Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Poštanski ured Vinjerac od danas zatvoren

01.05.2012. 22:00
Poštanski ured Vinjerac od danas zatvoren


Najavljeno zatvaranje ne možemo protumačiti ni na jedan drugi način nego kao nastavak degradacije kvalitete života mještana Vinjerca, kao i njihovih prijatelja i gostiju. Uloga Poštanskog ureda Vinjerac je ključna za svakodnevne potrebe mještana Vinjerca i gravitirajućih mu mjesta i naselja i kao takva, ne može se svesti isključivo na logiku profita, ističe se u pismu MO-a Vinjerac


Ni više od sto godina duga tradicija nije pomogla Poštanskom uredu Vinjerac kao adut koji bi nadležne uvjerio da ga, unatoč gubicima, i dalje ostave otvorenim. Naime, Hrvatska pošta d.d. je sukladno Pravilniku o obavljanju univerzalnih poštanskih usluga donijela Odluku o zatvaranju Poštanskog ureda Vinjerac s danom 2. svibnja 2012. godine.
Prije donošenja ove odluke Hrvatska pošta je raspisala i objavila javni natječaj za preustroj poštanskih ureda u ugovorne poštanske urede.
– Natječaj je bio dostupan svim zainteresiranim fizičkim i pravnim osobama. Međutim, za objavljeni natječaj za preustroj poštanskog ureda 23247 Vinjerac nije bilo zainteresiranih te nije uspio model sufinanciranja od tijela lokalne i područne (regionalne) samouprave, navodi se u obrazloženju odluke poslanom iz Ureda za korporativne komunikacije Hrvatske pošte d.d..
Peticija protiv zatvaranja pošte
– Dobili smo informaciju da bi godišnje sufinanciranje pošte u Vinjercu iznosilo 100.000 kuna. Općina Posedarje trenutačno nije u mogućnosti donijeti odluku o sufinanciranju. Jer, kako je poznato, Vlada RH je u veljači donijela odluku o raspuštanju Općinskog vijeća Općine Posedarje te imenovala Ljiljanu Belić kao svoju povjerenicu, rekao je načelnik Općine Posedarje Ivica Juričević koji je izrazio žaljenje zbog zatvaranja vinjeračkog poštanskog ureda.
– Svjesni smo da je sve manje ljudi koji šalju pisma te se u globalu svugdje usluge poštanskih ureda koriste rjeđe nego ranije. No, pošta u Vinjercu ima više od 100 godina dugu tradiciju i mislim da se to trebalo uzeti u obzir. Umirovljenici iz Vinjerca i Slivnice svoje mirovine dobivaju preko pošte. Zatvaranjem ureda u Vinjercu će se dokinuti tradicija, što će sigurno na neki način pogoditi osjećaje mještana, a bit će i praktičnih problema. Naime, nisu svi stariji mještani u mogućnosti otići u poštu u Posedarje, rekao je predsjednik Mjesnog odbora Vinjerac Ante Žunić.
Mještani Vinjerca predvođeni MO Vinjerac organizirali su i potpisivanje peticije protiv zatvaranja pošte, a MO Vinjerac je na više adresa poslao i otvoreno pismo kojim se izražava negodovanje zbog novonastale situacije.
Negativan utjecaj na gospodarstvo
– Koristeći svoj zakonski položaj i činjenicu da je građanska institucija u najbližem kontaktu s građanima, Mjesni odbor Vinjerac želi izraziti svoje negodovanje u svezi najavljenog zatvaranja Poštanskog ureda Vinjerac. Najavljeno zatvaranje ne možemo protumačiti ni na jedan drugi način nego kao nastavak degradacije kvalitete života mještana Vinjerca, kao i njihovih prijatelja i gostiju. Uloga Poštanskog ureda Vinjerac je ključna za svakodnevne potrebe mještana Vinjerca i gravitirajućih mu mjesta i naselja (Žunići, Švrakići, Magaši, Srzentići, Ćoze, Ždrilo, Slivnica Gornja, Slivnica Donja) i kao takva, pritom uzimajući u obzir i zakonski okvir i društveno poslanje javnog poduzeća Hrvatska pošta d.d., ne može se svesti isključivo na logiku profita, ističe se u pismu koje potpisuje dopredsjednik MO Vinjerac Boris Magaš.
U pismu se upozorava da bi se zatvaranje Poštanskog ureda Vinjerac negativno odrazilo ne samo na kvalitetu života mještana, već bi se negativan utjecaj proširio i na gospodarstvo, posebno turizam.
No, svi ovi argumenti nisu uvjerili Hrvatsku poštu koja upravo danas u djelo provodi odluku o zatvaranju vinjeračke pošte.
– Prije odluke o zatvaranju poštanskog ureda proveli smo detaljno praćenje navika korisnika, a kako bismo bili sigurni da poduzete promjene neće prouzročiti probleme našim korisnicima na ovom području i na to da dosadašnji model poštanskog ureda nažalost nije učinkovit. Zatvaranjem poštanskog ureda 23247 Vinjerac kojem gravitira stanovništvo iz 103 kućanstva ni u kojem slučaju neće negativno utjecati na usluge koje nudimo. Dapače, sve usluge koje su do sada obavljane u ovom poštanskom uredu moći će se obaviti preko naših djelatnika poštonoša, i to bez izlaska iz svojeg doma. Također, sve će usluge biti i dalje na raspolaganju u najbližem poštanskom uredu 23242 Posedarje, navodi se iz Ureda za korporativne komunikacije Hrvatske pošte d.d.