Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Franko je sve dao za ovu zemlju

01.05.2012. 22:00
Franko je sve dao za ovu zemlju


Naš znoj i umor kojeg smo osjetili nakon sedam sati hodanja je malo za ono što su naš Franko, ali i drugi naši branitelji kojih više nema dali za ovu zemlju, rekao je načelnik Šimunić


Sedmosatnom hodnjom od Bibinja do Polače, mještani Bibinja odali su jučer počast prvoj žrtvi Domovinskog rata sa zadarskog područja Franku Lisici.
Franko Lisica, kao pripadnik postrojbe specijalne policije PU zadarske, poginuo je na brdu Štrkovača, 2. svibnja 1991., odbijajući napad četnika iz susjednog mjesta Jagodnja. Na mjestu pogibije, na spomen obilježju vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji Lisica, suborci iz Udruge specijalne policije Poskoci, predstavnici PU zadarske na čelu s načelnikom Darkom Carom, udruge iz Domovinskog rata, načelnici Općine Polača Viktor Prtenjača i Općine Bibinje Nino Šimunić te mnogobrojni mještani obiju općina.
 Umjesto vidno iscrpljenog bibinjskog načelnika Nina Šimunića koji je također sudjelovao u hodnji, prigodno kratko slovo održao je načelnik Općine Polača Viktor Prtenjača.
– Sedamnaesti put zaredom nalazimo se pred ovim spomen obilježjem kako bi odali počast žrtvi našeg Franka. Prošla je 21 godina od pogibije Franka Lisice, a istovremeno u nama kipi osjećaj ponosa i gorčine. Nažalost, uz razne otpore, uspjeli smo nakon 20 godina našoj školi u Polači nedavno nasloviti ime junaka Domovinskog rata Franka Lisice. To smo obećali obitelji i njegovim suborcima i obećanje smo ostvarili, rekao je načelnik Viktor Prtenjača.
Nešto kasnije, načelnik Općine Bibinje Nino Šimunić je rekao da nedavna odluka Sabora RH o uskraćivanju pokroviteljstva nad proslavom u Bleiburgu nije dobra odluka.
– Naš znoj i umor kojeg smo osjetili nakon sedam sati hodanja je malo za ono što su naš Franko, ali i drugi naši branitelji kojih više nema dali za ovu zemlju. Svaka nevina žrtva kroz našu hrvatsku povijest ima pravo na poštovanje i pijetet, bez obzira bila ona lijeva ili desna. Stoga ćemo mi u Bibinjama uvijek čuvati sjećanje na naše junake bez kojih ne bi bilo slobodne Hrvatske, rekao je oporavljeni načelnik Bibinja Nino Šimunić.
Nakon molitve, svečanost na brdu Štrkovača uveličali su nastupom i članovi KUD-a Gradina iz Polače te KUD-a Ivan Goran Kovačić – folklorne sekcije Veseli Bibinjci.