Iz Biograda poletjela poruka mira

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
zdral
Jelica FARKAŠ
Biogradski spomenik simbolizira borbu protiv nuklearnog naoružanja

Biograd je ove godine bio domaćin manifestacije "1000 ždralova za Hiroshimu" te tom prigodom odaslao poruku mira.

- Grad je prepoznao potrebu da svi budemo složni u apelu za mir u svijetu te se među prvima uključio u međunarodnu organizaciju "Gradonačelnici mira" koja propagira zabranu i uništenje nuklearnog oružja. Ovakva poruka upućena je svim vladama u svijetu, kazao je biogradski gradonačelnik Ivan Knez prilikom otkrivanja spomenika ždralu na biogradskoj rivi.

Dodao je pri tom da je to mali doprinos koji je realiziran u suradnji s predškolcima, učenicima i nastavnicima sa šireg biogradskog područja koji su izradom papirnatih ždralova poslali ujedinjenu poruku mira iz Hrvatske. Da se Hiroshima, Nagasaki, Halabja i Vukovar više nikada ne ponove.

Spomenik je otkrio ugledni gost Pol D' Huyvetter, glavni savjetnik za "Gradonačelnike mira" za Hiroshimu i direktor ureda "Gradonačelnici mira".

"Gradonačelnici mira" je međunarodno udruženje koje je osnovano 1982. godine od gradonačelnika mira Hiroshime i Nagasakija. Ova organizacijska mreža ima danas 2.872 grada, iz 134 zemalje i regije diljem svijeta.

- Zahvaljujući gradonačelniku Knezu i njegovom radu u organizaciji "Gradonačelnici mira", otkrivamo spomenik koji će učvrstiti vezu između Hiroshime i Biograda te biti podsjetnik na tragični događaj 6. kolovoz 1945. godine, odnosno djevojčicu Sadako Sasaki, žrtvu nuklearne bombe, a čiji su ždralovi postali simbol želje za mirom i svijetom bez nuklearnog oružja, kazao je Pol D' Huyvetter.

Nakon otkrivanja spomenika koji je izradio akademski kipar Ante Brčić, a izrađen je od bijelog inoksa u obliku origami ždrala, posjetitelji su se uputili u školsku sportsku dvoranu gdje su se okupili mališani dječjih vrtića i osnovnih škola s tisuću papirnatih ždralova.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno