Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Povećava se stopa smrtnosti branitelja!

02.05.2019. 10:11
Povećava se  stopa  smrtnosti  branitelja!


Na nedavnom sastanku Koordinacije udruga Domovinskog  rata Zadarske županije govorilo se i o jednom od najvećih problema branitelja – povećanju stope smrtnosti ove populacije. Naime, prema riječima predsjednika županijske Udruge branitelja liječenih od PTSP-a,  Jere Zuraka, ovi su podaci doista alarmantni te bi po njemu društvo hitno trebalo nešto poduzeti. 
Zurak je, inače, za svoj rad s braniteljima ovih dana nagrađen  priznanjem Zadarske županije koje mu je svečano uručeno na Dan županije,  budući da je poznato koliki trud ulaže u pomoć svojim članovima. Zurak  tako svoje članove razvozi od bolnice do bolnice, ugovara im liječničke  preglede,  intervenira gdje god može da se ih se primi i obilazi obitelji  oboljelih.
Humanitarni rad
Tu je humanost prepoznala i Županija dajući mu Godišnju nagradu za  područje humanitarnog rada. Kako je Zurak i na nedavnoj Koordinaciji  udruga upozorio na sve teže zdravstveno stanje branitelja, o najnovijoj  situaciji za naš list kaže:
– Povećava se stopa smrtnosti branitelja, a u mojoj udruzi najviše umiru  ljudi u dobi između 40 do 60 godina, a imali smo i nekoliko  samoubojstava. Javnost zapravo ne zna koliko je situacija teška. Svakoga dana u  županiji imamo pogrebe branitelja i čim čujete počasni plotun na groblju, znate da je to umro još jedan branitelj. Zato još više obilazim svoje  ljude, vozim ih po bolnicama, a kako je riječ o oboljelima od posttraumatskog stresnog sindroma, nagovaram ih da što više pričamo i tražimo  rješenje, samo da se ne odlučuju na one najgore korake, ističe Zurak. 
Psihosocijalna pomoć
Iako je često u Ministarstvu branitelja zbog rješavanja papirologije i  svega ostalog za članove koji uslijed nemogućnosti za rješavanje svojih  problema često upadnu u još teže psihofizičko stanje, Zurak napominje  kako mu je najveća pomoć u Zadru gospođa Amalija Mišlov Blagojević,  voditeljica pododsjeka Sektora za savjetodavnu i psihosocijalnu pomoć  Ministarstva branitelja, s kojom je u stalnom kontaktu.
– Iskreno, da nema nje, ne znamo kako bismo funkcionirali. Kako se u  zadnjih godinu dana jako povećava stopa smrtnosti branitelja, gospođa  Amalija stalno ih zove na  sistematske preglede, pa smo zahvaljujući njoj  županija s najviše odrađenih sistematskih pregleda branitelja. Evo, moja  udruga trenutačno ima dvojicu članova koji se liječe na Ugljanu, pa  možete zamisliti kakva nam je situacija. Kad god imamo problem, pogotovo vezan za nemogućnost rješavanja nekih birokratskih prepreka,  psihičko im se stanje pogorša, pa moramo stalno intervenirati, pojašnjava Zurak dodajući kako se Udruga branitelja liječenih od PTSP-a bavi   zdravstvenom,  stambenom,  financijskom i svakom drugom problematikom članova te uskače gdje god može, samo da im se stanje ne pogorša.
Imamo 530 članova
– Upravo sam  razgovarao sa suprugom jednog mog člana koji se liječi  u Krapinskim toplicama. Ponudio sam joj da ću ići  po njega ako nemaju  nikakav prijevoz. To vam je jednostavno tako, smatram da mi je kao   predsjedniku Udruge dužnost uskakati  gdje god mogu, samo da im se i  psihičko i fizičko stanje ne pogorša i da, ne daj Bože, ne dođe do još jednog samoubojstva. Tu moram istaknuti i suradnju s, po meni, dvije  najaktivnije braniteljske udruge u Zadru, Udrugom civilnih stradalnika  koju vodi Ljubica Krcić i Udrugom roditelja poginulih branitelja koju vodi Tonka Bajlo. One doista čine sve za svoje članove i zato smo u staloj  suradnji, ističe Zurak.
Udruga oboljelih od PTSP-a inače ima 530 članova, a funkcioniraju  najviše zahavaljujući financiranju Grada i Županije. Surađuju i s  Crvenim križem koji im  daju potrepštine za njihove članove.
– Bez tih sredstava ne znam kako bismo djelovali, pa se zahvaljujem  njima i svima koji nam pomažu, kaže na kraju čelnik Udruge branitelja  liječenih od PTSP-a.