Optužili socijaldemokrate da su prevaranti, ovi odgovaraju: HSS je prekršio sporazum

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
HSS raskinuo koaliciju sa SDP-om jer se »nisu držali dogovorenog«
Šef zadarskog HSS-a Marijan Maroja za idući je tjedan pripremio novinsku konferenciju želeći obznaniti raskid koalicije sa socijaldemokratima. Ipak, za Zadarski list je i prije ove konferencije potvrdio saznanja o raspadu koalicije
Vedran SITNICA
Marijan Maroja, predsjednik Gradske organizacije HSS-a Zadar

Godinu dana nakon lokalnih izbora zadarski HSS shvatio je da od zamjenskih mandata u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini nema ništa. Pukla je ljubav između njih i SDP-a.
HSS ih sada optužuje da nisu ispoštovali koalicijski sporazum o dodjeli manadata, a SDP im odgovara kako su oni ti koji su ga prekršili koalirajući s HDZ-om.
Naime, kada je shvatio da je koalicijskom braku došao kraj, šef zadarskog HSS-a Marijan Maroja za idući je tjedan pripremio novinsku konferenciju želeći obznaniti raskid koalicije sa socijaldemokratima. Međutim, kako smo za ovu političku rastavu saznali uoči pressice, Maroja nam jučer kaže kako je »sada nema ni smisla održati te će sve što mu je na srcu reći za naš list«.
A na srcu mu je, sudeći po onome što nam je rekao, očito puno toga. Toliko puno da za SDP danas javno kaže kako su »lažovi« te poručuje ostalim stranakama »neka ne koaliraju više s njima«.

Ne može ih se držati za riječ

- Pripremao sam se sve reći na konferenciji za novinare, neka svi čuju što su nam napravili, ali kada već sve znate o definitivnom razlazu, ovim ću putem reći što se je zaista dogodilo i što ćemo poduzeti. Sve ono što kažu u SDP čiste su laži! Jer na prvom koalicijskom sastanku rekao sam im u kojim općinskim organizacijama nećemo ići sa SDP-om pošto smo svojim općinskim organizacijama na terenu dali neka sami odluče s kim će koalirati. SDP je to, dakle, znao već na prvom sastanku, pa ovo što pričaju samo dokazuje da ih se ne može držati za riječ, ali ni za potpisani sporazum. To su ljudi bez časti i obraza. I zato ću i na idućim izborima upozoravati neka ne koaliraju s njima, poručuje Maroja.
Na pitanje pak hoće li u tom slučaju poduzeti kakve pravne korake, odgovara kako to neće učiniti jer je riječ o internom koalicijskom sporazumu.

Pokazali su nedostojno lice

- Prevareni smo, pokazali su lice koje smatram nedostojnim jer su od početka znali da u Pakoštanima i još nekim sredinama idemo s HDZ-om. Ovo je, dakle, čista prevara. Trebali smo dobiti mandat od četiri godine u Županijskoj skupštini, a u Gradskom vijeće pola mandata ukoliko koalicija osvoji više od deset mandata. No pokazalo se da im se ne može vjerovati, zaključuje Maroja.
O tome koliko je još nezadovoljstva u HSS-u zbog poteza bivšeg koalicijskog partnera kazuje i Marojino pismo koalicijskim partnerima u kojemu se žali da ga SDP ignorira.
- Na moje pozive nitko se ne odaziva. Čak u članku 15. piše: »Stranke potpisnice suglasne su da će moguća otvorena pitanja riješiti dogovorom sukladno zajedničkom izbornom programu i ovim Sporazumom.« HSS očekuje i poziva Županijski odbor SDP-a (povjernik ili tko već ima ovlasti) da se izjasni: vrijedi li ili ne vrijedi navedeni i potpisani Koalicijski sporazum. Jesu li dogovori, riječi, i Sporazum na snazi ili nisu, navodi Maroja u pismu, poručujući da »u slučaju da se ŽO SDP-a, ili bilo tko ko ima ovlasti, o tome pitanju ne izjasni i ne javi, smatrat će da su prekršili Sporazum i u tom smislu svakako poduzeti određene aktivnosti«.
Što pak o svemu kažu u SDP-u?

Imaju poroblema u svojim redovima

Čelnici gradskog i županijskog SDP-a ističu kako je HSS taj koji je prekinuo koaliciju okrećući se HDZ-u u dijelu općinskih organizacija. Naime, evo kako predsjednik Gradskog odbora, Daniel Radeta, komentira najnoviju situaciju.
- HSS očito ima problema unutar svojih redova i žalosti me da stranka trenutačno postoji samo na papiru. Nadam se da će konsolidirati svoje redove, u čemu ipak trebaju krenuti od sebe, a ne preko drugih. Stoga ovim putem apeliram na njih neka počnu čistiti od svojih redova, s obzirom da smo imali priliku vidjeti kako je dio članova HSS-a u nekim sredinama županije ušao u koaliciju s HDZ-om, pojašnjava Radeta.
Na županijskoj razini koalicijski sporazum s HSS-om sklapao je tadašnji koordinator Županijskog odbora, Erol Gaši, kojega je nakon unutarstranačkih izbora pak naslijedio Jure Zubčić. Kao dio pregovaračkog tima na prošlim izborima Zubčić je dobro upoznat s detaljima koalicijskog sporazuma te o najnovijim HSS-ovim optužbama kaže:

Nemamo ni pravnu ni moralnu obvezu

- Prilikom predaje kandidacijskih lista izbornom povjerenstvu poštovali smo kompletan koalicijski sporazum. Prilikom razgovora o koaliciji dogovoreno je da će HSS u cijeloj županiji na izbore izići sa SDP-om. No oni su to očito prekršili jer je njihovo vodstvo u Pakoštanima, Viru i Kolanu ipak otišlo na listu s HDZ-om. I upravo zato što nisu poštovali sporazum, mi danas nemamo niti kakvu pravnu ni moralnu obvezu prema njima, zaključuje Zubčić.
Nakon ovakve koalicijske blamaže, HSS će se na idućim izborima zacijelo vratiti bivšem koalicijskom partneru, HDZ-u, budući da im to jedini način izlaska žele li opstati na lokalnoj političkoj sceni. Naime, stranka je izgubila svaki pregovarački rejting, s obzirom da već godinama ne sudjeluju niti u gradskoj ni županijskoj vlasti te da bi im svaki samostalni izlazak na izbore zapravo značio, političko samoubojstvo.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)