Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Planira se proširenje proizvodnje eksperimentalnog lijeka za Covid-19

02.05.2020. 08:32


Proizvođač eksperimentalnog lijeka remdesivir Gilead Sciences priopćioje kako će započeti suradnju s međunarodnim partnerima na proširenju proizvodnje potencijalnog lijeka za liječenje Covida-19.
Kompanija je priopćila da i dalje očekuje proizvodnju više od milijun tretmana remdesivira do prosinca, dok u 2021. godini planiraju proizvesti nekoliko milijuna tretmana.
Gilead je priopćio kako bi do kraja idućeg mjeseca trebao proizvesti više od 140 tisuća tretmana tog lijeka koji se daje kroz infuziju u bolnicama.
Ako se dokaže da lijek djeluje u kraćem vremenskom razdoblju od uobičajenog 10-dnevnog tretmana, moglo bi se tretirati više pacijenata, priopćio je Gilead.
Američka agencija za hranu i lijekove priopćila je kako je razgovarala s Gileadom o tome kako remdesivir učiniti dostupnim pacijentima što je brže moguće. Gilead Science je priopćio kako je njegova dobit u prvom tromjesečju bila uglavnom stabilna s obzirom da je rast od pet posto bio ublažen većim troškovima uključujući one povezane s razvojem remdesivira.
Američki nacionalni instituti zdravstva u srijedu su priopćili kako su preliminarna ispitivanja remdesivira pokazala kako se 31 posto pacijenta s Covidom-19 koji su uzimali lijek brže oporavilo od onih na placebu. Europska agencija za lijekove u četvrtak je priopćila kako je započela provjeru podataka o uporabi Gileadovog lijek kao lijeka za liječenje Covida-19. (Hina/Reuters)