Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

“Žuti kartoni” Vladi i Saboru

01.05.2012. 22:00
“Žuti kartoni” Vladi i Saboru


Ako za godinu dana, idućeg 1. svibnja, u Hrvatskoj ne bude bolje, Vladi i Saboru će se dijeliti “crveni kartoni”, porućio je Novosel


Sindikati su jučer obilježili 1. svibnja – Praznik rada prosvjedom na Trgu bana Jelačića i podjelom “žutih kartona” Vladi i Hrvatskom saboru koje su optužili za prevaru birača i daljnje rušenje standarda hrvatskih građana. Oko 2000 sindikalnih aktivista i građana okupilo se na polusatnom prosvjedu na Jelačićevu trgu, odakle su krenuli prema Markovu trgu gdje su čelnici sindikata predali službenicima u Banskim dvorima i Hrvatskom saboru simbolične “žute kartone” sa sindikalnim upozorenjima i zahtjevima.
– Ako za godinu dana, idućeg 1. svibnja, u Hrvatskoj ne bude bolje, ako Vlada i Sabor ne krenu putem za koji su dobili povjerenje građana, ovdje će se dijeliti “crveni kartoni”, a to znači da će Sabor imati posla oko raspisivanja novih izbora, poručio je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel.
Sindikalci su na “žutim kartonima” upozorili na sve teže gospodarsko i socijalno stanje u zemlji u kojoj ubrzano rastu životni troškovi dok minimalna plaća iznosi tek 35,9 posto prosječne plaće, prosječna mirovina je ispod 40 posto prosječne plaće, 68 posto radnika prima plaću nižu od prosječne, a tri čevrtine građana ima problema s pokrivanjem mjesečnih troškova. Sindikati stoga od vlasti traže “Plan 22” kojim bi se pokrenula proizvodnja i počela otvarati radna mjesta, ali bez izmjena Zakona o radu, kao i povećanje minimalca i osiguranje redovite isplate plaća i uplate doprinosa, jačanje kolektivnih pregovora i vođenje socijalnog dijaloga.
– Poručujemo Vladi da krene putem koji je obećala hrvatskim građanima, “Plan 22” im je opomena, a ako bude potrebno sindikati će “zacrveniti” Hrvatsku (podjelom “crvenih kartona”) i prije 1. svibnja 2013. godine, istaknuo je Novosel.
Predsjednik NHS-a Krešimir Sever poručio je premijeru Zoranu Milanoviću i potpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva Radimiru Čačiću da ih “treba biti stid pred vlastitim narodom” zbog neispunjenih obećanja i daljnjeg rušenja standarda građana. Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević napao je “bankarski lobi” koji “kamatari Hrvatsku novcem koji su opljačkali otimanjem banaka” te se ponovno okomio na Ustavni sud zbog “sramotne odluke” da se ne održi referendum o izmjenama Zakona o radu, iako su sindikati prikupili više od 700.000 potpisa građana.