Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Najbolji žgvacet Nikole Katalinića i Marijana Tomca

01.05.2017. 22:00
Najbolji žgvacet Nikole Katalinića i Marijana Tomca


U sklopu 19. međunarodnih Dana masline na otoku Ugljanu u Sutomišćici upriličeno je 2. Međunarodno natjecanje nazvano Žgvacet 2017., u pripremanju gulaša od janjetine s bižima. Kuhalo se na otvorenome, u deset kotlića od 10 litara za deset ekipa. Za svaki slučaj, pripremljena su i dvije poveće teće tripica, a ispred restorana Jadran spremali su srdele i tunjevinu na gradele… Da, nedajbože, netko ne ostane gladan. Bilo je i drugih poslastica, i zabave za ugodno druženje.
Ali i natjecanja.
– Odlučili smo se za jelo od janjetine, tj. žgvacet ili žgvancet. Važnost ove manifestacije je prezentacija domaćih ulja, ali jednako i tradicionalnih jela ovoga kraja, pojasnio je Renato Kraljev.
Poznati kuhar, a ovom prigodom i voditelj natjecanja sa suradnicima podijelio je sudionicima sve namirnice. Svima iste: meso, kapula i biži. Svaka od ekipa kuhala je jelo po svom izboru i po svom ukusu, koristeći vlastite mirodije. Nije bilo lako, a još je i zvizdan upekao. Vatra ispod kotlića, a iz kotlića se ubrzo počeše širiti mirisi koji draškaju nosnice.
– Ako me Vuksan pobijedi, obisit ću se za ovu banderu, likovao je Nikola Katalinić, voditelj ekipe nazvane Trotter d.o.o. Južni London – England. Ako ne bude “muljanja”, sigurno pobjeđujemo, najavljivala je Katja Pijaca, šefica Relaksica, koje su se iskazale i kao vješte kuharice.
Na kraju svi natjecatelji su svoja jela pod šiframa proslijedili na ocjenjivanje “petorici veličanstvenih” iz ocjenjivačkog suda, a to su Renato Kraljev, Petar Pera, Davor Vidaković, Tamara Šoletić i Edo Majić. Svi, natjecatelji i sudionici izleta na Ugljanu, napeto su iščekivali rezultate. Nakon tri sata kuhanja i više od pola sata ocjenjivanja trebalo se suočiti s realnošću. Tko su pobjednici?
Počinjemo od trećeg mista, rekla je voditeljica manifestacije Tamara Šoletić. Treće mjesto pripalo je Udruzi maslinara Paićuša. Drugo mjesto ekipi Traverše pod vodstvom novinara Marija Vuksana, a prvo dvojcu Nikola Katalinić i Marijan Tomac iz ekipe Trotter d.o.o.
– Prvoplasirani Trotter i drugoplasirane Traverše proslavit će ovaj uspjeh zajedno u Zadru, u konobi Konobi Nova Riva na Puntamici, objavio je sveprisutni agronom Marijan Tomac.
Tko hoće, uvijek nađe razloga za slavlje, bio pobjednik ili ne, a slavlja i pisme nije nedostajalo ni na rivi u Sutomišćici, kao ni na Barba Ivi, kojim se vesela družina vraćala u Zadar. Žgvacet bi mogao postati i turistički proizvod, ako se nastavi i još bolje osmisli!