Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Milanović obećao borbu za svako radno mjesto

01.05.2012. 22:00
Milanović obećao borbu za svako radno mjesto


Samo čovjek koji radi, koji kući donosi svakoga dana kruh, taj osjeća samopoštovanje, i naš je zadatak da to svakom građaninu omogućimo. Ondje gdje nešto nestane, gdje nastane prah, niknut će novo radno mjesto, poručio je premijer Milanović


Čestitam 1. maj svima onima koji ne rade i koji ne mogu ići na posao jer ga nemaju, koji ostaju doma, koji su tužni, koji su nesigurni, koji se osjećaju čak i beskorisno, koji nisu u stanju ispuniti to temeljno ljudsko pravo. Naš zadatak je osigurati pravo na rad za svih, da za pošteni rad svi dobiju poštenu plaću. Naš je zadatak sačuvati naš način života, naše navike, naš standard i uz to i napredovati, na svakom mjestu gdje nestane radno mjesto, stvoriti novo. Ja ne obećajem čuda, ali obećajem borbu za svako radno mjesto – poručio je premijer Zoran Milanović na Ronjgima kraj Rijeke u povodu Međunarodnog praznika rada.
Zarađivati i živjeti
I ovoga puta šef Vlade i SDP-a izabrao je Rijeku kao mjesto odakle će poslati ljevičarske poruke, jer je to baza SDP-a, a Riječanima je posebno poručio da žive na posebnom mjestu na karti Europe, koje će ova Vlada posebno valorizirati.
– Nismo ni najveći ni najjači u Europi, niti imamo najveće mišiće, i baš zato moramo znati odrediti prioritete. A ovaj zaljev i ova luka, oko koje su se kroz povijest lomila koplja, koji sam kao dijete gledao dvogledom s Krka, sve te puste brodove koji su dolazili, ta luka mora postati jedna od najvećih luka u Europi, povezana s centrima uspjeha i novca – poručio je Milanović.
Oduševljen mentalitetom Rijeke, koja je otvorena i široka, u kojoj se nikoga ne pita tko mu je otac, a tko majka, koja je kroz povijest uvijek bila jedan od centara izvrsnosti, kako je rekao premijer, on je poručio da Hrvatska u EU i u konkurenciji sa drugim novim velikim silama, poput Kine, mora biti brza, pametna i okretna.
– Hrvatska mora biti zemlja u kojoj svatko može zarađivati i živjeti, u kojoj su prioriteti jasni – a Rijeka i riječka luka to jesu, kazao je premijer. Ali je objasnio i kako Vlada mora uvažiti interes svakog mjesta u Hrvatskoj, pa tako i Dubrovnika koji cestom mora biti povezan s maticom državom, čime se referirao na kritike kojima je Vlada bila izložena od ovdašnje javnosti zbog toga što zasad neće graditi autocestu prema Žutoj Lokvi sredstvima iz proračuna.
Okretniji od susjeda
Milanović je radnicima još poručio:
– Samo čovjek koji radi, koji kući donosi svakoga dana kruh, taj osjeća samopoštovanje, i naš je zadatak da to svakom građaninu omogućimo. Ondje gdje nešto nestane, gdje nastane prah, niknut će novo radno mjesto. Sad moramo očuvati ona radna mjesta i tvrtke koje imamo, ali gradit ćemo i nova, i pritom biti brži i okretniji od susjednih država. Naš zadatak je fer igra, SDP ove vrijednosti ima duboko u srcu, ali ima ih i ova Vlada – poručio je Zoran Milanović.
Predsjednik SDP-a Rijeke Vojko Obersnel poslao je poruku građanima da budu strpljivi, a Vlada će znati cijeniti to strpljenje, neće ga izigrati, nego će im vratiti sav trud na oživljavanju gospodarstva.
Predsjednika Županijske organizacije Zlatka Komadine ni ovoga puta nije bilo jer je i dalje na bolovanju, a skup je umjesto njega pozdravio potpredsjednik Erik Fabijanić.


Premijer pjevao “Ružu crvenu” i “Internacionalu”




Premijer Zoran Milanović u Ronjgima nije davao izjave za medije, te se nije očitovao ni na kritike Jadranke Kosor iz Okučana, a ni na prozivke sindikalaca sa skupa u Zagrebu.
Na Ronjgima se susreo s riječkim ministrima u Vladi i lokalnim čelnicima, slikao se sa svim zainteresiranim penzićima, pjevao je “Ružu crvenu”, kao i tradicionalnu “Internacionalu”, ali nije se dugo zadržao, te nije prisustvovao tradicionalnoj podjeli 5.000 porcija besplatnog fažola u SDP-ovom šatoru.