Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zona “Lonići” otvorit će 400 radnih mjesta

Autor: Velimir Brkić

01.05.2009. 22:00
Zona “Lonići” otvorit će 400 radnih mjesta

Foto: Velimir BRKIĆ



Otvaranjem zone “Lonići” ostvarilo bi se zapošljavanje lokalnog stanovništva kao i gospodarski i ekonomski napredak cijele županije. Zona će donijeti preobražaj Bibinja, otvoriti do 400 novih radnih mjesta, povećati prihod općini koja se naslanja na Grad Zadar, naglasio je bibinjski načelnik Nino Šimunić


Pored izmještanja željezničke pruge i izgradnje kanalizacijskog sustava, poslovno-proizvodna zona “Lonići” jedan je od tri projekta koji će potpuno preobraziti i stvoriti sasvim nove Bibinje.
U Bibinjama i srednja škola
– Otvaranjem zone “Lonići” ostvarilo bi se zapošljavanje lokalnog stanovništva kao i gospodarski i ekonomski napredak cijele županije. Zona će donijeti preobražaj Bibinja, otvoriti do 400 novih radnih mjesta, povećati prihod općini koja se naslanja na Grad Zadar, naglasio je bibinjski načelnik Nino Šimunić na prezentaciji projekta održanoj u Općinskoj vijećnici.
Da se radi o velikom i značajnom projektu, pokazuje i činjenica da su podršku ovom projektu dali saborski zastupnici Ivo Grbić i Nevenka Marinović te župan Stipe Zrilić, ali i brojni gospodarstvenici i poduzetnici.
– Bibinje postaju grad, izrazio je uvjerenje aktualni načelnik Nino Šimunić na predstavljanju jednog najvažnijih bibinjskih projekata. Prezentacija je održana u povodu sveobuhvatne, višednevne proslave Dana općine koju Šimunić vodi već 10-ak godina.
Da bi Bibinje dobile gradske sadržaje župan Stipe Zrilić je javno obznanio ponudu o otvaranju jedne srednje škole.
– Već duže vremena pregovaramo s Općinom Bibinje da ona u svom prostornom planu nađe smještaj za jednu srednju školu, istaknuo je zadarski župan Zrilić.
Vlada RH bez naknade je darovala Općini Bibinje 50 hektara državnog zemljišta za izgradnju poslovno-proizvodne zone “Lonići”. Malo koja općina ili grad su tako brzo i kvalitetno osigurali zemljište za poslovnu zonu. Zona je isparcelizirana i Općina je ponudila gospodarstvenicima s područja Općine Bibinje da kupe parcele u zoni kako bi svoje pogone premjestili iz Zadra u Bibinje.
– Nova zona značit će gospodarsku preobrazbu Bibinja. U najmnogoljudnijem naselju u Zadarskoj županiji se više rađa nego umire. Kao rijetko gdje, u Bibinjama je veći natalitet od mortaliteta. Osim toga, Bibinje će biti općina bez nezaposlenih. Takvih Općina nema puno u Hrvatskoj. Za našu zonu postoji interes i drugih investitora iz gospodarstva koji nisu iz Bibinja. Zona “Lonići” je premala u odnosu na broj pisama namjere koje smo dobili, istaknuo je Bruno Bugarija, donedavni predsjednik Općinskog vijeća.
Najveći dio zone je u vlasništvu Općine, tako da u izgradnji zone neće biti nikakvih zastoja. Prema Studiji zone “Lonići”, koju je izradila Razvojna agencija Zadarske županije, investicija u komunalnu infrastrukturu iznosit će 60 milijuna kuna.
Preduvjeti razvoja
– Sredstva će se osigurati od same zone i iz državnog proračuna, jer je poznato da se preko Ministarstva gospodarstva sufinancira izrada projektne dokumentacije u zonama, te sami radovi na izgradnji infrastrukture u zonama, poručio je Nino Šimunić.
Pri kraju je izrada urbanističkog plana uređenja zone, dok je u tijeku natječaj za izbor projektanta za prometnice u zoni. Tu će se graditi nove ceste, javna rasvjeta, kanalizacija, voda, telefon, dva postojeća dalekovoda će se spajati u jedan, a gradit će se i četiri trafostanice. Bibinjska lokacija je, ustvrdili su prezentanti, puno bolja od drugih, na samom ulazu u Gaženicu, a i pogled na more nešto vrijedi.
– Već u ovoj godini očekujemo početak radova na izgradnji cesta u zoni, a potom će se gospodarstvenici moći preseliti u zonu i početi s radom i novim zapošljavanjima. Svjetska recesija i njezin utjecaj na Hrvatsku ne utječe na izgradnju ove zone Lonići. Sve se radi prema zakonu, jer je država 50 hektara dala Općini za izgradnju zone, a u skladu s procedurom određenom zakonom kako se grade i druge zone u Zadarskoj županiji i Republici Hrvatskoj, pojasnio je Nino Šimunić.
Buduća poslovno-proizvodna zona “Lonići” bit će jedna od najkonkurentnijih zona u županiji i šire, budući da se nalazi na sjecištu četiri prometna pravca, a proteže se na 51 hektar. Zbog svog geografskog položaja interesantna je podjednako i domaćim i stranim investitorima.
– Poslovno-proizvodna zona bit će najkonkurentnija u županiji. Naslonjena na Jadransku magistralu i brzu cestu Zadar II – Gaženica. Od Zračne luke udaljena je par kilometara. Niti jedna druga zona nema ovakve preduvjete razvoja, zaključio je arhitekt Željko Kolić iz zadarske tvrtke Sineteza ukazavši na potrebu sanacije kamenoloma Lavčevčića, što će biti obaveza budućeg investitora. Namjena lokacije kamenoloma bit će također poslovno-proizvodna, ali može biti i stambena.