Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

“Mi djeca s kolodvora Zoo” i “Lažeš Melita”

02.05.2019. 12:36
“Mi djeca s kolodvora Zoo” i “Lažeš Melita”


Ovog svibnja Kazališna udruga „Igrajmo se“ Zadar ima čak dvije premijere. „Mi djeca s kolodvora Zoo“ redateljice Lucije Dovranić. Prva je na redu premijera "Mi djeca s kolodvora Zoo", a koja će biti 16. svibnja u 20 sati. Druga predstava „Lažeš Melita“, redateljice Matije Šango Šimurina je 29. svibnja u 18 sati. Obje su predstave u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar.
„Mi djeca s kolodvora Zoo“ potresna je priča koja prati život mlade djevojke Christiane F. koja je odrastajući sedamdesetih godina u Berlinu upala u vrtlog droge. U predstavi sudjeluju dvije starije grupe „Igrajmo se“ (5. – 8. razred i srednjoškolci) koji su kroz četiri mjeseca rada s mentoricom Lucijom Dovranić gradili svoj prikaz čuvenog berlinskog kolodvora.
– Glumci su se na razne načine upoznavali s tekstom te kroz različite vježbe prikazali vlastito viđenje života mlade Christiane, njezine obitelji i prijatelja. Predstava nas suočava s teškim problemima poput ovisnosti, nasilja u obitelji i maloljetničke prostitucije, a pokušava odgovoriti i na pitanje koje su to današnje ovisnosti. U 60 minuta upoznat ćemo se sa surovim svijetom berlinske mladeži sedamdesetih godina prošlog stoljeća, naglašavaju iz udruge i dodaju kako je predstava namijenjena uzrastu od 7. razreda osnovnih škola. Video za predstavu je pripremio Leo Dovranić, scenograf je John Čolak, majstor svjetla Frane Papić, majstor tona Luka Klečina dok je grafička obrada povjerena Martini Štrkalj.
Druga predstava „Lažeš Melita“ u režiji Matije Šango Šimurina rad je mlađih grupa „Igrajmo se“ (1.- 3. razred i 4. – 5. razred), a nastala je prema istoimenom romanu Ivana Kušana.
– Oni nam donose priču o djevojčici Meliti koja je malo pobrkala stvarnost i maštu, a omiljena razonoda joj je izmišljanje. Iako je predstava veselog tona i ona nas suočava s raznim teškim problemima – laganje, ovisnost o jelu ili cigaretama, razni strahovi od kojih bježimo i slično, rezimiraju iz udruge. Glumci i glumice su s redateljicom Matijom Šango Šimurina pokušali odgovoriti na pitanje zašto lažemo i na koje sve načine bježimo od svojih problema. Kroz nešto više od sat vremena publika će biti u prilici naučiti koliko važnu ulogu u životu imaju obitelj, prijatelji, okolina i koliko je važno njihovo iskreno mišljenje i podrška. Predstava je namijenjena za sve one starije od 7 godina. Predstavu će popratiti i izložba radova djece glumaca na temu laži u foajeu HNK Zadar. Asistentica redateljice je Ana Šarić,
kostimografkinja Anita Goreta, majstor tona Luka Klečina, majstor svjetla Frane Papić, rekviziter Dragan Sinovčić, scenograf  John Čolak dok su se za fotografiju i grafičko oblikovanje plakata pobrinuli Robert Brkljača i Suzy New life.
Cjelokupan program udruge je i ove godine pod pokroviteljstvom Upravnih odjela Grada Zadra i Zadarske Županije.