Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Zadranima se “predstavilo” skoro tisuću pasa

01.05.2011. 22:00
Zadranima se “predstavilo”  skoro tisuću pasa


U okrilju i pod pokroviteljstvom Hrvatskog kinološkog saveza iz Zagreba i zadarskog Kinološkog društva Dalmatinski pas, ovog je vikenda na travnatim terenima autokampa zadarske hotelske kuće Borik održana 11.   Međunarodna izložba pasa Cacib Zadar Dog Show 2011. U dva dana izloženo je 956 pasa iz više od 150 pasmina. Najviše je pasa, kao i do sada (226), pristiglo je iz brojnih hrvatskih gradova i mjesta: Zagreba, Zadra, Šibenika, Pule, Osijeka, Splita, Varaždina… Iz Italije pristiglo ih je 75, Slovenije 28, Češke 19, Austrije 18, Njemačke 11, dok je jednog psa doveo njegov vlasnik čak iz SAD-a.
Kinološku manifestaciju na prigodan su način, u nazočnosti delegata hrvatskog Kinološkog društva Ante Bilača iz Drniša te renomiranih domaćin i inozemnih kinoloških sudaca Nevena Ljubičića, Ivane Bakal, Marijana Čizmešije, Seamus Oatesa, Erwina Deutschera, Miguela Angela Martineza, Svenda Lovenkjera i Waltera Jungbulta, način zajednički otvorili predsjednik HKS-a Damir Skok i predsjednik Udruge “Dalmatinski pas” Branko Šare.
Dvodnevna organizacija funkcionirala je besprijekorno zahvaljujući Organizacijskom odboru koji, su pored ostalih, činili: Bojan Mataković, Sanja Buva, Lana Stepan, Nada Petković i Petra Buva. Manifestaciju koja iz godine u godinu postaje sve prepoznatljivija, ne samo u Hrvatskoj već i izvan njezinih granica, posjetilo je desetak tisuća Zadrana te domaćih i stranih znatiželjnika.
Sve ono lijepo i očaravajuće što su gledateljima mogli pokazati psi ljepotani i njihovi vlasnici došlo je na kraju kao šlag na tortu u obliku “Best in showa”, gdje se ocjenjivalo najljepše štene, najmlađi pas, veteran, par, uzgojna skupina, mladi pas, lovački radni pas, psi FCI skupina te najljepši pas izložbe. Tako je po odluci sudaca u subotu najljepšim psom proglašen crni ruski terijer pod imenom “Dasii Vasilii iz Bogorotskoi” vlasnika Ferge Bernadetta iz mađarskog grada Hatvana, čijem veselju i radosti nije bilo kraja. Drugo mjesto osvojio je sibirski haski “Star Withoutsky” vlasnika Alessandra Donegattija iz talijanskog grada Vigarano, dok je treće mjesto pripalo staroengleskom ovčaru pod imenom “Reatasla Reina” vlasnika Javora Davora iz Orehovačkog Brijega kod Zagreba. Za najljepšeg hrvatskog psa proglašen je dalmatinski pas pod imenom “Spotniks Dare Deuil” vlasnika Anite i Željka Radića iz Male Gorice kod Petrinje.