Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

»Mademoiselle Zara« hommage je gradu Zadru

02.04.2021. 10:21


Rođen u Banja Luci, studirao u Firenci, živio u Berlinu, Londonu, a trenutačno živi, radi i stvara na relaciji Milano – Zadar. Početak je to upoznavanja s radom slikara Tarika Berbera čija je izložba Mademoiselle Zara otvorena jučer u Kneževoj palači s početkom u 12 sati. Tarik Berber stekao je niz značajnih priznanja za svoj rad već kao mladi umjetnik, a njegova velika djela zadarski će posjetitelji moći pogledati do 03. svibnja do kada je izložba otvorena.
Izložbu je otvorila ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš, a okupljenima se obratio i umjetnik s riječima zahvale prvenstveno ravnateljici Peroš koja je Tarika i pozvala da svoje radove predstavi i u Zadru.
– Ovaj drugi lockdown, nakon Milana, potpuno sam proveo u Zadru, radeći. Gospođa Peroš je vidjela neke moje radove te me je pozvala da zajedno napravimo izložbu i ovim se putem zahvaljujem na pozivu, rekao je Berber.
Trenutačno je u Kneževoj palači izloženo više od 55 radova u šest dvorana, a one predstavljaju zbir Berberovih radova posljednjih desetak godina. Berber se osvrnuo na svoj rad i na povezanost sa Zadrom.
– Tu je spojeno zadnjih deset godina rada, iz mojih raznih projekata, kao npr. »Pop is not dead«, »Toxic Cadmium«, »Seven sisters«. To su neke slikarske faze zadnjih deset godina kroz koje sam prolazio i ovdje okupio na jednom mjestu, a 70 posto ovih radova nastalo je upravo u Zadru. Obično ti radovi samo prelete zadarske bedeme, ali znao sam da ćemo jednom morati izložiti i ovdje u Zadru i za Zadrane, rekao nam je ovaj uspješan umjetnik.
Tijekom svih putovanja, fiksna točka u životu Tarika Berbera bio je Zadar gdje ovaj svjetski umjetnik ima i atelje, a tijekom posljednjih dvadesetak godina mnogo je slika preskočilo zadarske bedeme i otišlo u svijet, a da grad nije ni znao za njihovo postojanje, no kako je kazao, dugo je već znao da će doći dan kad će Zadru morati platiti svoj dug.
– Zadar je postao, kroz vrijeme, grad gdje sam shvatio što želim slikati, mjesto gdje bih započeo neki ciklus, gdje sam donio najvažnije umjetničke odluke, počeo obrađivati nove ideje i baviti se novim konceptom. Mademoiselle Zara je hommage Zadru, zaključio je Tarik Berber.