Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Pukovnik Ribarić novi zapovjednik Eskadrile u Zemuniku

02.05.2019. 09:10
Pukovnik Ribarić  novi zapovjednik  Eskadrile u  Zemuniku


Pukovnik Robert Ribarić imenovan je na dužnost zapovjednika Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku koju će obnašati od danas 1. svibnja, priopćili su iz zrakoplovne baze Zemunik.
Ribarić je do sada obnašao dužnost zamjenika zapovjednika, a zapovijedanje Eskadrilom preuzima od danas, nakon odlaska pukovnika Željka  Harapina na dužnost zapovjednika Pilotske škole Središta za obuku  HRZ-a "Rudolf Perešin".
Njegovim zamjenikom određen je bojnik Ivan Anđić koji uz nastavničku ulogu, leti u akrobatskoj grupi "Krila Oluje".
Preuzimajući dužnost, pukovnik Ribarić rekao je kako mu je iznimna  čast zapovijedati Eskadrilom koja školuje hrvatske vojne pilote.
"Svoje prve letačke korake naučio sam u ovoj Eskadrili. Dužnost zapovjednika doživljavam kao časnu i odgovornu, a prije svega kao izazov  za osobni doprinos daljnjem jačanju i novim postignućima Eskadrile  aviona. Prepoznati smo po iznimnoj stručnosti i kvaliteti školovanja vojnih pilota, imamo međunarodno iskustvo i učinit ću sve kako bi Eskadrila aviona i dalje bila na čast i ponos Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Hrvatske vojske", poručio je Ribarić.
Ribarić je u Hrvatskoj vojsci od 1999. kada je završio školovanje kao  pripadnik 3. naraštaja hrvatskih vojnih pilota. Letačku karijeru razvijao  je u Eskadrili aviona, obnašajući dužnosti pilota, nastavnika letenja, zapovjednika voda te zamjenika zapovjednika Eskadrile aviona. Završio je  Zapovjedno-stožernu školu "Blago Zadro", a za postignuća u službi više  je puta nagrađivan.
Ribarić je diplomirani inženjer prometa, smjer aeronautika, vojni pilot, nastavnik letenja i probni pilot na avionima Pilatus PC-9M i ZLIN  242L. Rođen je 1975. u Osijeku, a živi u Zadru. U letačkoj karijeri ostvario  je oko 2200 sati naleta na avionima UTVA-75, ZLIN-242L i Pilatus PC- 9M, izvjestili su iz zrakoplovne baze Zemunik.