Opća bolnica Zadar postala korisnik EU Instrumenta za hitnu potporu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Borba protiv COVIDA-19
Plazma osoba koje su preboljele koronavirus može potencijalno pomoći osobama koje se trenutno bore protiv virusa. Takva plazma sadrži protutijela koja su nastala kao odgovor imunološkog sustava na infekciju, te bi mogla biti korištena u liječenju drugih bolesnika
Vedran SITNICA
Uz Opću bolnicu Zadar, u projektu sudjeluju i Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu

Opća bolnica Zadar postala je dio hvalevrijednog projekta kojim je Europska komisija Republici Hrvatskoj odobrila financiranje aktivnosti vezanih uz uspostavljanje i jačanje programa COVID-19 konvalescentne plazme kroz Instrument za hitnu potporu. Uz Opću bolnicu Zadar, u projektu sudjeluju i Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, ujedno zadužen i za koordinaciju aktivnosti vezanih za prijavu i ostale zadaće u provedbi projekta, te KBC Split, KBC Osijek, KBC Rijeka, OB Dubrovnik i OB Varaždin.
Kao što je istaknula i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), ovakav organizirani program za prikupljanje rekonvalescentne plazme od pacijenata koji su preboljeli koronavirus mogao bi pružiti vrijedan istraživački značaj u borbi protiv pandemije, dok se s druge strane podaci o njenoj učinkovitosti i sigurnosti primjene prikupljaju kroz mnoga klinička ispitivanja.

Kako se ističe na internetskim stranicama Opće bolnice Zadar, plazma osoba koje su preboljele koronavirus može potencijalno pomoći osobama koje se trenutno bore protiv virusa. Takva plazma sadrži protutijela koja su nastala kao odgovor imunološkog sustava na infekciju, te bi mogla biti korištena u liječenju drugih bolesnika. Plazma oporavljenih bolesnika, tzv. konvalescentna plazma, prikupljati će se u transfuzijskim centrima diljem Republike Hrvatske, na jednak način kao i od drugih dobrovoljnih darivatelja krvi i to postupkom afereze koji služi za izdvajanje pojedinih sastojaka krvi primjenom posebnih uređaja - staničnih separatora.

U sklopu Instrumenta za hitnu potporu, Opća bolnica Zadar dobit će vrijedna sredstva za rad u borbi protiv pandemije izazvane koronavirusom, a posredno i proizvodnje rekovalescentne plazme COVID-19: Aparat za naglo zamrzavanje plazme, stanični separator, 100 setova za stanični separator, dva hladnjaka - ledenice, krevet za venepunkciju. Procijenjena vrijednost navedene robe iznosi 960.450,00 kn.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno