Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Pobjednik Marko Šram, drugi Filip Cimera, treći Mladen Maraš

02.05.2019. 10:55
Pobjednik Marko  Šram, drugi Filip  Cimera, treći  Mladen Maraš


Hotel Falkensteiner & Spa Iadera u Petrčanima bio je  domaćin četvrtog po redu prvenstva sommeliera Dalmacije. Hrvatski  sommelier klub, uz pokroviteljstvo Zadarske županije, Grada Zadra i  Turističke zajednice grada Zadra organizirao je natjecanje na kojem je  sudjelovalo 12 sommeliera. 
U eliminacijskim nadmetanjima kandidati su pokazali svoja stručna  znanja rješavanjem pismenog testa, ispravnom vinske liste te pogađanjem "na slijepo" vrsti vina i ostalih pića.
Samo finale održano je pred publikom, a program je vodio Emil Perdec, član Izvršnog odbora Hrvatskog sommelier kluba, povjerenik za Istru. Inače, domaćin prvenstva je bio Ivan Stiblik, regionalni povjerenik  za Dalmaciju. 
U ime domaćina, Zadarske županije, okupljene je pozdravio Lovro  Jurišić, pročelnik za gospodarstvo i turizam:
– Pozdravio bih sve u ime župana Zadarske županije Božidara Longina. Dobrodošli u Zadarsku županiju, uživajte u našim ljepotama i neka  pobijedi najbolji, poručio je Jurišić.
Emil Perdec podsjetio je kako je Hrvatski sommelier klub osnovan  1993., a u krovnu udrugu primljen je iduće godine.
– Provodimo edukaciju u tri razine, te organiziramo regionalna i  državna natjecanja. Prije mjesec dana održano je Svjetsko prvenstvo  sommeliera u Antwerpenu. U jednom momentu smo pokrenuli regionalna natjecanja kako bi naši sommelieri bili što spremniji za velika  natjecanja, kazao je Perdec.
Prije negoli su proglašena tri finalista sudionicima natjecanja dodijeljene su potvrde o sudjelovanju te su iznijeli svoje dojmove. Marko  Šram je kazao kako je natjecanje bilo zanimljivo.
– Bilo je malo iznenađenja, ali da je sve prelagano ne bi bilo zanimljivo.
Branimir Vukšić je istaknuo važnost održavanja ovakvih natjecanja u  Dalmaciji.
Pred dvije tročlane komisije u finalu su svoja umijeća pokazali Marko  Šram iz restorana Nautika u Dubrovniku, Filip Cimera iz restorana Pet  bunara u Zadru, te Mladen Maraš iz Atrox d.o.o. Zadar.
Marko Maraš je dosad nastupio na četiri natjecanja, te svaki puta u  finalu. Filip Cimera je pak prvi put nastupio na regionalnom natjecanju. 
Finalisti su svoje znanje i vještine iskazali u otvaranju pjenušca, dekantiranju vina, prepoznavanju vina i jakih alkoholnih pića, ispravku  vinske karte te istakanju magnuma.
Nakon što je svaki pokazao svoje umijeće u pojedinim vještinama  odlučeno je kako je pobjednik natjecanja Marko Šram, drugo mjesto je  osvojio Filip Cimera, a treće Mladen Maraš.