Poštanski ured Vinjerac od danas zatvoren

Slika korisnika admin
Autor: 
Ivan JAMIČIĆ
Prekrasno turističko mjesto Vinjerac ostalo bez pošte

Ni više od sto godina duga tradicija nije pomogla Poštanskom uredu Vinjerac kao adut koji bi nadležne uvjerio da ga, unatoč gubicima, i dalje ostave otvorenim. Naime, Hrvatska pošta d.d. je sukladno Pravilniku o obavljanju univerzalnih poštanskih usluga donijela Odluku o zatvaranju Poštanskog ureda Vinjerac s danom 2. svibnja 2012. godine.

Prije donošenja ove odluke Hrvatska pošta je raspisala i objavila javni natječaj za preustroj poštanskih ureda u ugovorne poštanske urede.

- Natječaj je bio dostupan svim zainteresiranim fizičkim i pravnim osobama. Međutim, za objavljeni natječaj za preustroj poštanskog ureda 23247 Vinjerac nije bilo zainteresiranih te nije uspio model sufinanciranja od tijela lokalne i područne (regionalne) samouprave, navodi se u obrazloženju odluke poslanom iz Ureda za korporativne komunikacije Hrvatske pošte d.d..

Peticija protiv zatvaranja pošte

- Dobili smo informaciju da bi godišnje sufinanciranje pošte u Vinjercu iznosilo 100.000 kuna. Općina Posedarje trenutačno nije u mogućnosti donijeti odluku o sufinanciranju. Jer, kako je poznato, Vlada RH je u veljači donijela odluku o raspuštanju Općinskog vijeća Općine Posedarje te imenovala Ljiljanu Belić kao svoju povjerenicu, rekao je načelnik Općine Posedarje Ivica Juričević koji je izrazio žaljenje zbog zatvaranja vinjeračkog poštanskog ureda.

- Svjesni smo da je sve manje ljudi koji šalju pisma te se u globalu svugdje usluge poštanskih ureda koriste rjeđe nego ranije. No, pošta u Vinjercu ima više od 100 godina dugu tradiciju i mislim da se to trebalo uzeti u obzir. Umirovljenici iz Vinjerca i Slivnice svoje mirovine dobivaju preko pošte. Zatvaranjem ureda u Vinjercu će se dokinuti tradicija, što će sigurno na neki način pogoditi osjećaje mještana, a bit će i praktičnih problema. Naime, nisu svi stariji mještani u mogućnosti otići u poštu u Posedarje, rekao je predsjednik Mjesnog odbora Vinjerac Ante Žunić.

Mještani Vinjerca predvođeni MO Vinjerac organizirali su i potpisivanje peticije protiv zatvaranja pošte, a MO Vinjerac je na više adresa poslao i otvoreno pismo kojim se izražava negodovanje zbog novonastale situacije.

Negativan utjecaj na gospodarstvo

- Koristeći svoj zakonski položaj i činjenicu da je građanska institucija u najbližem kontaktu s građanima, Mjesni odbor Vinjerac želi izraziti svoje negodovanje u svezi najavljenog zatvaranja Poštanskog ureda Vinjerac. Najavljeno zatvaranje ne možemo protumačiti ni na jedan drugi način nego kao nastavak degradacije kvalitete života mještana Vinjerca, kao i njihovih prijatelja i gostiju. Uloga Poštanskog ureda Vinjerac je ključna za svakodnevne potrebe mještana Vinjerca i gravitirajućih mu mjesta i naselja (Žunići, Švrakići, Magaši, Srzentići, Ćoze, Ždrilo, Slivnica Gornja, Slivnica Donja) i kao takva, pritom uzimajući u obzir i zakonski okvir i društveno poslanje javnog poduzeća Hrvatska pošta d.d., ne može se svesti isključivo na logiku profita, ističe se u pismu koje potpisuje dopredsjednik MO Vinjerac Boris Magaš.

U pismu se upozorava da bi se zatvaranje Poštanskog ureda Vinjerac negativno odrazilo ne samo na kvalitetu života mještana, već bi se negativan utjecaj proširio i na gospodarstvo, posebno turizam.

No, svi ovi argumenti nisu uvjerili Hrvatsku poštu koja upravo danas u djelo provodi odluku o zatvaranju vinjeračke pošte.

- Prije odluke o zatvaranju poštanskog ureda proveli smo detaljno praćenje navika korisnika, a kako bismo bili sigurni da poduzete promjene neće prouzročiti probleme našim korisnicima na ovom području i na to da dosadašnji model poštanskog ureda nažalost nije učinkovit. Zatvaranjem poštanskog ureda 23247 Vinjerac kojem gravitira stanovništvo iz 103 kućanstva ni u kojem slučaju neće negativno utjecati na usluge koje nudimo. Dapače, sve usluge koje su do sada obavljane u ovom poštanskom uredu moći će se obaviti preko naših djelatnika poštonoša, i to bez izlaska iz svojeg doma. Također, sve će usluge biti i dalje na raspolaganju u najbližem poštanskom uredu 23242 Posedarje, navodi se iz Ureda za korporativne komunikacije Hrvatske pošte d.d.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno