Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Za 510 rasvjetnih tijela u Zadarskoj županiji 3,5 milijuna kuna

02.05.2019. 10:28
Za 510  rasvjetnih  tijela u  Zadarskoj  županiji 3,5  milijuna kuna


U Vinjercu je u utorak popodne, u sklopu Županijskih  dana 2019. godine, svečano predstavljeno dovršenje radova na ugradnji  nove rasvjete za općine Zadarske županije, a u okviru provedbe projekta  „IRENE – Interregional Renewable & Energy efficiency network“. 


Nositelj projekta je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, a partneri na projektu su Zadarska županija iz Hrvatske, Eko centar  DELFIN i Općina Tivat iz Crne Gore te Asocijacija za ekonomski razvoj i  Grad Mostar iz Bosne i Hercegovine.


Jedan od glavnih rezultata projekta IRENE upravo je zamjena postojećih rasvjetnih tijela s novom energetski učinkovitom rasvjetom na području grada Zadra te u općinama Bibinje, Posedarje Galovac i Privlaka  kao i mjestima Vinjerac, Gajine, Korlat i Lisičić.




Ukupna vrijednost projekta 1,9 milijuna eura


Ive Surić, voditelj projekta IRENE, kazao je kako je provedbom ove aktivnosti modernizirano ukupno 13 sustava rasvjete, a od toga 9 sustava u  7 lokalnih samouprava na području Zadarske županije, i to u periodu od  svibnja 2018. godine do travnja 2019. godine. Još se moderniziraju i sustavi i u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.


– Ponosni smo što smo uspjeli obnoviti sustave po modernim standardima i po zahtjevima konzervatora, kao što se vidi u Vinjercu i gradu Zadru. To su posebni uvjeti, a s ciljem zaštite kulturnog dobra i njegove valorizacije, kazao je Surić dodavši kako ukupna ugovorena vrijednost radova na području Zadarske županije iznosi oko 3,5 milijuna kuna. Naime, stara rasvjeta zamijenjena je s ukupno 510 energetski učinkovitih i  ekoloških rasvjetnih tijela.


Surić je naglasio kako se projekt IRENE provodi u sklopu IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora  Provedba projekta započela je 1. srpnja 2017. godine i trajat će do 31.  prosinca 2019. godine, dok ukupna vrijednost projekta iznosi 1,9 milijuna eura, od čega je čak 1,6 milijuna eura sufinancirala Europska unija.


Kao glavni cilj projekta Surić je izdvojio zaštitu i očuvanje okoliša te  poticanje održivog korištenja prirodnih resursa u pograničnim područjima kroz zajednički razvoj i umrežavanje lokalnih sustava upravljanja  energijom u prekograničnom području za poticanje energetske učinkovitosti i korištenja sustava obnovljivih izvora energije u javnom sektoru.


– Ova modernizacija puno znači za očuvanje okoliša. Sve ugrađene  svjetiljke najvišeg su ekološkog standarda, odnosno nemaju svjetlosnog  onečišćenja. Uz to su i jako štedne pa se ostvaruju i velike uštede u financijskom smislu, a koje u ukupnom zbroju na godišnjoj razini iznose  više od 327 tisuća kuna, kazao je Surić.


Educirani e-timovi


Kroz projekt IRENE educirani su i e-timovi s područja Zadarske županije, hercegovačko-neretvanskog kantona i općine Tivat.


– Educirali smo 15 članova e-tima koji će znati detektirati probleme u  sustavu, i to ne samo s javnom rasvjetom već i sa zgradama, potrošnjom… Također, oni će savjetovati i javnost o tome kako podići razinu energetske učinkovitosti i koristiti obnovljive izvore energije, kazao je  Surić dodavši kako su ponosni što su sve radove uspjeli završiti do  počeka turističke sezone.


– Ovaj projekt je zapravo nastavak projekta CB-Green, projekta kojim  se obnovila rasvjeta u Perivoju kraljice Jelene i Vladimira Nazora u Zadru. Nadamo se da ćemo s nastavkom projekta uključiti i druge općine,  zaključio je Surić.


 


 


 


Poticaj svim drugim gradovima i  općinama


Šime Vicković, zamjenik župana Zadarske županije, pohvalio je sve gradove i  općine koji su prepoznali mogućnost financiranja ovakvih projekata te su izradili  energetske preglede i projekte za sanaciju i zamjenu štednih žarulja. Pohvaljena je i  agenciju ZADRA NOVA i ostale razvojne agencije koje od prvog dana zajedno surađuju, pripremaju važne projekte i provode ih.


– Ovo je poticaj svim drugim gradovima i općinama koje još nisu provodile projekte  da se potrude jer natječaja će biti, a mi smo spremni za sve buduće projekte, poručio je Vicković dodavši kako nova rasvjeta, osim što lijepo svijetli, radi i značajne  uštede u proračunu jedinice lokalne samouprave pa će samim time, biti više sredstava za neke druge djelatnosti, poput onih za djecu.