Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

NA DISTANCI Zaštitne maske, rebalans, paket mjera, pogrdne riječi i napuštanje sjednice

02.05.2020. 08:51


Uoči svetkovine sv. Josipa Radnika i Međunarodnog praznika rada, u Vatrogasnom domu u Benkovcu održana je sjednica Gradskog vijeća Grada Benkovca. Sjednicu su obilježile stroge mjere higijenske zaštite, gradski paket mjera koji obuhvaća ukidanje plaćanja komunalne naknade, zakupa poslovnih prostora i javnih površina, oslobađanje 70 posto iznosa plaćanja dječjeg vrtića, suspenziju ovrha, ukidanje naknada za gradske i mjesne vijećnike u nadzornim odborima, pogrdne riječi vijećnika s Liste građana Frane Tokić te u konačnici i njihovo napuštanje sjednice.
Na sjednici je nazočila čak 31 osoba: Boris Erceg, predsjednik GV-a, 15 vijećnika (nedostajao Ante Erlić – HDZ), Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca, zamjenici Paulina Kulaš i Tomislav Klarica, pročelnici Ljiljana Čerina-Bljaić, Petra Dabo-Zrilić, Marija Bešlić i Mile Marić, referentica za odnose s javnošću i protokol Stela Filipi, pravnica Marina Čirjak, te Hrvoje Bura, direktor Vodovoda i odvodnje d.o.o., Ivan Mitrović, direktor komunalnog poduzeća Benković d.o.o., kao i četvero predstavnika triju medija – Radio Benkovac, Diadora TV i Zadarski list.


Svi sa zaštitnim maskama osim oporbe
Sjednica se održavala uz poštivanje mjera nošenja zaštitnih maski i rukavica, poštivanje socijalne distance kao i dezinficiranja prostorija od pola sata nakon održanog jednog dijela sjednice. Svi su nosili zaštitne maske osim oporbenih vijećnika.
Vijećnici s Liste građana Frane Tokić negodovali su na prijedlog Izmjena i dopuna Odluke o odobravanju sredstava za sufinanciranje programa i projekata za zadovoljavanje javnih potreba u društvenim djelatnostima Grada Benkovca za 2020. godinu prema kojoj se sredstva smanjuju za 50 posto.
Veliku buru izazvao je i prijedlog Odluke o mjerama pomoći zbog posljedica epidemije koronavirusa među kojima se predlaže paket mjera koje obuhvaćaju ukidanje plaćanja komunalne naknade za one subjekte kojima je Odlukom Stožera civilne zaštite onemogućeno poslovanje, odgađa se obveza plaćanja naknade za zakup poslovnih prostora i javnih površina u vlasništvu Grada Benkovca, roditelji i skrbnici oslobađaju se plaćanja obveze naknade za sudjelovanje u cijeni usluga smještaja djece u Dječjem vrtiću Bubamara za iznos od 70 posto, obustavljaju se ovrhe, suspendira se postupak javne nabave, privremeno se obustavlja isplata naknade za članove Gradskog vijeća, te predsjednicima mjesnih odbora kao i članovima skupština i nadzornih odbora. Smanjuju se i plaće za sve korisnike gradskog proračuna.


Skrb o javnim bunarima
Oporbeni vijećnici s Liste građana Frane Tokića predložili su da se umjesto 70 posto u potpunosti ukine plaćanje participacije za Dječji vrtić Bubamara te su usmenim amandmanom zatražili da se gradonačelniku Buliću sasvim obustavi, kažu, 5.118,84 kn mjesečne naknade koju prima umjesto plaće koju ostvaruje po drugoj osnovi.
O amandmanu se nije glasovalo, a nakon burne rasprave o prijedlozima o paketu mjera u kriznoj situaciji koronavirusa, oporbeni vijećnici napustili su sjednicu uz pogrdne riječi pojedinih vijećnika upućene gradonačelniku Buliću i predsjedniku Gradskog vijeća Ercegu.
U sklopu aktualnog sata vijećnika Nikolu Šegotu (HDZ) zanimalo je li istina da su obustavljeni radovi na ispraćajnoj dvorani u Vukšiću.
– Radovi nisu obustavljeni već samo na kratko prekinuti te će biti nastavljeni, odgovorio mu je dogradonačelnik Klarica.
Vijećnika Jeru Ledenka (HSP) zanimalo je je li u planu čišćenje i obnova javnih bunara po selima na području Grada Benkovca i vrši li se zdravstvena inspekcija pitke vode.
– Do sada se to nije radilo jer je preveliki broj bunara, međutim, svakako ćemo povesti računa o onim bunarima po mjestima u kojima nema vodovodne mreže niti je osigurana pitka voda, kazao je Bulić.
Vijećnica Djuka Katarina Vrcelj (SDSS) postavila je pitanje gdje je i zašto stao program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem.
– Dobila sam informaciju da je program u radu i u završnoj fazi te da bi trebao biti gotov kroz mjesec dana, odgovorila je pročelnica Čerina-Bljaić.




Groblje u Perušiću
Jure Prgomet (Lista građana Frane Tokić) upitao je temeljem koje odluke i s kolikim iznosom financijske potpore je Grad Benkovac donirao Vodovodu i odvodnji d.o.o. Benkovac da bi to društvo postalo solventno.
– Grad je pomogao sredstvima kroz kapitalnu potporu kako bi se deblokiralo društvo i da radnici dobiju plaće, odgovorio je Bulić.
Vijećnik Branko Guzić (Lista građana Frane Tokić) obratio se s pitanjem kada će se konačno riješiti pitanje groblja u Perušiću Benkovačkom. Gradonačelnik Bulić odgovorio mu je kako je taj projekt dugotrajan jer je otežan imovinskopravnim poslovima.
Vijećnika Guzića također je zanimalo zašto su zaustavljeni radovi na rekonstrukciji doma kulture i u kojoj je fazi rekonstrukcija stare zgrade Gradske uprave.
U nastavku sjednice donesene su brojne odluke, suglasnosti, planovi i zaključci. Vijećnici su između ostalih prihvatili Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti i jamstva za zaduživanje i suglasnosti za dopušteno prekoračenje po poslovnom računu trgovačkom društvu Vodovod i odvodnja d.o.o. kao i suglasnost i jamstva za zaduživanje i suglasnosti za dopušteno prekoračenje po poslovnom računu trgovačkom društvu Benković d.o.o.
 


Prvi rebalans gradskog proračuna


Prema obrazloženju pročelnice Ljiljane Čerina-Bljaić prve izmjene i dopune gradskog proračuna za 2020. godinu su nastale iz dva razloga; preustroja Gradske uprave i pandemije COVID-19 prema kojima proračun nakon rebalansa umjesto 130.311.141 kunu sada iznosi 106.170.228,35 kuna. Rebalans je prihvaćen s 10 glasova za i šest protiv.
 


Nevidljivi neprijatelj promijenio naše živote


Ovaj nevidljivi neprijatelj promijenio nam je život u zadnjih 50 dana tako da više nemamo pričesti ni svadbe, ne možemo ni naše preminule civilizirano i dostojanstveno pokopati. Djeca nam ne idu u školu. Zasigurno je da je došlo jedno novo razdoblje s kojim ćemo se morati samodisciplinom voditi i koje, nažalost, ostavlja trag na zdravstvenu i na gospodarsku situaciju, kazao je Boris Erceg te zahvalio svim članovima i volonterima benkovačkog Stožera civilne zaštite od najvišeg do najnižeg nivoa koji su u posljednjih 50-ak dana uložili napore kako bi se zaustavilo širenje virusa.
 


Investicije u Vukšić


Vijećnik Zoran Ledenko (Lista građana Frane Tokić) upitao je gradonačelnika Bulića koje su investicije u posljednje tri godine njegova mandata napravljene u Vukšiću.
– Unatoč mjerama vezanim za koronavirus imamo obećanje da će se nastaviti vodovodizacija u Vukšiću, al će se sve morati prolongirati. U Vukšiću je planirana izgradnje društvenog doma, ispraćajne dvorane kao i uređenje mjesnog bunara, naglasio je Bulić.