Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Volontiranje u europskoj slici demokracije

01.05.2011. 22:00
Volontiranje u europskoj slici demokracije


Volontiranje ima centralnu ulogu u europskoj slici demokracije, uključivanju i aktivizmu građana. Uključivanjem u volontiranje građani stječu priliku za učenjem vještina vođenja, organizacije i komunikacije kao i za širenje mreže socijalnih kontakata, kazala je Milinković


U Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije danas je održano predavanje “Što znači uključiti volontera u neprofitnu organizaciju?”. Predavanje su organizirali Udruga “MI” iz Splita i Županijski savjet za europske integracije Zadarske županije. O planiranju uključivanja u volontiranje, o njihovim pravima, odgovornostima i obvezama govorila je Duška Milinković iz splitske Udruge “Mi”. Predavanje je održano kako bi se obilježila europska godina volontiranja.
Za dobrobit drugoga
– Volontiranje predstavlja aktivno uključivanje građana i osobnu odgovornost za zajednicu. Također, to je dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit. Ujedno, označava način na koji građani mogu pridonijeti pozitivnim socijalnim promjenama. Volontiranje ima centralnu ulogu u europskoj slici demokracije, uključivanju i aktivizmu građana. Uključivanjem u volontiranje građani stječu priliku za učenjem vještina vođenja, organizacije i komunikacije kao i za širenje mreže socijalnih kontakata, kazala je u uvodu Milinković.
Osoba koje se žele aktivno uključiti u volontiranje sve je više. Zanimljivo je da je tijekom 2009. i 2010. godine održano 12 edukativnih radionica u trajanju od 72 dana. Prema Zakonu o volonterstvu osobe mogu volontirati u školama, turističkim zajednicama, crkvama i u nevladinim organizacijama.
– Prema Zakonu volontirati mogu poslovno sposobne osobe. Umirovljenici se često uključuju u volontiranje. No za što kvalitetnije volontiranje potrebno je osigurati infrastrukturu koja bi omogućila razvoj volonterskog menadžmenta, kazala je Milinković, dodavši da se radi na tome da Zadar dobije svoj volonterski centar.
Volontirati mogu i maloljetne osobe. Maloljetni volonter je osoba mlađa od 18 godina koja volontira na području Republike Hrvatske. Ako osoba s navršenih 15 godina želi volontirati, može sklopiti ugovor o volontiranju i volontirati samo uz pisanu suglasnost roditelja.
Tko je volonter?
– Osim toga, maloljetni volonteri smiju volontirati isključivo na aktivnostima primjerenima njihovoj dobi, tjelesnom, psihičkom i moralnom stupnju razvoja i vještinama koje ne predstavljaju rizik za njihovo zdravlje, razvoj i uspjeh u izvršavanju školskih obveza. Organizator volontiranja mora osobitu pozornost posvetiti zaštiti te dobrobiti zdravlja i ćudoređa maloljetnih volontera, kazuje Milinković.
Na upit tko je volonter, Milinković je odgovorila da je to pojedinac koji pruža usluge dragovoljno, bez naknade i u organiziranim uvjetima.
– Volontiranjem pomažemo drugim ljudima i zajednici u kojoj živimo, a istovremeno razvijamo vlastitu osobnost i vještine. U posljednje vrijeme nacionalni parkovi su pokazali interes za angažmanom volontera u očuvanju prirode. Osim toga, muzeji su, također, pokazali potrebu za volonterima što je došlo do izražaja tijekom održavanja manifestacije Noći muzeja, pojašnjava Milinković.
Osoba koja volontira nije dužna potpisati ugovor koji može biti u pismenom ili usmenom obliku. No dužna je potpisati jedino ako joj je posao povezan s većim rizicima za život i zdravlje ili ako volontiraju dugotrajno i u inozemstvu.
– Takav slučaj imamo u Splitu. Naime, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce angažirala je volontera koji sudjeluje u aktivnostima ronjenja te je potpisao jedan takav ugovor, dodala je predavačica.
Unaprjeđivanje volontiranja podrazumijeva postojanje volonterskog centra koji ima svrhu povezivanja s ostalim centrima, provođenje istraživanja u području volonterskog rada, pisanje i tiskanje publikacija koje se odnose na upravljanje volonterima.
– Ljudi se najčešće uključuju u volontiranje kako bi ispunili slobodno vrijeme, da bi se odužili, ispravili učinjene pogreške ili preživjeli tragediju, zaključila je Milinković.