Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ništa od ispravljanja mirovinske nepravde

01.05.2012. 22:00
Ništa od ispravljanja mirovinske nepravde


Žene koje su na rodiljnom dopustu bile više puta, ili čak samo jednom, imat će manju mirovinu od svojih, na poslu, jednako plaćenih kolegica


Rodiljne naknade koalicijska vlast, kako od početka poručuje, nema namjeru snižavati. Nema namjeru, međutim, ispraviti ni staru nepravdu prema majkama, danas mladim ženama, koje će zbog vremena provedenog na rodiljnom dopustu u budućnosti imati manje mirovine od kolegica koje djece nemaju, još manje, pak, od ionako bolje plaćenih muških kolega.
 Problem u “drugih” šest mjeseci
Od 2000. godine za izračun mirovine više se ne uzima deset najboljih godina staža, kao nekad, već ukupan staž, što znači i vrijeme provedeno na rodiljnom dopustu, kao i bolovanje radi čuvanja trudnoće. To znači da će žene koje su na rodiljnom dopustu bile više puta, ili čak samo jednom, imati manju mirovinu od svojih, na poslu, jednako plaćenih kolegica koje djece nemaju, i na rodiljni nisu išle. Makar su prije tri godine postojale barem naznake da će se to mijenjati, sudeći po odgovoru kojeg smo dobili od Ministarstva rada i mirovinskog sustava, sada ih više nema. Žena koja na rodiljnom dopustu provede uobičajenih godinu dana, od početka 2008. godine tijekom prvih šest mjeseci bebina života prima prosjek svoje plaće, što znači da joj se na taj iznos obračunavaju i doprinosi za buduću mirovinu.
Problem je, međutim, narednih drugih šest mjeseci rodiljnog, tijekom kojih najveća naknada iznosi 2.660 kuna, što također ulazi u izračun buduće mirovine. Na iznos te buduće mirovine, osim toga, negativno utječe i vrijeme provedeno na „čuvanju trudnoće” zbog komplikacija, koje se ne tretira kao klasično bolovanje, tijekom kojih se prima 75 posto plaće, već žena ima pravo na najviše 4.250 kuna.
Bolje nakon 2008.
U najnepovoljnijem su položaju, međutim, žene koje su na rodiljnom bile prije 2008. godine. Do tada je, naime, i tijekom prvih šest mjeseci rodiljnog bilo moguće dobiti najviše 4.250 kuna, kao i najviše 2.660 kuna tijekom drugih šest mjeseci djetetova života. Za prošlog mandata koalicijske vlasti, od 2000. do 2004. godine, štoviše, majka je tijekom drugih šest mjeseci djetetovog života primiti mogla najviše 1.600 kuna, pa je za žene koje su na rodiljnom bile u tom razdoblju, stvar još gora. Majke koje zbog rođenja blizanaca, trećeg ili svakog sljedećeg djeteta koriste trogodišnji rodiljni, jer tijekom druge dvije godine imaju naknadu od 1.660 kuna, također se ne trebaju veseliti visokoj mirovini. “Dogodi” li se ženi tijekom života jedan trogodišnji dopust radi rođenja blizanaca, i još jedan jednogodišnji, mirovina će joj se značajno smanjiti.
 Više gube žene s većim primanjima
Što su ženina primanja prije rodiljnog dopusta bila veća, ona će biti zakinutija na budućoj mirovini. Kako je prije tri godine, kad smo se prvi put pozabavili ovom temom, odgovoreno našem listu iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, što se duže koristi rodiljni dopust, to će naknada više utjecati na sniženje mirovine. Osiguranice čije su rodiljne naknade jednake njihovim plaćama, pritom, neće osjetiti veliku razliku ni na mirovini, za razliku od žena koje su prije rodiljnog bile bolje plaćene.