Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

BUKOVAČKE KOZE U KRSTAŠEVOJ MUNDANIJI

Autor:

01.05.2009. 22:00
BUKOVAČKE KOZE U KRSTAŠEVOJ MUNDANIJI

Foto: Ana GRGAS



Da bi upotpunio destinaciju u ruralnom stilu, Marinko Krstaš prvi i jedini za sada na Rabu, uz uzgoj koza i jarećeg mesa, proizvodi i kozji sir. On i njegova obitelj turistima i svim drugim namjernicima namjeravaju ponuditi i druge nezaboravne doživljaje – panoramski pogled s kozarnika i kušanje sira iz minisirane u obiteljskom muzeju. Kako se odvijala “drama” za predaju dokumentacije za natječaj Ministarstva poljoprivrede?
Prevrtljivi je travanj i svoj posljednji dan ispratio u svom stilu. Kiša i hladnoća do te mjere da bi poželjeli malo vatre. E, kakve smo vatre nekad palili uoči 1. svibnja, podizali svibanjsko drvo i onda dugo u noć – pjesma i ples, radost i ljubav mogla se iščitati na svakom licu.
A, danas, kako ga danas doživljavamo i interpretiramo. Jedni će reći pa to je „komunistički” praznik, drugi blagdan rada, a neki jednostavno uživati još jedan u nizu neradnih dana.
Blagdan u Jurišićevoj
Odmor su svakako zaslužili kandidati za natječaje Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog turizma (MPRRR), posebice oni koji su 1. svibnja dočekali u glavnoj HT u Jurišićevoj.
Naime, iako je u ured te pošte trebalo dostaviti pošiljku do 24.00 sata 30. travanja ’09. posljednja je stranka iz duge kolone sa žutim velikim kovertama izišla u 01.15 minuta. Kako je to jedina pošta u Hrvatskoj koja radi cijelu noć, put Zagreba morali su krenuti svi kandidati natječaja koji nisu stigli na vrijeme predati kuvertirane pošiljke u svojim poštanskim uredima, jer radno vrijeme ureda je različito po mjestima – što je manje mjesto, ured se se ranije zatvara.
Zašto su čekali posljednji dan otvorenog natječaja, pitaju neupućeni i oni koji se nisu nikad natjecali pa ne znaju kroz što sve moraju proći korisnici i oni koji im pomažu u realizaciji namjere. Razloga je više, a i dokumentacija koju moraju priložiti svake je godine sve opsežnija. Nije dovoljno imati znanje, želju i mogućnost, potrebno se naoružati velikom dozom razumijevanja, strpljenja i upornosti da se ne odustane.
Od nemila do nedraga
Razumijevanja i ljubavi čovjeka prema čovjeku je sve manje.
Primjerice, četvero je kandidata iz naše županije: Dragan Nuić iz Gračaca, Mira Ćopić iz Suvaje Donje, Marica Dubajić iz Zalužja i Božo Dubajić iz Neteke radi dokumentacije prešlo 50 km do državnog ureda u Gračacu da bi ovjerili jedan dokument, a tada im službenica pred nosom točno u podne zatvori ured i nikakve molbe nisu mogle omekšati njeno srce te su morali još toliko kilometara do Gospića, a onda još nekoliko sati obrade pa u 21 sat put u Zagreb i u redu čekati do sat iza ponoći pa nazad. Dakle, 300 kilometara u jednom i u drugom pravcu.
Spomenuta četvorka nosila je u Zagreb i dokumentaciju Luke Mitrovića iz Zelengrada, Dražena Klarića iz Provića, Nikole Atlagića iz Ostrovice i Denisa Orolovića iz Budaka koji su se također natjecali za Mjeru 6.
A, koga to zanima, službenicu koja je mogla desetminutnim radom skratiti to vrijeme i muke, sigurno ne. Nažalost, takvih je primjera svakim danom sve više po onoj: Homo homini – lupus.
S Raba u Benkovac
Nositelj OPG-a iz Mundanije, otok Rab, Marinko Krstaš imao je još više premakavanja, ali Marinka krasi osobina beskrajne strpljivosti i tolerantnosti, kao i ustrajnosti u namjeri da ostvari plan. Kada se radi o dobro osmišljenom i moguće ostvarivu planu stočarske proizvodnje niti stručnom savjetniku nije teško dati svoj slobodni dan (nedjelju) pa čak i o svom trošku preći 300 km kako bi taj plan uspio, a jednako tako i sam je Marinko morao s Raba u Benkovac pa u Zagreb.
No, Marinko je još od djetinjstva uz svog oca više orijentiran, kako kaže, prema Zadru nego prema Rijeci kao sjedištu županije. Gotovo redovito posjećuje Benkovački sajam pa je već poznat stočarima Bukovice i Ravnih kotara, a kod nas se osjeća kao doma.
Prije dvije godine Marinko je osnovao matično stado izvornih hrvatskih šarenih koza. Naravno, kupio ih je u Benkovcu i bile su to prve koze u Mundaniji, a vjerojatno i na Rabu.
Najinteresantnije je što je Marinku rečeno da su te koze odlične za uzgoj i za proizvodnju mlijeka.
Kada je pokrenuo mužnju veoma se iznenadio s količinom mlijeka. Trebao je tri dana musti 30 koza da bi proizveo jedan sir. Tek tada je Krstaš potražio savjet stručnog savjetnika i za razliku od mnogih postupio po uputama.
Nabavio je novo stado iz Kruševa, ovaj puta pasminu francusku alpinu, čak 40 grla. Rezultati nisu izostali, iako su došle u vrlo lošoj kondiciji Marinko im je posvetio svu brigu, dobar smještaj i hranidbu. Dirljivo je kako cijela obitelj prihvaća koze i svako si je od njih petero odabrao onaj dio timarenja koza koja mu najviše odgovara, ali bez problema rado će uskočiti u svaku drugu obvezu, ako je potrebno.
Upute za natječaj
Posljednje nedjelje travnja obiteljsko gospodarstvo Krstaš u Mundaniji posjetili smo kolega, stručni savjetnik Primorsko-goranske županije Predrag Janeš, dipl. ing. i ja kako bismo ga uputili na natječaj MPRRR-a, mjera 6. „Program uređenja i opremanja objekata za preradu vlastitih poljoprivrednih proizvoda na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima” koje će biti sufinancirane sredstvima Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja u 2009. godini do maksimalno 200.000,00 kn po korisniku.
Cilj natječaja je opremanje, unutarnje uređenje i registracija objekata/prostorija za preradu vlastitih poljoprivrednih proizvoda na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Program je to poticanja proizvodnje i modernizacije proizvodnje i prerade poljoprivrednih proizvoda na OPG-a, a dugoročno jačanje poljoprivrednog sektora, očuvanje, razvoj i zaštita ruralnih područja.
Obitelj Krstaš također ima taj cilj i već je puno koraka napravila u tom smjeru.
Pogled s kozarnika
Obiteljska kuća Krstaševih nalazi se uz glavnu prometnicu naselja (autocesta Rabljana od Jablanca do Lopara) s registriranom uslugom točenja vina u konobi kuće, što je na prvi pogled uočljivo po dojmljivom dekoru. Jednako tako impresionira i sama unutrašnjost konobe, njen sadržaj jer osim izuzetnog vina ima tu i drugih izvornih rapskih delicija kao i otvoreni prostor na samoj okućnici gdje se ugodno može smjestiti i velika grupa namjernika pa uz dobro vino i likere uživati u krajobrazu.
Da bi upotpunio destinaciju u ruralnom stilu, Marinko je prvi i jedini za sada na Rabu ukomponirao kozarstvo i ne samo uzgoj koza i jarećeg mesa, on ide i korak dalje. Proizvodnja mlijeka i prarada u kozji sir trenutačno je glavna prokupacija obitelji Krstaš, a nakon ostvarenja zamisli turistima i svim drugim namjernicima biti će ponuđen još jedan nezaboravan doživljaj, u kojem će moći ne samo uživati nego i aktivno sudjelovati. Naime, kozarnik se nalazi oko 1.000 m od kuće, na brdovitom dijelu s panoramskim pogledom na prekrasnu prirodu, a bila je to obiteljska kuća dok se veći dio mještana nije preselio uz prometnicu. Poviše staje ostaci su starog kamenog zdanja, prve obiteljske kuće, prvih Krstaša na Rabu koji su je podigli u 16. stoljeću, nakon prve i druge pošasti kuge na Rabu.
Želja je obitelji da tu starinu obnove i u nju smjeste obiteljsku minisiranu. Tišina i ljepota prirode, vidikovac i mogućnost sudjelovanja u cijelom proizvodnom procesu od boravka s druželjubivim kozama, umiljatim jarićima do mužnje i prerade mlijeka, kušanja sira pa šetnjom kozjom stazicom do obližnjeg izvora, čija kapljica obnavlja život mora djelovati primamljivo na svaku dušu. Svjestan je svega toga Marinko, a i poznaje on dobro psihologiju turista koji posjećuju Rab i nastoji im ispuniti želje. Ne samo turistima, kaže Marinko pa dodaje: – Prije svega, cijela je obitelj oduševljena ovom idejom, poglavito mi je važno što su djeca voljna (sin Marinko 20 g., kći Lucija 12 g.) pa i buduća nevjesta Josipa 20 g., a supruga već drugu godinu eksperimentira s kozjim mlijekom i sirom koji oplemenjuje začinskim biljem, kojim Rab obiluje, a kojeg već i sam uzgaja. – Ove godine gradimo i izmuzište za naše koze, kaže Marinko mlađi i pojašnjava: – Izmuzište će olakšati samu mužnju i pridonijeti boljoj higijeni mlijeka, a o njoj ovisi i kvaliteta sira. Na pitanje je li netko od Krstaševih obrazovan za ovu djelatnost, odgovaraju da nije nitko, otac je građevinar, majka Mirjana, rođ. Siščanka sa završenom obrtničkom školom, smjer koža, a sin konobar, ali rado bi svi završili obrazovanje odraslih za zvanje mljekar – sirar.


 OSAM IZ ZADARSKE ŽUPANIJE


Na natječaj za mjeru 6. Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja (MPRRR) pod nazivom „Program uređenja i opremanja objekata za preradu vlastitih poljoprivrednih proizvoda na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima za 2009. godinu iz Zadarske županije ove godine zahtjev je predalo osam OPG-a, s tim da se pet javlja prvi put, a tri OPG-a drugi put za dodatnu potporu do iznosa od 350.000,00 kn, koliko Ministarstvo sufinancira ovaj Program. U prvom zahtjevu Ministarstvo sufinancira 75 % opravdanih troškova uređenja i opremanja objekata/prostorija za preradu poljoprivrednih proizvoda na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, a najviše do 200.000,00 kuna. Sudionici natječaja jesu komercijalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava i registrirani poljoprivredni obrti koji uređuju, opremaju i/ili registriraju objekte/prostorije za preradu poljoprivrednih proizvoda. Uz popunjen obrazac Zahtjeva za prijavu programa kandidati su obvezno trebali priložiti sljedeće: Potvrdu nadležne Porezne uprave o nepostojanju duga prema državi, Program ulaganja u 2009. g. Poslovni plan za 2009. g. Izjavu o samofinanciranju programa ovjerenu od strane javnog bilježnika, presliku računa za kupnju opreme, ako podnositelj zahtjeva traži samo sufinanciranje unutrašnjeg uređenja, ponude po troškovniku, potvrdu jedinice lokalne samouprave o nepostojanju duga, posjedovni list te obrasce Ministarstva isključivo popunjene pisačem.