Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadar najuspješniji u kadetima, Sveti Donat među početnicima

01.05.2012. 22:00
Zadar najuspješniji u kadetima,  Sveti Donat među početnicima


Proglašenjem najbržih vozača i dodjelom nagrada sinoć je u zadarskom hotelu Porto zaključeno 53. izdanje Velike nagrade 1. svibnja, biciklističke utrke koja se 13. godinu zaredom održava u spomen na poginulog branitelja i biciklističkog entuzijasta Damira Zdrilića. Na dionici koja spaja Ploču, Dračevac i Babindub nastupili su natjecatelji u ukupno 11 kategorija, a kvalitetnom se organizacijom ponovno mogao pohvaliti domaćin mitinga BK Zadar, koji je plasmane i bodove za Kup Hrvatske lovio u konkurenciji 17 sastava i 100 vozača iz Slovenije i Lijepe naše.
U kategoriji početnika A, B i C stazu duljine 22,5 km najbrže je svladao Fran Majoli, U-15 vozač BK Perfa, a s 19 sekundi zaostatka ciljem je za njim prošao Marijan Kević iz zadarskog Svetog Donata. On je ujedno imao najbolje vrijeme u uzrastu biciklista do 14 godina, dok je najbolji od najmlađih bio Zvonimir Zadro, član BK Sokol. Domaćin utrke na postolju nije imao muškog predstavnika, no zato se početnica B Maja Perinović pobrinula da ostvari najbolji rezultat u ženskoj konkurenciji. Dionicu je prevalila s 4 minute i 29 sekundi zaostatka za vremenom pobjednika utrke.
Kadeti su vozili 37,5 km, koje je najbrže apsolvirao Zadrov Toni Celent. Prosječna brzina od 35,6 km/h pogurala ga je do pobjedničkog pokala – te kao i najbolje početnike – do novčane nagrade i Kup bodova. Zadar se u istoj kategoriji mogao pohvaliti i osvajanjem drugog mjesta, koje je, nakon što je ciljem prošao u vodećoj grupi i u vremenu pobjednika, pripalo Marinu Jakovčevu. Treći je bio Stjepan Šimić iz vinkovačkog Sokol Cestorada.
Najzahtjevnija dionica bila je ona juniorska (52,5 km), a najbolje se na njoj snašao Marko Harceg iz varaždinske Sloge. Utrku je završio u vremenu 1:21.07, plasiravši se ispred Zvonka Blaška (Kalorija) i Filipa Čengića (Sokol Cestorad).
Pored spomenutih, na VN 1. svibnja još su se ogledali i vozači u kategorijama žena, veterana A, B i C te rekreativaca. Sunce i dugih 37,5 km nisu omeli Damjana Prevejšeka iz slovenskog Papež Podgorja na putu do prvog mjesta ukupno, dok su druga dva pripala Goranu Santiniju (Merdiana Kamen) i Joži Veselu (Papež Podgorje). Najbolji od vozača iz Krševanovog grada bio je Marin Pejdo (Zadar), kojem je pripalo deveto mjesto ukupno i drugo u redoslijedu veterana A. U istoj kategoriji Ivan Gobin, također član Zadra, zauzeo je treću poziciju, tj. 10. ukupno.