Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Praznik nogometnog nerada

Autor: Šime Ćurko

01.05.2010. 22:00
Praznik nogometnog nerada

Foto: Filip BRALA



Tuga od nogometa. Jest da je bio Praznik rada, ali kad se već igrao nogomet onda je trebalo gledateljima nešto i pokazati. Zadar i Lokomotiva, međutim, igrali su veći dio utakmice “fjakasto”, bolje bi bilo da su svi zajedno otišli u – šparoge (ako ih još ima). Opravdanje se i u takvoj situaciji uvijek može naći. Sparina, važnost utakmice koja nosi psihološki pritisak (iako Zebić tvrdi da Zadar igra bolje pod pritiskom), možda i to da je Lokomotiva došla rezultatski neopterećena… Zadar se nije ni milimetar pomaknuo u odnosu na ono što je pokazao protiv Intera prije dva tjedna. Obrana, koju je Zebić izvukao blizu središta igrališta, nije ostavljala osobit dojam, a vezna ispremiješana s Terkešom i Santinijem, bila je veza – bez veze. A bez veze nema ni (pravog) nogometa.
Zadrani su bojažljivo krenuli prema Kelavi i cijelo prvo poluvrijeme nisu spojili dva vezana precizna dodavanja. Kad je tako onda ostaju – prekidi. Nije to ništa novo, bez prave igre momčad se može nadati samo da će gol dati iz kakvog slobodnog udarca ili, bude li sreće, jedanaesterca. U prvih 40 minuta Zadar je prema Kelavi zapucao tek dvaput, oba puta Mršić i to iz slobodnog udarca u 5. i 29. minuti. Drugi put nije bilo loše, ali mreža je ostala netaknuta. Gledajući na terenu domaću momčad nismo baš bili dojma da je Zadar stvarno shvatio Lokomotivu kao utakmicu koja ide u kategoriju biti ili ne biti. Končano, u 44. minuti jedna je lopta bila vrlo blizu Kelave. Mršić je s lijeve strane izveo slobodan udarac, a Glumac s vrha peterca pogodio lijevu vratnicu. Zagrepčani nisu pokazivali previše napadačkih želja, čekali su pogrešku zadarske obrane ili kakvu kontru ne bi li se približili Gluiću. Imali su nekoliko takvih situacija u prvom poluvremenu iz kojih pravu šansu ipak nisu stvorili. Zaprijetio je tek Jelić u 33. minuti udarcem s vrha 16-erca. Nije izgledalo daleko od grede. Zato su u drugih 45 minuta Zagrepčani baš preko kontri za malo sa Stanova odnijeli sva tri boda.
Kad je Zadar konačno poveo golom Mršića s 11 metara (očekivali smo da bi to moglo biti iz prekida) Lokomotiva je izjednačila već četiri minute kasnije i ponovno vratila Zadrane u nervozu. Zebić je s napadačkim izmjenama reagirao tek u posljednjih 20-ak minuta kada je na teren poslao Ćurjurića i Piškora, igrače od kojih bi se mogao očekivati kakav konkretniji učinak prema naprijed. Nakon izjednačenja gosti su imali i dvije sjajne prigode. Najprije je Jelić u 70. minuti prošao po desnoj strani, došao sam pred Gluića, ali nije imao preciznosti u završnom udarcu. Minutu kasnije Zadrani su ponovno na mukama, Jelić ubacuje s desne strane, Šćerbec je loptu dočekao glavom na 7-8 metara od Gluića, ali je njegova lopta završila pored lijeve vratnice. Zadar je do kraja utakmice ostao bez prave šanse, tek slobodan udarac u sudačkoj nadoknadi kojeg je Mršić s obećavajuće udaljenosti od 17 metara loše izveo. Počelo i završilo tako lošim Mršićevim pokušajem iz slobodnih udaraca. Zebićevoj momčadi ostaje 180 minuta teške borbe za ostanak. Jedina dobra vijest za Zadrane došla je nakon utakmice iz Čakovca gdje je Cibalia pobijedila Međimurje. Tako je to, kad se ne možete radovati svojoj dobroj igri i rezultatima onda je svaka pomoć sa strane dobrodošla. Tužna zbilja zadarske nogometne svakodnevice.


 ZADAR – LOKOMOTIVA 1:1


ZADAR – Stadion Stanovi. Gledatelja: 1.000. Sudac: Edi Šunjić (Split) 6. Pomoćnici: Žudetić (Pula), Skender (Rijeka). Strijelac: 1:0 Mršić (55′ – 11 m), 1:1 Poljak (59′ – 11 m). Žuti karton: Bilaver, Milin, Gluić, Jerbić (Zadar); Jelić, Sopić, Boras, Kramarić (Lokomotiva). Crveni kartoni (57′): Jurić (pomoćni trener Zadra), Bule (Lokomotiva).
ZADAR: Gluić 5, Milin 5 (od 73′ Piškor -), Šiklić 5, Glumac 5, Bilaver 5, Jerbić 5, Surać 5, Mitrović 5 (od 64′ Ćurjurić 5), A. Mršić 5,5, Terkeš 5,5, Santini 5 (od 46′ Čuljak 5). Trener: Dalibor Zebić.
LOKOMOTIVA: Kelava 6, Boras 6, Cerovec 5,5 (od 75′ Herceg -), Sopić 5,5, Puljić 6, Jelić 5,5 (od 86′ Horvat -), Peko 6, Poljak 6, I. Mršić 5,5, Pivarić 5,5, Šćerbec 6 (od 88′ Kramarić -). Trener: Roy Ferenčina.




 GUŽVA U 56. MINUTI


Tek što je Zadar poveo na terenu je u trenutku nastala – gužva. Na sredini  igrališta igrači obje momčadi našli su se u dva klična, utrčali su na teren s  klupe i oni koji na terenu ne bi smjeli biti. Epilog svega su dva crvena kartona  koja su dobili Zvonimir Jurić, pomoćni trener Zadra, i Nino Bule. Jurić je  utrčao ne bi li nekako smirio Josipa Bilavera. Sa žutim kartonima prošli su  Jelić i Milin.


 GOLOVI


55′ (1:0) – Surać je prebacio loptu za Terkeša koji je dolazio s lijeve  strane. Ušao je Terkeš u “sendvič” između Puljića i Ceroveca. Zadarski  napadač pokušao je krenuti prema Kelavi, ali se u jednom trenutku našao na  travnjaku. Procijenio je Šunjić da je za to kriv Cerovec, pa je Zadar dobio  jedanaesterac. Mršić je bio precizan s 11 metara i zabio četvrti uzastopni  gol, ukupno šesti u sezoni.
59′ (1:1) – Velika pogreška zadnjeg reda domaće momčadi i Boras se na  16 metara našao sam pred Gluićem. Zadarski je vratar prekršajem zaustavio  Borasa, a Šunjić je pokazao na jedanaesterac. Poljak je iz kaznenog udarca  nakon samo četiri minute rezultat vratio na početak.