Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Svibanjska sjednica Gradskog vijeća kao videokonferencija

02.05.2020. 11:37


Epidemiološke mjere i restrikcije s ciljem sprječavanja širenja zaraze koronavirusom promijenile su i način održavanja sjednica pojedinih predstavničkih tijela, pa je tako i zadarsko Gradsko vijeće svoje posljednje izvanredno zasjedanje koncem ožujka održalo elektronskim putem. Materijale za sjednicu vijećnici su primili emailom, a isto tako slali su svoju elektronsku poštu ostalima, uključujući i medijima. Sjednica je potrajala oko četiri sata, za koje vrijeme su raspravljene dvije točke.


Najbolji način
I sljedeća sjednica Gradskog vijeća Zadra, planirana za prvu polovicu svibnja, trebala bi se prema odluci vladajućih održati »na daljinu«, pa bi se točke dnevnog reda raspravljale putem računala, odnosno video i audio vezom. Na isti način bi na sjednici, uz gradonačelnika, sudjelovali i pročelnici, a sjednicu bi putem streama mogli pratiti i novinari.
– Pri donošenju odluke o načinu provođenja sjednice uzeli smo u obzir trenutačnu situaciju zbog koje se još uvijek ne preporučuje okupljanje većeg broja osoba na jednome mjestu, ukoliko se to može izbjeći. Stoga smo odlučili da i sljedeću sjednicu Gradskog vijeća organiziramo elektronskim putem, kaže predsjednik Gradskog vijeća Zadra Zvonimir Vrančić, te ističe kako je videokonferencija najbolji način održavanja sjednice u skladu s aktualnim preporukama epidemiološke struke i Nacionalnog stožera civilne zaštite.
Predsjednik Gradskog vijeća Zadra navodi i kako će ovako u radu sjednice sudjelovati, uz gradonačelnika i svi pročelnici, a rad će moći pratiti i mediji, dok će se istodobno zaštititi zdravlje sudionika sjednice i izbjeći socijalni kontakt.
– Naravno da bismo voljeli da se sjednica može provesti na uobičajeni način, no prilagodili smo se situaciji za koju se nadamo da će se što prije poboljšati do te mjere da se ponovno možemo okupiti u Velikoj vijećnici, naglašava dr. Zvonimir Vrančić.


Korištenje suvremenim tehnologijama
Inače, ovakav način zasjedanja, koji se ne samo zbog aktualne pandemije sve više koristi u mnogim zemljama, zahtijeva kvalitetnu tehniku, ali i vještinu korištenja suvremenim tehnologijama. Kako bi sve funkcioniralo besprijekorno Grad Zadar će, kako doznajemo, osigurati računala za one gradske vijećnike koji ga eventualno ne posjeduju.
Osim što je ovakav način rada u skladu s protuepidemijskim mjerama i preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, izbjeći će se situacija da vijećnici zajedno provedu veliki dio dana u zatvorenoj dvorani, kao što je bio slučaj na pretposljednjoj sjednici, održanoj 17. ožujka, na kojoj zbog limitiranog broja nazočnih nije bilo predstavnika medija.
Navedimo još kako će na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća zadarski gradonačelnik Branko Dukić predložiti vijećnicima nove mjere za ublažavanje negativnih efekata uzrokovanih epidemijom virusa Covid -19 koje su usmjerene prema gospodarskim subjektima i socijalno ugroženim osobama na području Grada Zadra.




»Pri donošenju odluke o načinu provođenja sjednice uzeli smo u obzir trenutačnu situaciju zbog koje se još uvijek ne preporučuje okupljanje većeg broja osoba na jednome mjestu, ukoliko se to može izbjeći. Stoga smo odlučili da i sljedeću sjednicu Gradskog vijeća organiziramo elektronskim putem«
Zvonimir VRANČIĆ