Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Povodom Isusa Krista

02.04.2021. 12:29


Zamislite: oni su od njega očekivali samo jedno: da u njegovom kraljevstvu budu uglednici na visokom položaju, da s njime vladaju, drmaju, naređuju, zabranjuju. Samo to su željeli. Nisu to preveliki prohtjevi; tako ljudski, uobičajeni. Prohtjevi su to sebični i oholi. A, što jest jest: sazdani smo od sebičnosti i taštine.
Avaj: čovjek uglavnom nikad ne daje, nikad nije ono što se od njega očekuje. Čovjek naprosto jest.
Isus iz Nazareta iznevjerio je sva očekivanja, nadanja i željkovanja.
Ne kraljevstvo i slava, nego križ i sramota, grozna smrt na križu. Od njega se očekuje tek djelomično i sebično. Priroda Isusa Krista nije djelomična, nego cjelovita. On ne vidi čovjeka djelomično nego cjelovito. Djelomično je materijalno, vidljivo i opipljivo. Cjelovito je i to, ali i duhovno, nevidljivo, božansko. Kako bi Isus sa svojom smrću uništio grijeh koji nam oduzima našu cjelovitost morao je proći kroz smrt koja je proizvod grijeha. Zato je smrt Isusa iz Nazareta sretna smrt za čovjeka. Smrt nadilazi djelomično da bi se uspostavilo cjelovito. Smrt kao prijelaz, zatvoriš kapke u djelomičnome, otvoriš kapke očiju u cjelovitome. Kako bi ocjelovio čovjeka povijesni Isus zapravo je nadpovijesni Krist. Njegovo uskrsnuće su otvorena vrata iz djelomičnoga u cjelovito.
Predivna je to spoznaja Duha Božjega koji obitava u svakome od nas. Duh Božji u svakoj i svakome od nas slavi cjelovitost života koji nam je podario Isus Krist koji je našu cjelovitost vratio onamo kamo pripada: Bogu Svemogućemu: Bogu mira, Bogu ljubavi, Bogu zdravlja, Bogu života. Bolest je pristajanje na djelomično, a zdravlje je oživljavanje cjelovitoga.
Sretan Uskrs cijelom planetu Zemlji, svemiru, svima živima i trenutno mrtvima.