Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Priprema za Afganistan

01.05.2012. 22:00
Priprema za Afganistan


U 93. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO u Zemuniku prekjučer je počeo prvi tečaj zajedničke obuke hrvatskih i čeških savjetodavnih zrakoplovnih timova (1. AAT PTC- Air Advisory Team Pre-deployment Training Course).
Riječ je o zajedničkoj obuci hrvatskih i čeških zrakoplovnih posada helikoptera i zrakoplovnih tehničara održavanja u sklopu preduputne obuke i pripreme pripadnika koji će biti upućeni u mirovnu operaciju ISAF u Afganistanu kao zrakoplovni mentorski tim ili 5. AAT Air Advisor Team. Letačka obuka provodi se na helikopterima Mi-171 Sh, a prethodila joj je jednotjedna obuka letačkih posada na simulatoru u Ostravi u Češkoj Republici.
Zapovjednik tečaja je hrvatski pilot pukovnik Michael Križanec. Nakon provedene obuke uslijedit će evaulacija-ocjenjivanje spremnosti snaga za misiju na nacionalnoj razini te rotacija snaga, a zadaća mentorskog tima u Afganistanu je obuka po NATO standardima i procedurama helikopterske eskadrile Afganistanskog ratnog zrakoplovstva AAF na kabulskom aerodromu KAIA. Time 93. zrakoplovna baza u vojarni Zemunik postaje Multinacionalno središte za preduputnu i druge oblike obuke pilota helikoptera. Ova zajednička preduputna obuka provodi se kao dio projekta unutar NATO inicijative “Smart Defense” odnosno “Pametne obrane”.


Uvježbavaju se i Litvanci


Jučer je započela i praktična letačka obuka s posadama litvanskog zrakoplovstva. Litvanski tim čine dvije letačke posade, a obuka se provodi na helikopteru litvanskog zrakoplovstva Mi-8 (Mi-17). Ovo je četvrta skupina zračnih snaga iz Litve koji se uvježbavaju za zadaće letenja u planinskim područjima pod stručnim vodstvom hrvatskih pilota. Obuka traje tri tjedna, a nositelj aktivnosti ispred HRZ i PZO je hrvatski pilot bojnik Zoran Maranović.