Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Najveći svjetski stručnjaci u Zadru doživjeli priču o tribidragu (FOTOGALERIJA)

01.05.2017. 22:00
Najveći svjetski stručnjaci u Zadru doživjeli priču o tribidragu (FOTOGALERIJA)


Trideset istaknutih američkih i svjetskih vinskih znanstvenika, publicista, somelijera i novinara, stiglo je prošlog vikenda u Zadar, kako i se pobliže upoznali s crljenkom ili tribidragom, trenutno možda i najpotentnijom vinskoj sorti u Hrvatskoj, i to na na inicijativu prof. dr. Edija Maletića, a u organizaciji Odjela za poljoprivredu i Turističke zajednice Zadarske županije.
Prof. dr. Ivan Pajić, prof. dr, Edi Maletić i tri gracije organizacije – Davorka Krnić-Trick, Fani Prodan i Iva Drganc, okupili su na dvodnevnom međunarodnom skupu “Ja sam Tribidrag” u Splitu iznimne znanstvene autoritete s područja enologije, ampelografije, somelijere i vinske pisce, predstavljajući im domovinu zinfandela (pod kojim imenom poznaju tribidrag u Kaliforniji), ali i Hrvatsku kao vinsku zemlju i svi njenu vinsku raskoš i raznolikost. Potom su ih poveli na upoznavanje s ovim krajem i ovdašnjim vinima.
Hrvatska nedovoljno poznata
Bili smo osobno u prilici upoznati Carole Meredith, prof. emeritus Davis sveučilišta u Kaliforniji, koja je osim pronalaska korijena čuvenih cabernet sauvignona, chardonnaya i syraha zaslužna i za nama bitni pronalazak da je kaštelanski crljenak izvornik zinfandela, odnosno primitiva, vina koje je preko uzgajivača u Kaliforniji steklo svjetsku slavu.
– Najbolje bi bilo ostati ovdje i uživati. Hrvatska je mnogima nedovoljno znana, a iznimna zemlja vrhunskih vina, rekla nam je Meredith.
Otkriće hrvatskog “rodilišta” zinfandela odlukom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović donijelo joj je odlikovanje Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića. Bila je s nama i ovdašnjim vinima i Jancis Robinson, najuglednija vinska kritičarka i novinarka na svijetu, po ocjeni magazina Decanter, koautorica djela The World Atlas of Wine i koautorica vodiča Wine Grapes – A complete guide to 1,368 vine varieties, including their origins and flavours, a koju zovu “Vinskom Biblijom” u kojoj je Tribidragu (jedinom) posvećeno pet stranica.
Zadar, Petrčane i Ražnjevića dvori
U Ražnjevića dvorima Ilirijini kuhari dočekali su stručnjake ih u neformalnom domjenku s domaćim zalogajima od šparoga, čičvarde, pršuta, sira, karpača od tune, brusketa od koromača… tek da se užive u degustaciju 29 vina iz 16 vinarija Zadarske županije, najboljih prema izboru prof. Maletića sa 1. Zadar wine festivala u Arsenalu.
Obilazak Zadra obuhvatio je znamenitosti 3.000 godina starog i stoljetnog povijesnog sjedišta Dalmacije, dok su u Kraljevskim vinogradima u Petrčanima blagovali večeru od prisnaca, preko tuna do teletine i janjetine pod pekom do Matakovih pralina sa zadarskim tartufima, uz sljedove tamošnjih autohtonih vina – pošipa, crljenka-tribidraga i “sina” mu plavcu malog crnog.
Valja kazati da su im se u druženju u Polači priključila i sva tri ovdašnja proizvođača Crljenka (kako ga ovdje za sad nazivamo, a pratimo aktualno nastojanje preuzimanja imena Tribidrag sa srednjevjekovnim korijenima), Zoran Pantalon iz Kraljevskih vinograda, koji ovdje imaju najveće površine ove sorte, Mladen Anić koji ju je prvi zasadio na ovom području, odnosno Radoslav Bobanović iz PZ MasVina, čiji je Crljenak 2013. svojevremeno na ocjenjivanju vina autohtonih sorti za svoje magnum pakiranje ponio titulu najboljeg vina izvornih hrvatskih sorti.
Izbor vrhunskih vina i smještanje druženja u iznimno slikovite objekte, vrhunski domaći zalogaji, konačno lijepo vrijeme i ljudi dobre volje i otvorenog srca, donijeli su jednu očaravajuće pozitivnu atmosferu u zadarski prostor. To bi trebalo biti preneseno među vinske ljubitelje i znalce diljem svijeta, doprinoseći podjednako afirmaciji ovdašnjeg vinarstva kao i turizma.