Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Red Arrowsi” doletjeli do “Krila Oluje”

02.05.2019. 10:02
Red Arrowsi”  doletjeli do “Krila  Oluje”


Akrobatska grupa Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i  Sjeverne Irske RAF (Royal Air Force) "Red Arrows" sletjela je s 10  britanskih aviona BAE HAWK T-1 u ponedjeljak, 29. travnja  u vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku u posjet akrobatskoj grupi Hrvatskog  ratnog zrakoplovstva (HRZ) “Krila Oluje”.
Ovo je treći dolazak "Red Arrowsa" u bazu Zemunik koja im je jedna  od postaja na njihovom proputovanju prema bazi Tanagra u Grčkoj gdje  izvode završne pripreme za sezonu nastupa u 2019. godini.
Piloti “Krila Oluje” tako su nakon nedavnog posjeta talijanske akro gupe “Frecce Tricolora” ugostili još jednu od najpoznatijih svjetskih akrobatskih grupa. Dobrodošlicu Red Arrowsima u Hrvatskoj i bazi Zemunik  poželjeli su vođa “Krila Oluje” satnik Darko Belančić, zajedno sa zapovjednikom Eskadrile aviona pukovnikom Robertom Ribarićem te britanskim vojnim izaslanikom u RH,  pukovnikom Johnom Anthonyjem Carswellom Kellyjem, a tijekom dvodenevnog posjeta “Krilima Oluje” “Crvene strijele “ posjetit će i grad Zadar.
Tom prigodom satnik Belančić rekao je kako je dolazak "Red Arrowsa"   znak odlične suradnje i prijateljstva dvaju nacionalnih akrobatskih grupa koje se razvilo još od prvih zajedničkih nastupa na velikim međunarodnim zrakoplovnim manifestacijama. 
– Počašćeni smo i ove godine što smo u prilici ugostiti naše drage prijatelje, a posebno u srcu nosimo sjećanje na naš zajednički nastup 2016.  godine na „Royal International Air Tattoo“ u bazi RAF Fairford, kada su  „Krila Oluje“ osvojila nagradu za sveukupno najbolji nastup na tom najprestižnijem svjetskom vojnom aeromitingu, istaknuo je satnik Belančić.
„Red Arrowsi“ su osnovani 1965. godine i do sada su nastupili gotovo  4900 puta u 57 zemalja svijeta. Puni program nastupa sadrži oko 25 manevara i traje oko 25 minuta. „Red Arrows“ su prepoznatljivi i poznati po  svojim dinamičnim i atraktivnim manevrima popraćenim bojama zastave Ujedinjene Kraljevine, a nastupe izvodi devet pilota koji lete na britanskom avionu BAE HAWK T-1. Vođa akrobatske grupe „Red Arrows“ za  sezonu 2019. je bojnik Martin Pert.