Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Holy: Bez bioreakcijskog deponija otvoren put prema suglasnosti Hrvatskih voda za Centar u Biljanima

01.05.2012. 22:00
Holy: Bez bioreakcijskog deponija otvoren put prema suglasnosti Hrvatskih voda za Centar u Biljanima


Vezano uz odbijanje Hrvatskih voda da daju suglasnost na Studiju utjecaja na okoliš, podigli smo taj problem na najvišu razinu i vjerujem da ćemo sredinom sljedećeg tjedna postići finalni dogovor oko toga da se korigira Pravilnik o zonama sanitarne zaštite


Izmjena u projektu budućeg Centra za gospodarenje otpadom Zadarske županije trebala bi Hrvatskim vodama “izbiti” argument temeljem kojeg su do sada odbijale dati suglasnost na Studiju utjecaja na okoliš. Informacija je ovo koju je iznijela ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy nakon sastanka sa županom Stipom Zrilićem, gradonačelnikom Zadra Zvonimirom Vrančićem, gradonačelnikom Benkovca Brankom Kutijom, direktorom “Čistoće” Tomislavom Ćurkom i Dinom Perovićem, direktorom javnog poduzeća za gospodarenje otpadom Eko d.o.o.
Dogovor o Pravilniku sljedeći tjedan
– U izmjenama i dopunama Plana gospodarenja otpadom, kojeg je Ministarstvo napravilo i koji je sada u fazi ocjene o potrebi za strateškom procjenom utjecaja na okoliš, lokacija u Biljnima Donjim ostaje lokacija za izgradnju Županijskog centra za gospodarenje otpadom zato što se u odnosu na druge lokacije nalazi u dosta visokoj fazi pripremljenosti i, s obzirom na to, ovaj nam je projekt izuzetno važan zbog apliciranja na strukturne fondove EU već za 2013. godinu. Vezano uz odbijanje Hrvatskih voda da daju suglasnost na Studiju utjecaja na okoliš, podigli smo taj problem na najvišu razinu i vjerujem da ćemo sredinom sljedećeg tjedna postići finalni dogovor oko toga da se korigira Pravilnik o zonama sanitarne zaštite, koji nije u nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša i prirode nego u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, kako bismo riješili problem koji ne muči samo ovaj Centar za gospodarenje otpadom, već cijeli niz centara koji će se nalaziti na području krša. Sporna točka ovakvih projekata bili su bioreakcijski deponiji, a oni su izbačeni iz projekata zato što bi mogli imati sporni negativni učinak na vode. S obzirom na to da više ne planiramo “puštati” projekte koji se baziraju na bioreakcijskim deponijima, mislim da je to ključan argument temeljem kojeg Hrvatske vode mogu promijeniti svoj stav prema ovom, ali i prema drugim projektima. Ovaj projekt je baziran na mehaničko-biološkoj obradi otpada i ja se nadam će, kad svladamo ovu prepreku, biti relativno brzo realiziran i da će građani i građanke Zadarske županije imati znatno viši standard zaštite okoliša, odnosno uspostavljen sustav gospodarenja otpadom, rekla je ministrica Holy.
Bez povećanja kapaciteta
Centar za gospodarenje otpadom Zadarske županije će, prema prijedlogu izmjena i dopuna Plana gospodarenja otpadom, primati otpad i jednog dijela Ličko-senjske županije.
– Naše ekonomske procjene i analize govore da na području Ličko-senjske županije nema smisla graditi centar, ali to neće utjecati na kapacitet Centra zbog toga što će se, zbog obveze primarne selekcije otpada, u znatnoj mjeri smanjiti količine otpada koji će ići u centre, napomenula je ministrica zaštite okoliša i prirode.
Ministrica Holy je istaknula kako je tehnologija mehaničko-biološke obrade (MBO) otpada ona koju će koristiti svi centri koji su do sada osigurali sredstva iz europskih fondova, a riječ je o centrima Kaštijun, Marišćina i Bikarac.
— cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista