Mrljane druge, Poljaku bronca, a Trotteri - odustali od vješanja!?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
SUDIONICI I GOSTI 21. DANA MASLINE NA STRUČNOM IZLETU U PAŠMANU - NEVIJANKE ANITA I JAGODA SKUHALE ŠAMPIONSKI ŽGVACET
– Odlučili smo se za gulaš od janjetine, tj. žgvacet ili žgvancet. Važnost ove manifestacije je prezentacija domaćih maslinovih ulja, ali jednako i tradicionalnih jela ovoga kraja, pojasnio je Renato Kraljev, voditelj natjecanja i predsjednik ocjenjivačkog suda 4. međunarodnog natjecanja Žgvacet 2019
Arif Sitnica
Zajednička fotografija za uspomenu

U sklopu 21. međunarodnih Dana masline u Pašmanu na istoimenom otoku  upriličeno je 4. Međunarodno natjecanje  Žgvacet 2019., u pripremanju gulaša od janjetine s bižima. Kuhalo se na otvorenome, u deset teća od 10 litara za deset ekipa. 

Za svaki slučaj, ispred restorana De Loro, vlasnika Božidara  Stagličića,  spremala se gregada od 30 kg brancina, orada i "zeru" kumpira. Ktome još i 10 kg veprovine na divljač. Je, to je od onog orijaškog, trofejnog vepra  teškog ni manje ni više nego 250 kg kojega je upucao Vjeko Bašić vlasnik biogradskog restorana Guste. 

Ravnokotarski mesari iz Raštana i Gorice lešali su 4-5 kg teletine i cilog janjaca… Da, nedajbože, netko ne ostane gladan. Bilo je i drugih poslastica, fritula, kroštula  kao i zabave za ugodno druženje. Ali i natjecanja.

Svima iste namirnice 

– Odlučili smo se za jelo od janjetine, tj. žgvacet ili žgvancet. Važnost ove manifestacije je prezentacija domaćih ulja, ali jednako i tradicionalnih jela ovoga kraja, pojasnio je Renato Kraljev. 

Poznati kuhar, a ovom prigodom i voditelj natjecanja sa suradnicima podijelio je sudionicima sve namirnice. Svima iste: meso, kapula, ulje i biži. Svaka od ekipa kuhala je jelo po svom izboru i po svom ukusu, koristeći vlastite začine i mirodije. Nije bilo lako, a još je i ugrijalo. Ugrijala temperature, kako bi rekao Gojko Kevrić iz Dračevca. 

Vatra ispod kotlića, a iz kotlića se ubrzo počeše širiti mirisi koji draškaju nosnice.

Rivalstvo Trottera i Poljaka 

– Ako me Trifun Poljak pobijedi, obisit ću se za prvu banderu, likovao je Nikola Katalinić, sa poznatim agronomom Marijanom Tomcem, voditelj ekipe nazvane Trotter d.o.o. Južni London – England. 

Trotterima očito ne nedostaje prepotencije, ali imaju i pokriće jer su preklani u Sutomišćici bili premoćni pobjednici. Šampioni.  

-Ako ne bude «muljanja«, moja ekipa sigurno pobjeđuje, najavljivala je Katja Pijaca, šefica Relaksica, koje su i dosad  iskazivale kao vješte kuharice. Visoke ambicije nije krila ni “Srdela Zadar” sa Ivanom Validžićem i Zoranom Prizmićem, zatim ekipa Raštana -  mesari na čelu sa Mikulićem, Števanjom, Milankom i pojačanjem Ivanom Serdarevićem,  a da se ne govori od domaćim favoritima Banj 1 (100%), Banj 2, Mrljane, Črvrčak Ždrelac i Preko sa Ugljana.

Samo jedna žena

Na kraju svi natjecatelji su svoja jela pod šiframa proslijedili na ocjenjivanje «osmorici veličanstvenih« iz ocjenjivačkog suda na čelu sa MasterChefom  Renatom Kraljevom. Uz njega profesor Davor Vidaković, Stipe Šimunov, Saša Predovan, Filip Erceg, Edo Majić, Mate Pestić i Vesna Benić. - Ma, ovo je čista diskriminacija, rekla je namignuvši Vesna jer je ona bila jedina dama u sastavu ocjenjivačkog suda. Samo jedna žena, kao u onoj monodrami Matije Prskalo.  

 Svi, natjecatelji i sudionici izleta u Pašmanu, napeto su iščekivali rezultate. Nakon tri sata kuhanja i više od pola sata ocjenjivanja trebalo se suočiti s realnošću. Tko su pobjednici?

Zlatne dame i brončano odličje 

Počinjemo od trećeg mista, rekao je voditelj manifestacije Ivica Štorić. Treće mjesto pripalo je momčadi Trifun Poljak.

 - Prvi put pa bronca, zadovoljno je prokomentirao poznati vinar kojemu očito ni kuharske vještine  nisu strane. Jelo je bilo više nego ukusno za što osim njega zasluge pripadaju Jadranu Jurinu Leri, Zdravku Grubešiću, zatim damama Christine iz Njemačke i Barbara iz Austrije, koje su zdušno pomagale. Mišale. Kušavale jelo, ali nerijetko i Trifunova opojna vina. Uglavnom, osmijeh im nije nije silazio s usana. - Uz ovakve dame uspjeh je zajamčen i dogodine. Ne treće već sto posto prvo misto, najavljuje Poljak.  

Tajna u artičokama

Drugo mjesto ovaj put pripalo je ekipi Mrljane  sastavljenoj od mladića -  Ivan Livljanić, Šime Jureško, Marin i Karlo Cimera. - Ovo nam je prvo natjecanje. Pokazali smo da znamo raditi tradicionalna jela, pogotovo otočka, kaže Livljanić. 

Pred njim i ekipom je očito lijepa kuharska budućnost. Pogotovo budu li slušali savjete šampionske ekipe Banj 1(100%)  u sastavu  Anita Kovačić i Jagoda Blagdanić.

 -Ooo, kuhale smo mi dosad ohoho, uz smijeh kažu uglas Anita i Jagoda, inače članice KUD-a Nevijane. Još prije 10 godina “U istom loncu” emisje Htv-a kuhale su i asistirale kuharskim profesionalcima Marku Periću i Lidiji Kralj, koji su tada bili pobjednici. -Pobjedili su zato što smo mi donili banjsko maslinovo ulje i vodu iz banjskih bunara, ponosno tvrde Jagoda i Anita.

 Ovo njima nije prva šampionska titula. Pobjedile su kuvajući za vrime Adventa na natjecanju u Neviđanima. Njihov bakalar na brudet (bez konšerve!) nije imao premca. 

A što je bilo odlučujuće za pobjedu na Žgvacetu? 

- Kuhale smo kao što kuvamo kući. Uz iste sastojke koje su koristil i svi ostali natjecatelji (meso, kapulu, biže, maslinovo ulje..) mi smo dodale mlade, tek ubrane artičoke. To je bilo odlučujuće, smatraju Jagoda i Anita, a i članovi žirija su u neformalnom razgovoru poslije priznali da su artičoke dale dodatan “gušt” šampionskom žgvacetu. 

Višanje kao performans

E, a, što je bilo s Troterima, osjećam znatiželju čitatelja. Jesu li se obisili od banderu?! Jesu, bili su pripremili omču i čvrsto odlučili, ali srićom i odustali. Zadovoljili se performansom. U zadnji tren. Svatili da više vridi jedan dan života nego brdo zlata. A, osim toga  -  Dani masline i Žgvacet idu dalje. Trotterima se pruža šansa da Poljaka pobjede već dogodine, ako ne i prije,  i da to proslave kao što su i preklani proslavili šampionsku titulu i počastili društvo u Katalinićevom restoranu. Samo, da opet ne bude besplatno. Jer, kako kažu dobro upućeni, besplatno je najskuplje 

Tko hoće, uvijek nađe razloga za slavlje, bio pobjednik ili ne, a slavlja i pisme nije nedostajalo na rivi u Pašmanu. Štimung su svojim nastupima dodatno začinili KUD-ovi Nevijana iz Neviđana i Bokolje iz Dobropoljane. Ništa manje veselo nije bilo ni na rodu Kaneli kojim se vesela družina vraćala u Zadar, na Vitrenjak s kojega je i krenula na Pašman u misto Pašman. Kolega Marčina je na svoj način organizirao izbor Miss Kanele, a u jakoj konkurenciji pobjedu je odnijela članica Relaxa.

- Bilo je lipo. Valja ponoviti. Nezaboravno i sve u tom stilu govorilo na rastanku pa onda svi lipo svak svojoj kući pivajući.

A Žgvacet?! 

Žgvacet bi mogao postati i turistički proizvod, ako se nastavi i još bolje osmisli!

 
 
 
 
 

Pokazna rezidba  u Mađerićevom  masliniku

Uz pjesmu klape Zikva  maslinare i  njihove goste dočekali su općinski  načelnik Krešimir Ćosić i Petra Perinović, predsjednica Turističke zajednice općine Pašman. 
-Imamo 25 OPG-a sa 50 proizvoda  koji nose oznaku Hrvatski otočni  proizvod. Po tome smo rekorderi u  državi, kaže Petra, koja je maslinare  povela prema samostanu sv. Duje u  mjestu Kraj gdje ih je ugostio fra Ante  Kekez.
 Uz crkvu  koja  datira iz davne  1370. godine tu je i maslinik  sa  160- 170  stupi starih preko 60 godina. Zanimljivost je da franjevci uz pomoć lokalnog stanovništva maslinik održavaju sve ove godine te proizvode maslinovo ulje. Prije maslina na tom istom  djelu franjevci su uzgajali različite poljoprivredne culture, ali i vrcali med.
Osjeća se i danas da maslinaraska  groznica trese otok, obnavljaju se stari i  podižu novi maslinici.
- Na otoku su 3 velika zakupca, jedan sa 7 ha, i dva po 5 ha zasađenih  maslinika, te još jedan u proceduri za  6 ha, uz interes još nekoliko investitora. Malih proizvođača tradicionalno  ima jako puno, svaka obitelj na  Pašmanu posjeduje nemali broj maslina, od kojih rade osim maslinovog  ulja, sapune, kozmetiku likere, suvenire... Općina Pašman potiče OPG-ove  sa područja općine, kaže općinski  načelnik Krešimir Ćosić, koji je i sam  budući maslinar. 
U sklopu terenske nastave sudionici Dana masline posjetili su potom  maslinik OPG-a  Budislav Mađerić koji  je nositelj priznanja Uzorni maslinar.  Radi se o masliniku “na brigu” iz kojega  plodovi   daju  vrhunsko ekstradjevičansko  maslinovo ulje  s  kojim je OPG  Mađerić lani postao  apsolutni  šampion međunarodne  manifestacije maslinara i uljara   "Noćnjak 2018". 
Braća Budislav i Brane Mađaerić  pripremili su za goste “švedski stol”  na suhozidu sa friganim srdelama,  inćunima, fritulama, kroštulama…  Bilo je tu, naravno,  vrhunskog maslinovog ulja kao i domaćeg vina. U takvom ozračju okorjeli agronom mr.sc.  Marijan Tomac održao je pokaznu rezidbu na rod u već dobro naresanom  masliniku.
 
 
 

PETRA PERINOVIĆ: Praksa, a  ne iznimka

-Osim žgvaceta, na pašmanskoj rivi pripremali su se veliki brudet  od ribe i gulaš od veprovine, a posjetitelji su mogli kupiti i proizvode  naših vrijednih otočana, dobitnika prestižne oznake kvalitete Hrvatski  otočni proizvod. Sve u svemu, iznimno smo zadovoljni posjetom te  cjelokupnim konceptom organizacije. Otocima je potrebno što više  ovakvih ili sličnih događanja u predsezoni i posezoni, a ako naglasak  stavimo na maslinu, ti posjeti trebali bi postati praksa, a ne iznimka,  izjavila je za Naše školje Petra Perinović, predsjednica TZO Pašman.
 
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno