Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

U regiji se krije treća Jugoslavija

02.05.2019. 10:20
U regiji se krije treća  Jugoslavija


"Regija kao treća Jugoslavija", knjiga Tihomira Dujmovića,  predstavljena je zadarskoj javnosti u Znanstvenoj knjižnici Zadar u organizaciji Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1091.,  HVIDRA-e  Zadar, Udruge ratnih veterana Hrvatske, hrvatski domobran – ogranak  Zadar te Udruge Hrvatskoj za dar – Zadar. 
O sadržaju knjige i njezinom nastanku govorili su doc.prim.dr.sc. Petar Lozo, prof. emeritus Andrija Hebrang i sam autor knjige Tihomir Dujmović, koji je kazao kako je knjigu napisao u kućnom pritvoru nakon što  je radeći kao novinar dobio 13 otkaza i postao nepodoban za bilo koju  redakciju bez obzira na to koja je stranka bila na vlasti. 
– Pojam regija koji je naizgled tako nevin, bezopasan, pitak i internacionalan počeo se upotrebljavati sve češće, a posebice u športu i kulturi.  To je jedna ogromna prijevara, proces koji traje 20 godina, a hrvatski narod je zaspao. Došao je trenutak da se na to upozori. Ova knjiga svojevsrni je vrisak da se hrvatski narod probudi i spriječi to. Nije kasno. To je  greška koja se može ispraviti. Ušli smo u Europsku uniju, a sada nas pomalo vraćaju u balkansku regiju iz koje smo krvavo izišli. U treću Jugoslaviju, poručio je Dujmović dodajući kako je kniga upozorenje za ono što  se sprema i što je u završnici.
– Od 1992. godine kada smo priznati kao država traje borba jer dio  međunarodne zajednice nas i danas želi vratiti natrag odakle smo na krvi Škabrnje i Vukovara te drugih mjesta izišli. Otkad se pojavio pojam regija, nitko ne razumije što se iza njega krije, a to nije ništa drugo do treća  Jugoslavija. Od 1993. godine pa do svoje smrti dr. Franjo Tužman se borio kao lav da se ne vratimo u bilo koji oblik Jugoslavije, kazao je Dujmović. 
Andrija Hebrang za vraćanje u regiju okrivio je Stjepana Mesića, ali i  pokojnog premijera Ivicu Račana, Josipa Manolića te Milana Bandića. Za  Dujmovića je kazao kako je jedan od maksimalno pet hrvatskih novinara  koji imaju hrabrosti progovoriti o stvarnosti i regionalizaciji, a za medije  je kazao kako su u goroj cenzuri nego što je bila za vrijeme bivše države.  Istaknuo je kako je 90 posto današnjih medija cenzurirano te da su u njima postavljeni za urednike ljudi koji zbog svoje dobrobiti šute o za hrvatski narod bitnim temama. 
Petar Lozo dao je podršku Dujmoviću da i u buduće progovara o bitnim temama te je najavio i njegovu iduću knjigu koja bi trebala biti ukoričena uskoro. Sve nazočne zamolio je da daju svoj doprinos kupnjom  knjige "Regija kao treća Jugoslavija" i tako olakšaju autoru egzistenciju  budući da od novinarskog posla u hrvatskim medijima ne može živjeti, a  to stoga što ga ne žele angažirati.