Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ugovor s Ryanairom ulijeva dodatnu nadu u uspješnu turističku sezonu

02.04.2021. 08:29


Vijest da će Zračna luka Zadar i ove godine biti baza Ryanaira razveselila je ovog tjedna brojne turističke djelatnike, ali i sve građane čiji prihodi uvelike ovise o turizmu. Irska zrakoplovna tvrtka letjet će tako iz Zadra od 1. srpnja do 31. listopada prema 37 destinacija, od čega je čak 17 novih. Ugovor s Ryanairom ulijeva dodatnu nadu u trenutačno prilično neizvjesnu turističku sezonu koja je pred vratima. Tim povodom razgovarali smo sa županom Zadarske županije Božidarom Longinom, koji je pohvalio aktivnosti turističkih zajednica i Zračne luke Zadar oko dogovora s Ryanairom.


Auto destinacija kao prednost
– Ryanair nam je jedan od ključnih partnera i bilo je važno vratiti njihovu bazu u Zadar, premda je epidemiološka situacija i dalje dosta neizvjesna. To je zahtijevalo i određene financijske izdatke za sve nas na lokalnoj i regionalnoj razini, ali smo procijenili da je to važno, između ostaloga, i kako bismo ohrabrili cijeli turistički sektor i dali im dodatnu nadu da će sezona biti uspješna, kaže Longin svjestan da je nadolazeća ljetna sezona i dalje dosta neizvjesna, iako je prošlogodišnja, u kojoj je Zadarska županija zabilježila najmanji pad turističkog prometa od svih jadranskih županija, pokazala da možemo računati na tradicionalne goste iz susjednih zemalja koji do Zadra, kao i ostalih mjesta Zadarske županije mogu stići automobilima.
– Ključni preduvjeti za ostvarivanje dobrih turističkih rezultata bit će percepcija sigurnosti destinacije i povoljna epidemiološka situacija. Moramo, dakle, nastaviti brendirati našu županiju kao sigurnu destinaciju i zato je izrazito važno imati dobru epidemiološku situaciju i stabilan zdravstveni sustav. Moramo svi skupa pokazati maksimalnu ozbiljnost i pridržavati se epidemioloških mjera i preporuka jer i o nama uvelike ovisi kakva će nam sezona biti, dodaje župan Longin svjestan da je zadnjih dana epidemiološka situacija na razini cijele Hrvatske znatno pogoršana.
– Vidimo svakodnevno da brojke rastu. Znam da je građanima sve teže odustajati od svakodnevnih navika, ali moramo shvatiti ozbiljnost situacije te se u ovom blagdanskom razdoblju suzdržavati većih obiteljskih okupljanja. Broj hospitaliziranih bolesnika povećava se iz dana u dan i to su veliki napori, poglavito za Opću bolnicu Zadar koja je već godinu dana predvodnik borbe protiv koronavirusa, poručuje župan podsjetivši da je OB Zadar u tom razdoblju morala reorganizirati svoje poslovanje, ali ono što je najvažnije, pacijenti to nisu previše osjetili. Zadarska bolnica, iako nema status KBC-a, pruža gotovo sve usluge ravnopravno najboljim hrvatskim bolnicama.


Sustavna ulaganja u zadarsku bolnicu
– Važno je ulaganje u ljude, njihovu stručnost i obrazovanje, a na tome naša bolnica sustavno radi na čemu treba odati priznanje ravnatelju Željku Čulini i njegovim suradnicima. Uz sve to, posluju vrlo racionalno, financije su stabilne, koliko mogu biti u ovim uvjetima. U Općoj bolnici Zadar prilagodili su organizaciju rada kako bi zbrinuli oboljele od koronavirusne bolesti, a istovremeno su obavljali gotovo sve redovne djelatnosti, naglašava zadarski župan, te ističe da se Opća bolnica Zadar konstantno oprema vrijednim uređajima.
– Od noviteta možemo najaviti Angiosalu za koje je resorno ministarstvo osiguralo 5,5 milijuna kuna, a jednak iznos osiguran je za kupnju novog CT uređaja. Već smo dobili novi uređaj za magnetsku rezonanciju, a stiže i novi mamograf. Naravno, svi smo posebno ponosni na najavu kupnje linearnog akceleratora što je premijer Plenković obećao prilikom nedavnog posjeta. Također, zadarska bolnica je dosta aktivna u EU projektima. Primjerice upravo se grade Dnevne bolnice vrijedne 50 milijuna kuna. Uz onu poznatu krilaticu da će Zadar biti snažan regionalni zdravstveni centar neizbježno ide i Poliklinika. U protekle tri godine useljeni su brojni odjeli, prvenstveno Zavoda za javno zdravstvo i Opće bolnice Zadar, kaže župan Longin i podsjeća na zadnje među brojnim ulaganjima u bolnicu – otvorenje novog, modernog laboratorija gdje se uzimaju i obrađuju uzorci krvi, vrijednog 11 milijuna kuna, koji je smješten u prizemlju Poliklinike.
– Dugo smo čekali na Polikliniku, ali sada stvarno možemo biti ponosni. U zgradu Poliklinike, samo u zdravstvenu opremu do sada je uloženo preko 50 milijuna kuna. Značajno je podignut standard usluga te su osigurano bolji uvjeti kako pacijentima tako i djelatnicima. Uskoro će useliti i hitna pomoć te dio ambulanti Doma zdravlja, najavljuje župan uz napomenu će se, u neposrednoj blizini Poliklinike, početi graditi i nova zgrada Medicinske škole, na Relji, za što je osigurano 30 milijuna kuna iz EU fondova.




Skrb za najstarije stanovnike
– O ostalim projektima u zdravstvu i socijalnoj skrbi dugo bismo mogli pričati – izvode se radovi u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan, izgrađena je nova zgrada Hitne pomoći u Ninu, obnovljen je vozni park za sanitet i hitnu pomoć, kreće gradnja hospicija na Babindubu, proširuje se Dom na Sfingi, subvencionira smještaj u privatnim domovima… Svaki od tih projekata ima svoju važnost, jer time županija potvrđuje da je solidarna, odnosno da skrbi o svim kategorijama stanovništva. Kada je riječ o stanovnicima treće životne dobi, nedavno smo s ministrom Aladrovićem dogovorili financiranje izgradnje Hospicija na Babindubu te nova dva doma za starije i nemoćne u Poličniku i Sv. Filipu i Jakovu, za koje su općine pripremile projektnu dokumentaciju. Uz to, i dalje sufinanciramo smještaj u privatnim domovima s 500 kuna mjesečno, a namjera nam je tu naknadu i povećati, ističe još župan Longin koji je na kraju razgovora svim stanovnicima Zadarske županije zaželio sretan i blagoslovljen Uskrs.
—————————————————————————————————————————————


Mladim obiteljima osigurati što bolje životne i radne uvjete      
Jedna od najvažnijih demografskih mjera je osigurati djeci smještaj u vrtiću. Samo u protekle tri godine u Zadarskoj županiji uloženo je više od 100 milijuna kuna, za izgradnju ili rekonstrukciju vrtića. Riječ je o ukupno 40 objekata po cijeloj županiji.
– Veseli me da su nove vrtiće dobila i neka naselja u našoj županiji koja ih do sada nisu imala. To je posebno važno za ravnomjeran razvoj županije i zato čestitam našim općinama i gradovima koji su imali kvalitetno pripremljene i dobro osmišljene projekte, kaže Longin i podsjeća da je u proteklom mandatu povećan iznos rodiljnih naknada za što je Županija isplatila gotovo 10 milijuna kuna, a na godišnjoj bazi tu je naknadu koristilo gotovo 1500 obitelji.
– Mladim obiteljima želimo i dalje osigurati što bolje životne i radne uvjete u našoj županiji. Stoga smo pripremili novi set demografskih mjera, a jedna od prvih bit će subvencija stambenih kredita za višečlane obitelji, najavljuje župan.


Unatoč korona krizi projekti nisu stali
Unatoč koronakrizi, u Zadru i Zadarskoj županiji gradi se na sve strane. Od sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina, vodovoda i odvodnje, ribarskih luka, do poduzetničkih inkubatora poput Centra za kreativne industrije na Relji koji su ovog jedna zajedno posjetili župan Božidar Longin i gradonačelnik Branko Dukić.
– Trenutačno se na području Zadarske županije provode projekti vrijedni više od tri milijarde kuna. Počevši od dvije aglomeracije, odnosno izgradnje kanalizacijskog i vodovodnog sustava vrijednih milijardu kuna (Zadar – Petrčane i Nin-Privlaka-Vrsi). Grade se novi sveučilišni kampus, Providurova palača, dovršena su dva sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina, tri poduzetnička inkubatora, dovršava se trajektna luka Tkon i ribarske luke u Kalima i Gaženici… To pokazuje da imamo dobro pripremljene projekte, da znamo povući europska sredstva, ali i da imamo dobre odnose s hrvatskom Vladom koja uvijek sufinancira dio projekata, kaže župan.


Idem po novi mandat kako bismo dovršili započete projekte
Želim novi mandat kako bismo dovršili brojne započete projekte, objasnio je Longin novu kandidaturu za mjesto župana u koju ide uz potporu Hrvatske demokratske zajednice i koalicijskih partnera.
– U proteklom je razdoblju pokrenut niz novih projekata važnih za Zadarsku županiju, a ujedno su dovršeni neki na kojima se radilo godinama i koji su rezultat vizije i dobro promišljenog strateškog planiranja, ali i političke stabilnosti i kontinuiteta koji su neophodni da se započeti projekti i dovrše. Naša županija je jedno veliko gradilište, jer se realiziraju brojni projekti kako u zaleđu tako i na otocima i priobalnom dijelu županije, kaže župan, a na pitanje kakvi su mu planovi za iduće četiri godine odgovara:
– Želimo snažnu županiju održivog razvoja i svakako nam je izgradnja vodovoda i odvodnje i dalje jedan od prioriteta, a i dalje ćemo raditi na projektima navodnjavanja, ribarske i poduzetničke infrastrukture, razvoja školstva i posebno zdravstva, jer nam je pandemija koronavirusa pokazala koliko nam je važan stabilan zdravstveni sustav i sigurnost građana. Dokazali smo da uspješno povlačimo europska i nacionalna sredstva te smo već pripremili projekte za novu financijsku perspektivu EU, kao i za sredstva iz Fonda za oporavak, poručuje Longin.