Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Otvoren mladima iz cijelog svijeta i – Zadra

01.05.2011. 22:00
Otvoren mladima iz cijelog svijeta i – Zadra


Ponekad nam znaju zamjeriti pitajući nas zašto se nismo odredili kakva turistička destinacija želimo biti, kakve goste želimo privući. No, mi u Gradu Zadru mislimo da je Zadar prekrasan i da u njemu svatko može pronaći nešto za sebe, rekao je gradonačelnik Vrančić
Svečano otvorenje rekonstruiranih i adaptiranih kapaciteta zadarskog Omladinskog hostela upriličeno je u subotu uz sudjelovanje predstavnika hostela, Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza, Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma, Grada Zadra, Zadarske županije te Turističke zajednice grada Zadra i Turističke zajednice Zadarske županije.
Tihomir Plejić, glavni direktor Hrvatskog ferijalnog hostelskog saveza, pozdravio je na početku uvažene goste: Damira Bajsa, ministra turizma RH, Branka Grgića, državnog tajnika Ministarstva turizma, Niku Bulića, direktora Hrvatske turističke zajednice, Zvonimira Vrančića, gradonačelnika Grada Zadra, Stanka Zrilića, zamjenika župana Zadarske županije i njihove prisutne suradnike.
– Nama je izuzetno drago što možemo reći da smo priveli kraju treću fazu rekonstrukcije najvećeg hostela u Hrvatskoj, koji danas raspolaže sa 295 soba od čega je 205 soba s vlastitim sanitarijama, dok su četiri sobe potpuno prilagođene osobama s invaliditetom. Ovom smo rekonstrukcijom dobili i pet polivalentnih dvorana prilagođenih održavanju različitih skupova te prekrasnu terasu za održavanje različitih kulturno-zabavnih događaja, kazao je Plejić, istaknuvši kako je zapravo cilj HFHS-a pridonijeti socijalizaciji mladih korisnika hostela s mladima iz Zadra, odnosno iz Dikla i Puntamike.
Zadar je otvoren svima
– Moram naglasiti da danas 1,27 posto ukupnih turističkih dolazaka u turizmu ostvaruju upravo hosteli, koji čine i  0,7 posto ukupnih noćenja u turizmu. To nisu male brojke, a naš je cilj ubrzo proširiti broj naših multifunkcionalnih hostela u Hrvatskoj te nam je u planu otvaranje novih hostela i to na Plitvicama, u  Vukovaru, Osijeku i Splitu, kazao je Plejić, napomenuvši kako je HFHS izuzetno ponosan na sve što je u proteklom razdoblju ostvario.
Okupljenima se potom obratio i Marijan Polašek, predsjednik Hrvatskog ferijalnog hostelskog saveza, koji je naglasio kako HSHS zapravo predstavlja asocijaciju s ciljem promicanja turističke kulture i turističke mobilnosti mladih.
– HFHS su “vrata turizma” Hrvatske kroz koja svake godine prolazi veliki broj mladih. Upravo to je najvažnije, jer znamo da živ jezik, živ čovjek, mlad čovjek koji iskusi neki doživljaj u ovom prostoru nosi taj doživljaj u svoju zemlju i na taj način predstavlja najboljeg promotora Hrvatske u svijetu, kazao je Polašek, istaknuvši kako se nada da će u skoroj budućnosti, a u suradnji s resornim ministarstvima izgraditi nove hostele i u kontinentalnom dijelu Hrvatske.
Prigodne je riječi uputio i gradonačelnik Vrančić čestitavši i zahvalivši svima koji su pridonijeli obnovi zadarskog Omladinskog hostela.
– Ponekad nam znaju zamjeriti pitajući nas zašto se nismo odredili kakva turistička destinacija želimo biti, kakve goste želimo privući. No, mi u Gradu Zadru mislimo da je Zadar prekrasan i da u njemu svatko može pronaći nešto za sebe. Zato želimo da nam dođu svi koji imaju tu potrebu, a siguran sam da svi oni imaju u Zadru što vidjeti i doživjeti. Mi im želimo priuštiti dobrodošlicu, a ovim hostelom će dobrodošlica biti još ljepša i još draža, kazao je Vrančić.
Svi gosti zaslužuju lijep i uredan prostor
Ministar Damir Bajs je istaknuo da je upravo omladinski turizam jedan od važnih smjerova u kojem ide hrvatski turizam, jer mladi ljudi su oni koji najbolje promiču zemlju u kojoj su boravili, u koju se kasnije vraćaju sa svojim obiteljima i stvaraju dobar imidž Hrvatske u svijetu.
– Hrvatska ima 50 hostela ukupnog kapaciteta od šest tisuća kreveta, koji su u prošlog godini ostvarili ukupno 440 tisuća noćenja, što je porast od gotovo 15 posto te 130 tisuća dolazaka, a što je porast od preko 8 posto. Hrvatska stoji iza omladinskog turizma na način da je svima onima koji se žele baviti hostelima to i omogućeno, osim toga, sve osobe mlađe od 29 godina u hostelima plaćaju za 50 posto nižu boravišnu pristojbu što je, također značajan državni poticaj, kazao je Bajs. Otvaranje ovakvog hostela, naglasio je, govori koliko je važno držati do kvalitete hostelskih prostora, jer unatoč činjenici da hostelski gosti nemaju visoki standard, ipak zaslužuju uredan i lijep prostor.
Zahvalivši im na dolasku, gostima se obratila i Irena Batur te ih, u želji da im pokaže u što se sve posljednjih mjeseci ulagao trud, rad i novac za poboljšanje standarda zadarskog Omladinskog hostela, povela u razgledanje novouređenih prostora. Svečanom otvorenju hostela pridonijele su i članice udruge za očuvanje i promicanje običaja i tradicije “Kveštura” iz Dikla.
 


Što je sve obnovljeno?


Rekonstrukcija zadarskog hostela je započela još 2003. godine. Ovo je bila posljednja, zapravo treća faza rekonstrukcije, u koju je uloženo više od milijuna kuna, a detaljno i kvalitetno rekonstruirao ga je Hrvatski ferijalni i hostelski savez, te ga učinio jednim najljepših hostela u Hrvatskoj. Dvorište hostela “presvučeno” je novim  pločama, zidićima, jarulama, a privlačnije je i zato što je  otvoreno, jer su uklonjeni visoki zidovi koji su zaklanjali pogled i koji su dijelili hostel od vanjskoga svijeta. Uređena je i  upravna zgrada, promijenjeno je cijelo krovište, izmijenjene su sve instalacije. Iako je hostel nekada raspolagao s ukupno 308 soba, ovom posljednjom fazom rekonstrukcije, kapacitet je smanjen za 13 soba, ali u  korist podizanja standarda.




 


U hostel su dobrodošle zadarske udruge mladih!


Tihomir Plejić, glavni direktor Hrvatskog ferijalnog hostelskog saveza, pozvao je predstavnike zadarskih udruga mladih da ovo mjesto odaberu za održavanje svojih aktivnosti.
– Želimo da ovaj preuređen hostel bude na raspolaganju svim zadarskim udrugama mladih, poručio je Plejić.