sudjelovati na sastanku s državnim tajnikom iz Ministarstva zdravstva, zajedno sa suradnicima.

- Vjerujemo da možemo u kratkom roku stvoriti osnove protokola koji će uvelike doprinijeti kvaliteti zdravstvene skrbi za osobe s poremećajem iz spektra autizma.

Protekla izazovna 2020. godina dodatno je naglasila problem na koji naša i sve srodne organizacije ukazuju već dug niz godina, ravnopravan pristup osnovnim zdravstvenim uslugama za osobe s poremećajem iz spektra autizma, navodi se u priopćenju Saveza udruga za autizam Hrvatske.

Autizam je kompleksan neurorazvojni poremećaj koji stavljamo na spektar zbog činjenice da je izuzetno individualan i specifičan za svaku osobu. Ono što su česte karakteristike, a relevantne su za zdravstveni sustav i usluge, su česta prisutnost popratnih zdravstvenih problema, neverbalnost kod značajnog dijela populacije, snažna ovisnost o članovima obitelji te specifična senzorna osjetljivost na zvukove, mirise, vizualne podražaje i slično.

- Ako uzmemo u obzir ove "specifičnosti" autizma te činjenicu da se zdravstveni sustav našao pred nepredviđenim izazovom dolazimo do situacija u kojima ne postojanje jasnih smjernica, protokola i kanala komunikacije između zdravstvenog osoblja i osoba s poremećajem iz spektra autizma dovodi do stresnih, ali i potencijalno životno opasnih situacija za korisnike sustava. Ova inicijativa nema financijske ili infrastrukturne zahtjeve, no traži zajedničko razumijevanje i uvažavanje s ciljem stvaranja jednostavnih hodograma i protokola koji mogu promijeniti svakodnevnicu tisuća ljudi s poremećajem iz spektra autizma i njihovih obitelji. Cilj nam je dugoročno izbjeći nepovoljne situacije u kojima dolazi do stresnih situacija za medicinsko osoblje, osoba s poremećajem iz spektra autizma te za njihove obitelji.

Spremni smo se snažno uključiti u proces izrade protokola za zdravstveni sustav koristeći naše dugogodišnje iskustvo, znanje naših suradnika stručnjaka iz različitih područja, životno iskustvo naših članova i znanja koja smo prikupili s područja cijele EU te svijeta, zaključuje se u priopćenju kojeg potpisuje Lidija Penko, predsjednica Saveza udruga za autizam Hrvatske.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)