U regiji se krije treća Jugoslavija

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
Knjiga Tihomira Dujmovića upozorava:
Ova knjiga svojevsrni je vrisak da se hrvatski narod probudi i spriječi to. Nije kasno. To je greška koja se može ispraviti. Ušli smo u Europsku uniju, a sada nas pomalo vraćaju u balkansku regiju iz koje smo krvavo izišli. U treću Jugoslaviju, poručio je Dujmović
Vedran Sitnica
Andrija Hebrang, Petar Lozo i Tihomir Dujmović

"Regija kao treća Jugoslavija", knjiga Tihomira Dujmovića,  predstavljena je zadarskoj javnosti u Znanstvenoj knjižnici Zadar u organizaciji Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1091.,  HVIDRA-e  Zadar, Udruge ratnih veterana Hrvatske, hrvatski domobran – ogranak  Zadar te Udruge Hrvatskoj za dar – Zadar. 

O sadržaju knjige i njezinom nastanku govorili su doc.prim.dr.sc. Petar Lozo, prof. emeritus Andrija Hebrang i sam autor knjige Tihomir Dujmović, koji je kazao kako je knjigu napisao u kućnom pritvoru nakon što  je radeći kao novinar dobio 13 otkaza i postao nepodoban za bilo koju  redakciju bez obzira na to koja je stranka bila na vlasti. 

- Pojam regija koji je naizgled tako nevin, bezopasan, pitak i internacionalan počeo se upotrebljavati sve češće, a posebice u športu i kulturi.  To je jedna ogromna prijevara, proces koji traje 20 godina, a hrvatski narod je zaspao. Došao je trenutak da se na to upozori. Ova knjiga svojevsrni je vrisak da se hrvatski narod probudi i spriječi to. Nije kasno. To je  greška koja se može ispraviti. Ušli smo u Europsku uniju, a sada nas pomalo vraćaju u balkansku regiju iz koje smo krvavo izišli. U treću Jugoslaviju, poručio je Dujmović dodajući kako je kniga upozorenje za ono što  se sprema i što je u završnici.

- Od 1992. godine kada smo priznati kao država traje borba jer dio  međunarodne zajednice nas i danas želi vratiti natrag odakle smo na krvi Škabrnje i Vukovara te drugih mjesta izišli. Otkad se pojavio pojam regija, nitko ne razumije što se iza njega krije, a to nije ništa drugo do treća  Jugoslavija. Od 1993. godine pa do svoje smrti dr. Franjo Tužman se borio kao lav da se ne vratimo u bilo koji oblik Jugoslavije, kazao je Dujmović. 

Andrija Hebrang za vraćanje u regiju okrivio je Stjepana Mesića, ali i  pokojnog premijera Ivicu Račana, Josipa Manolića te Milana Bandića. Za  Dujmovića je kazao kako je jedan od maksimalno pet hrvatskih novinara  koji imaju hrabrosti progovoriti o stvarnosti i regionalizaciji, a za medije  je kazao kako su u goroj cenzuri nego što je bila za vrijeme bivše države.  Istaknuo je kako je 90 posto današnjih medija cenzurirano te da su u njima postavljeni za urednike ljudi koji zbog svoje dobrobiti šute o za hrvatski narod bitnim temama. 

Petar Lozo dao je podršku Dujmoviću da i u buduće progovara o bitnim temama te je najavio i njegovu iduću knjigu koja bi trebala biti ukoričena uskoro. Sve nazočne zamolio je da daju svoj doprinos kupnjom  knjige "Regija kao treća Jugoslavija" i tako olakšaju autoru egzistenciju  budući da od novinarskog posla u hrvatskim medijima ne može živjeti, a  to stoga što ga ne žele angažirati.

 
Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)