Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Rad je temeljno ljudsko pravo

01.05.2012. 22:00
Rad je temeljno ljudsko pravo


Ostaje nam zadaća promjene ekonomske politike u cilju stvaranja politike socijalnog tržišta, a ne razularenog, ničim ometanog, u kojem je čovjek roba izvrgnut milosti i nemilosti poslodavca, istaknula je Ingrid Antičević Marinović


U Pagu je, uz staru luku Mandrač, održana središnja proslava 1. svibnja u SDP-u Zadarske županije, na kojoj su bili nazočni brojni članovi SDP-a Paga, Renata Sabljar Dračevac, predsjednica ŽO SDP-a Zadarske županije, saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović, članovi SDP-a iz Zadra i Ličko-senjske županije. Domaćini su svojim članovima, simpatizerima i sudionicima proslave dijelili besplatne porcije graha s kobasicama i sokove.
Ingrid Antičević Marinović je rekla kako je borba za radnička prava srž politike SDP-a.
Vidamo rane Hrvatskoj
– Cilj naše politike je sit, obrazovan i zdrav čovjek. U sadašnjoj situaciji kad “vidamo rane Hrvatskoj”, najtežom od svih povreda radničkih prava pokazuje se nemogućnost rada. Pravo na rad je temeljno ljudsko pravo i kad čovjek nema posla, kad ga ne može naći, onda su to posljedice pogrešne politike. Nama ostaje zadaća promjene ekonomske politike u cilju stvaranja politike socijalnog tržišta, a ne razularenog, ničim ometanog, u kojem je čovjek roba izvrgnut milosti i nemilosti poslodavca, u kojem država stoji po strani i ne miješa se, u kojem on nije osoba nego trošak za poslodavca. Takva politika konzervativne politike zarazila je čitavu Europu, a posljedice trpe oni koji nisu ni za što krivi, rekla je Ingrid Antičević Marinović.
Navela je kako je osnovna zadaća stvoriti uvjete novog zapošljavanja.
– Mislim da su se u vrlo kratkom vremenu dogodile jako dobre i bitne stvari, prije svega u malom i srednjem poduzetništvu koje je okosnica gospodarstva i puno većih zemalja. Prve rezultate možemo očekivati već u 2013. godini. Prije svega, našom je zaslugom predviđena kaznena odgovornost za neisplatu plaću, a sada novom mjerom onemogućavamo poslodavca da izbjegne za radnika uplatiti doprinose. Čitav niz vrlo konkretnih mjera je uveden za privlačenje novih investicija pod nazivom Poduzetnički impuls. Rokovi plaćanja od 45 dana i discipliniranje plaćanja same države glavni je mehanizam u borbi protiv nelikvidnosti. Osigurano je 25 mjera bespovratnih potpora, za što je Vlada osigurala u 2012. godini 370 milijuna kuna.
Ljudima pružiti sigurnost
– Duboko vjerujem da ćemo uspjeti u tome, zaposliti ljude i pružiti im sigurnost pristojne plaće, rekla je Ingrid Antičević Marinović.
Dario Grašo, predsjednik GO SDP-a Paga je izrazio zadovoljstvo što je središnja proslava 1. svibnja održana u Pagu. U obilježavanju su sudjelovali i članovi Gradske glazbe Pag koji su, uz sviranje prigodnih melodija, obilazili trgove i ulice.
U Pag je za blagdane stiglo oko 400 turista i oko 200 vikendaša.


Niz mjera za bolji život




– Kroz izmjene Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva, definiranjem mikro, malih i srednjih poduzeća usklađujemo se s definicijom EK i to nam omogućava bolje korištenje EU fondova. Agencija HAMAG dobiva i nove ovlasti i omogućuje joj se bolja suradnja s jedinicama lokalne samouprave, također u cilju boljeg povlačenja sredstava iz EU. Smanjeni su doprinosi za plaće i ukidaju se parafiskalni nameti. Za žensko poduzetništvo uvodi se 17 mjera i omogućuju krediti do 700.000 kuna putem HBOR-a. Za naš turistički kraj posebno je značajno da se nude najpovoljniji krediti s kamatom od 1 do 3 posto do 17 godina i s počekom od 4 godine. Za napomenuti je da obrtnici ne ulaze u sustav PDV-a ako godišnje ostvare prihod do 230.000 kuna, istaknula je Ingrid Antičević Marinović.


U Zadru građani dobili karanfile


Gradska organizacija SDP Zadar i ove je godine obilježila Praznik rada podjelom karanfila građankama i građanima. Cvjetove je dijelila saborska zastupnica Ingrid Antičević-Marinović.