Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

“Dani cvijeća” uz “ZaPis” i žensku klapu “Karmel”

01.05.2011. 22:00
“Dani cvijeća” uz “ZaPis” i žensku klapu “Karmel”


Drugog dana manifestacije „Dani  cvijeća” u baru La Habana, u  večernjem dijelu programa,  zajednički su nastupili ženska  klapa „Karmel” iz Turnja te  Udruga zadarskih pisaca „ZaPis”.
Kako su čak trojica članova  „ZaPis”-a iz Sv. Filipa i Jakova: Igor Eškinja, Ive Baričić  i Elvis Serdar, a članice klape  „Karmel” stižu iz susjednog  mjesta, večer je protekla u  domaćoj atmosferi. Kako su  „ZaPis”-ovci na ovoj manifestaciji nastupili već drugu  godinu zaredom treme gotovo  pa i nije bilo.
Književnu večer otvorile su  članice ženske klape „Turanj”  s dvije pjesme, nakon čega je  održan prvi blok čitanja „ZaPis”- aca. Led je probila glavna urednica i kolumnistica  portala e-Zadar Iva Pejković  pričom pomalo mračne atmosfere „Lidija sanja”, a čitanje  je nastavljeno u ženskom tonu  neobičnom pričom „Ja, Lik” u  izvedbi Valentine Mlađen. Filipjanac Elvis Serdar svojim se  sumještanima predstavio isječkom iz najnovijeg romana  koji čeka korice, a okupljene  je nasmijao ulomkom nazvanim „Tursko-hrvatski pokop”.  O neprilagođenom mačku u  priči pod naziivom „Tigar”  čitala je Andrea Malta, a još  jedna Andrea – Soldan, najnovija članica „ZaPis”-a kojoj  je tek šesnaest godina, iznenadila je okupljene dubokom  pričom „Oči”.
Prvi blok čitanja ispraćen je  još jednom pjesmom u vrhunskoj izvedbi članica klape  „Karmel”.
Drugi dio večeri prošao je  prošao u pretežno duhovitom  tonu što se svidjelo publici, a  najviše oduševljenja i ovacija  dobio je Želimir Periš koji je  već postao poznat po svojim  performansima na književnim  večerima. Prvo je izveo priču  „Prsti”, zatim je čitao priču  domaće povijesne tematike  “Povijest iz Rogovske Opatije”, a završio je performističkom pjesmom “Pjesnik” koja je naprosto toliko oduševila  publiku da su na koncu svi  sudjelovali u performansu.  Domaći pjesnik Ive Baričić  izrecitirao je dvije svoje pjesme, a pjesnik Ivan Boško Habuš nastupio je već poznatom  kombinacijom pjesama na hrvatskom, katalonskom i talijanskom jeziku. Predsjednik  „ZaPis”-a Robert Nezirović  nastupio je sa zanimljivom istinitom pričom iz bolničkog  života „Tuš kabina”. Čitanje je  završio Igor Eškinja, također  Filipjanac, koji je na književnu  večer stigao s kraljevskog  vjenčanja. Sve o kraljevskoj  obitelji, vjenčanju, ali i neobičnoj priči koja ga je dovela  do kraljevskoga dvora ispričao je u komičnoj priči „Na  piru”, kojom je večer završila  u veselom tonu.
Točku na i dale su članice  „Karmela” s još dvije izvedbe,  a svi izvođači nagrađeni su  bogatim pljeskom.