Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ukida se diskriminacija

01.05.2012. 22:00
Ukida se diskriminacija


Osim mogućnosti izbora i dostupnosti svih metoda liječenja, predlaže se implatacija najviše dva zametka, čime se smanjuje rizik višeplodnih trudnoća i čuva zdravlje žene


Svi pacijenti koji boluju od neplodnosti imaju pravo na optimalno liječenje, a to znači mogućnost primjene svih metoda koje nudi suvremena medicina – temeljna je postavka novog Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO) koji predlaže Kukuriku vlada. Za razliku od Milinovićevog “antibebi” zakona, rješenje koje je pripremilo Ministarstvo zdravlja Rajka Ostojića te ga dalo na javnu raspravu, omogućava pacijentima da biraju postupke koji će se koristiti u njihovom liječenju. To uključuje i u aktualnom Zakonu “prognanu” metodu zamrzavanja zametaka koja je, pokazuju sva svjetska iskustva, jedina nada za ostvarivanje roditeljstva parovima s najtežim dijagnozama.
Značajan napredak
Osim optimalnog liječenja, mogućnosti odabira i dostupnosti svih metoda liječenja, novi zakon ispunjava još tri ključna načela, poručuje ministar Ostojić. Odredbom da se u ženu unose najviše dva zametka smanjuje se rizik višeplodnih trudnoća, čime se poštuje načelo zdravlja žene i djeteta; ukidanjem ponižavajućeg postupka psihološkog vještačenja pacijenata na MPO-u ukida se diskriminacija koja postoji u sadašnjem Zakonu, a uvrštavanjem predstavnika nevladinih udruga u Nacionalno povjerenstvo uvodi se načelo participacije svih zainteresiranih dijelova društva.
O novima zakonskim rješenjima raspravljalo se proteklog tjedna na okruglom stolu što su ga organizirale udruge Ženska soba i Roda, a na kojem su sudjelovali stručnjaci za humanu reprodukciju te pacijenti koji se liječe od neplodnosti.
Liječnici su zadovoljni jer, kako su istaknuli dr. Romana Dmitrović i dr. Erden Radončić, “Ostojićev” zakon predstavlja značajan napredak u odnosu na “Milinovićev”. Dr. Hrvoje Vrčić, jedan od autora zakonskog prijedloga, istaknuo je da će liječnici moći koristiti stečeno iskustvo sa zamrzavanjem jajnih stanica, što je metoda koja je potrebna onkološkim pacijentima. No, isto tako, onih 30 posto pacijentica koje ne mogu zatrudnjeti u postupku transfera svježeg zametka, moći će ponovno koristiti zamrznute zametke.
Zakon o MPO-u nije samo medicinski zakon, nego i zakon kojim se ostvaruju ljudska prava, a njih imaju svi koji sudjeluju u postupku, uključujući i dijete, istaknula je dr. Dubravka Šimonović, članica UN-ova Odbora za suzbijanje diskriminacije žena (CEDAW). Za područje medicinske oplodnje ne postoji posebna konvencija, napomenula je, te velik dio ove regulative definiraju države.
Ograničena oplodnja
U udruzi Roda također ocjenjuju da je novi Zakon veliki korak naprijed, no nezadovoljni su ograničavanjem oplodnje na 12 jajnih stanica u jednom postupku, umjesto dosadašnjih tri.  Ograničenje broja stanica koje se mogu oploditi u jednom postupku, kažu, nema ni jedna europska država jer postoji skupina pacijenata i pacijentica koja ovim ograničenjem ostaje zakinuta te ne dobiva optimalnu liječničku skrb.
Ako donacije spolnih stanica ne budu anonimne, donatora naprosto neće biti, upozorila je Jelena Koprić iz Rode. Novi Zakon predviđa, naime, da dijete začeto darivanim stanicama nakon 18. godine ima pravo doznati tko je donator ili donatorica. Pravo na saznanje o porijeklu nije regulirano međunarodnim konvencijama, napomenula je dr. Šimonović, a sedam država odlučilo se na rješenje poput hrvatskog – da dijete može doznati identitet roditelja.