Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nastavak suđenja petorici dilera te Elvisu Šopiću

Autor: Minja Gugić

01.06.2009. 22:00
Nastavak suđenja petorici dilera te Elvisu Šopiću


Posljednja rasprava protiv petorice dilera održana je 24. veljače ove godine, a nastavak je zakazan za 2. srpnja.Na optuženičku će klupu 9. srpnja sjesti i Elvis Šopić, ubojica taksista Igora Ćustića.
Nakon što je započelo još sredinom studenog prošle godine, a posljednja rasprava održana 11. veljače ove godine, suđenje protiv Elvisa Šopića, 21-godišnjaka iz mjesta Raštević nedaleko od Zadra, zbog ubojstva zadarskog taksista Igora Ćustića (30) nakon duge stanke nastavit će se 9. sljedećeg mjeseca.
Jedan od razloga ovako duge stanke je i taj što se čekala stručna ekspertiza vještaka balističke struke, a vezana uz oružje kojim je Šopić ubio taksista.
Iako, na posljednjoj je raspravi vještak, balističar, Vedran Nuić pojasnio Sudskom vijeću kojim u ovom slučaju predsjeda Boris Babić, kako je riječ o tehnički neispravnoj, skraćenoj lovačkoj puški koja je bila u funkcionalnom stanju.
Nuić je još dodao i da su na lijevoj i desnoj Šopićevoj šaci nađene čestice baruta, a kako je pojasnio vještak, takva puška inače služi lovcima za ubijanje tzv. “sitne” divljači kao što je zec, lisica ili pak, fazan.
Mladen Rutalj, vještak za eksplozije i kemijsko-fizikalna vještačenja, potvrdio je na posljednjoj raspravi kako je kao uzrok požara nedvojbeno isključen bilo koji tehnički kvar na automobilu te da je uzrok “zapaljenje gorućeg materijala otvorenim plamenom i to na suvozačevom mjestu”. Vještak je još naglasio da je Ćustićev taksi u potpunosti izgorio za 40-ak minuta te da je toliko zapravo trajao intenzitet trajanja požara.
Šopić je podsjećamo, 29. siječnja prošle godine oko 22.30 sati u Korlatu kod Benkovca skraćenom lovačkom puškom ubio Igora Ćustića iz Murvice, čiji je taksi prethodno te večeri na zadarskom Autobusnom kolodvoru unajmio i naručio vožnju do Korlata.
Nakon pet mjeseci nastavak suđenja
Nakon što ga je Ćustić dovezao do Korlata, njih dvojica su se navodno porječkala, jer Šopić nije imao novac za platiti vožnju do 30-ak kilometara udaljenog Korlata.
Iz skraćene lovačke puške koju je skrivao ispod odjeće, Šopić je iz neposredne blizine ispalio dva hica u glavu Igora Ćustića koji je odmah preminuo.
Ubojica je zapalio Ćustićev taksi, prema svemu sudeći da bi prikrio tragove, uslijed čega je i tijelo ubijenog Ćustića potpuno izgorjelo.
Dan nakon ovog stravičnog ubojstva policija je došla do ubojice, Elvisa Šopića koji je ubojstvo priznao.
Potvrdio je policajcima da je sačmaricom ubio Ćustića, a onda ih je i odveo na mjesto gdje je odbacio pušku.
Dileri prije Šopića
Drugo tzv. veliko suđenje koje posebno zanima zadarsku javnost je suđenje petorici dilera koji su “pali” u ožujku prošle godine u akciji kodnog imena “selo” s pet kilograma heroina i istom količinom smjese za miješanje.
Posljednja rasprava održana 24. veljače ove godine, a sudac Boris Radman nastavak je zakazao za 2. sljedećeg mjeseca.
Podsjećamo, riječ je o Ivi Bratoviću (36), Anti Šali (36), Tomislavu Petkoviću Srići (32), Miloradu Troskotu Mini (41) i Bogdanu Pepiću (47) iz susjedne BiH.
Sa suđenja je naime, ubrzo nakon početka prve glavne rasprave, javnost bila isključena zbog zahtjeva obrane da joj se omogući uvid u spis 55/08 s podatcima o tajnom praćenju i prisluškivanju optuženika.
Tajnost tog dijela sudskog postupka zatražio je zamjenik ravnatelja USKOK-a Slobodan Denona, smatrajući da bi se javnom raspravom ugrozile osobe koje su sudjelovale u akciji hvatanja okrivljenih kojima se optužnicom stavlja na teret najteže kazneno djelo iz domene zloporabe opojne droge – udruživanje zbog preprodaje najveće količine heroina koju su zadarski policajci zaplijenili u svojoj povijesti.
Branitelji su pak, zatražili od Sudskog vijeća izuzimanje svih dokaznih prijedloga tužiteljstva obrazlažući to činjenicom da su dokazi prikupljeni nezakonito, jer su tajnim praćenjem i prisluškivanjem optuženicima bila ugrožena i prekršena Ustavom zajamčena ljudska prava.
Petorka je, podsjetimo, uhićena u ožujku prošle godine kada je policija u kući u mjestu Kašić kod Stankovaca zaplijenila pet kilograma heroina 40-postotne čistoće i pet kilograma smjese paracetamola i kofeina.
Policajci su upali u kuću u trenutku kada su Troskot i Šale pripremali miješanje droge, a policajci su ih uhvatili na djelu.