Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Gradonačelnici za mir” pomažu Biogradu u predstavljanju na tržištu SAD- a

02.05.2019. 09:49
“Gradonačelnici  za mir”  pomažu  Biogradu u  predstavljanju  na tržištu SAD- a


Izaslanstvo Grada Biograda, koje sudjeluje na godišnjoj  skupštini organizacije  Mayors for Peace, posjetilo  je u utorak ured Hrvatske turističke zajednice u New Yorku. Gradonačelnik Ivan Knez tom je  prilikom obavijestio direktoricu ureda Inu Rodin o turističkim projektima koje razvija  Biograd. 
No u pozadini je ipak bila priča o malom hrvatskom gradu ima značajno mjesto u velikoj svjetskoj organizaciji Mayors for Peace koja okuplja  oko 7.000 gradova, kao što su London, Sao Paolo, Tokio, Manchester i sl.  Biograd, grad s manje od 5.000 stanovnika, jedan je od 12 gradova tzv. izvršnih dopredsjednika u organizaciji kojoj je agenda nuklearno razoružanje i mir. Funkciju izvršnog dopredsjednika u tom tucetu svjetskih  metropola obnaša gradonačelnik Ivan Knez.  Zanimljivo je da taj podatak  nije bio poznat direktorici Rodin kojoj je Biograd, osobno, jedna od najdražih hrvatskih turističkih destinacija. Ina Rodin naglasila je da je zadatak HTZ-ova ureda prvenstveno kontakt s američkim turističkim novinarima koji su listom 'freelanceri'.
– No priča o Biogradu u Gradonačelnicima za mir je samo jedan razlog  više da se mora raditi jače na PR-u Biograda. Preko naše PR službe mi  možemo kontaktirati s američkim novinarima koji nisu isključivo turistički. Sve kako bi ispričali tu priču, a time i naglasili turističku odrednicu  grada, kazala je Rodin. 
Gradonačelnik Ivan Knez je istaknuo kako Grad Biograd, unatoč sistemskim poteškoćama, pokušava na originalan način proširiti svoju turističku ponudu.
– Nekad je to bio gastro stol koji s vremenom nije više bio kao onaj kao  na početku. Organizirali smo veliko okupljanje motorista Harley Davidsona, ali je na kraju ispalo da su motoristi popili svega sanduk piva i litru  viskija. Naime, toliko je prikazan utrošak pića, a porez od alkohola je  izravni prihod lokalne samouprave. I tu se u tu vidi kako sustav u elementarnim stvarima ne prati projekte. I na kraju ti mediji kažu kako je to  okupljanje organizirao Grad Zadar koji u tome uopće nije sudjelovao. No  najnovija priča o Biogradu kao kraljevskom gradu, projektu koji mora  saživjeti na povijesnim istinama u hrvatskim kraljevima te o zvjezdarnici, morat će uspjeti unatoč svim preprekama. Napose je to važno u osiguravanju popunjavanja kapaciteta u predsezoni i posezoni, jer u špici,  se stvari ionako  događaju same od sebe, živopisno je opisao turističku  sliku svog grada njegov gradonačelnik Ivan Knez.
U izaslanstvu Grada Biograda je i nagrađivana hrvatska redateljica Irena Škorić koja priprema dokumentarac pod radnim naslovom Biograd –  Ždral u centru Jadrana.